Mileszki , Łódź

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Mileszki , Łódź

Post autor: MajaWojdalski »

Drodzy Forumowicze,

Gdzie mogę znaleźć księgi parafii Mileszki z XVIII wieku?

Maja
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Łódż - Mileszki

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Maju;)))

Jeżeli się zachowały, to powinny być w Archiwum Archidiecezji Łódzkiej;)

Zadzwoń jutro i się dowiedź

http://archidiecezja.lodz.pl/archiwum/

Pozdrawiam Ameryke z Łodzi ;)

Tomek
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Łódż - Mileszki

Tomku,

Dzięki za szybką odpowiedź. AD Łódź odpowiedziało: "Z tej parafii posiadamy księgi urodzonych 1826- 1889, małżeństw z lat 1887-1889 i zmarłych z lat 1879-1889 r." PRADZIAD podaje tylko XIX-wieczne zasoby z AP. U Mormonów najwcześniejsze skany są z 1808 (jako źródło podają AP i AD Łódź). Czy są jakieś księgi w parafii? Inne AD?

Pozdrowienia od Jankesów.

Maja
Ostatnio zmieniony wt 03 gru 2013, 18:11 przez MajaWojdalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Łódż - Mileszki

W parafi z tego co czytam są takie same lata co w Archiwum Diecezji... Prawdopodobnie ostatnio po prostu Parafia im przekazała...

Parafia Św Doroty w Mileszkach, jest bardzo stara. Kościół erygowany w XI-XIIw., a obecny kościół stoi tam od 1766 i jest to jeden z najstarszych budynków w granicach administracyjnych Łodzi.

http://archidiecezja.lodz.pl/new/par2.p ... 113&info=1

Poczekajmy na komentarze innych poszukiwaczy w parafii Mileszki, a nuż coś się znajdzie ;))

Tomek
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Łódż - Mileszki

Parafia podlegała chyba po 1764 pod AD Włocławek - sprawdzę tam. Jeżeli nie to może AD Gniezno.

Maja
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Łódż - Mileszki

Zapytac można, ale te dokumenty są w Archiwach chyba według dzisiejszego podziału Archidiezezjalnego...

Proszę poinformować o rezultatach poszukiwań

Tomek :)
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Łódż - Mileszki

Post autor: kwroblewska »

W AD Włocławek nie ma ksiąg z par. Mileszki. Księgi metrykalne z par. Mileszki są w zasobach AA w Łodzi z lat jak podano
majawojdalski@hotmail.com pisze: AD Łódź odpowiedziało: "Z tej parafii posiadamy księgi urodzonych 1826- 1889, małżeństw z lat 1887-1889 i zmarłych z lat 1879-1889 r." PRADZIAD podaje tylko XIX-wieczne zasoby z AP. U Mormonów najwcześniejsze skany są z 1808 (jako źródło podają AP i AD Łódź). Czy są jakieś księgi w parafii? Inne AD?
Najwcześniejsza jest ksiega chrztów od 1808r zapisana po łacinie – indeksy w genetece, będąca w zasobach AP Łodź

Kościoł w 1941r został zamkniety i zamieniony na izbę porodową.
W 1945r X proboszcz Maciejewski podał, że „ Stara kronika parafii i wszelkie dokumenty parafii Mileszki dotyczące, zostały zniszczone przez hitlerowców. Wywiezione zostały akta stanu cywilnego oraz łacińskie księgi o ruchu ludności. ..”
Starodawna parafia w Mileszkach. Autor R. Leszczyński

___
Krystyna
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Łódż - Mileszki

Krystyno,
Dziękuję za informacje i za źródło. Czy z kontekstu cytatu z książki Leszczyńskiego wynika dokąd hitlerowcy wywieźli księgi? Musiały też chyba być duplikaty poza parafią?
Maja
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Łódż - Mileszki

Post autor: kwroblewska »

Parafia Mileszki, kiedyś obejmowała b. duży teren, i tak się składa, że niejedna już osoba pyta o księgi metrykalne.

Gdzie mogę znaleźć księgi parafii Mileszki z XVIII wieku? Musiały też chyba być duplikaty poza parafią?
Nie spotkałam, aby księgi metrykalne < 1808r pisane były w kilku egzemplarzach.
W połowie XIX w robione były spisy ksiąg metrykalnych chyba wszystkich parafii ale też niewiele takich spisów się zachowało.

Czy z kontekstu cytatu z książki Leszczyńskiego wynika dokąd hitlerowcy wywieźli księgi?
Trudno odpowiedzieć na to pytanie, X Maciejewskiego w okresie 1941-01.1945 nie był na terenie parafii.

---
Krystyna
Awatar użytkownika
rencr4

Sympatyk
Ekspert

Łódż - Mileszki

Post autor: rencr4 »

Witam.
Ja też jestem zainteresowana metrykami parafii Mileszki spisanymi przed 1808 rokiem. Próbowałam do nich dotrzeć szukając alegata do ślubów z pierwszej połowy XIXw. Konkretnie w moim przypadku był to ślub osoby urodzonej w Nowosolnej ok. 1806,1807r. Otrzymałam te alegata i okazało się, że i wtedy nie było w parafii w Mileszkach aktów urodzenia z tych lat. Otrzymałam dokument, który zamieściłam poniżej. Niestety nie było w alegatach konkretnej informacji dotyczącej daty urodzenia pana młodego. Również w alegatach nie znalazł się poszukiwany przeze mnie dokument znania.
Natomiast w metryce ślubu była następująca informacja; „ Stawił się Jan Coller, kawaler liczący lat 18, podług złożonego przed nami aktu znania przed Urzędem Gminy Łaznów, a przez Sąd Pokoju Powiatu Zgierskiego zatwierdzony.” Również i ten dokument dołączyłam poniżej.
Może na podstawie tych informacji trzeba zmienić kierunek naszych poszukiwań. Może ma ktoś z Was pomysł.

https://plus.google.com/photos/10934634 ... 6766341505

Akt nr 34
https://plus.google.com/photos/yourphot ... 6537351753
Pozdrawiam, Renata
Ostatnio zmieniony ndz 31 sie 2014, 17:48 przez rencr4, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Łódż - Mileszki

Post autor: dorocik133 »

Niestety w Fotosiku nic się niie otwiera
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
rencr4

Sympatyk
Ekspert

Łódż - Mileszki

Już poprawiłam. Renata
Awatar użytkownika
rencr4

Sympatyk
Ekspert

Łódż - Mileszki

W książce "Starodawna parafia w Mileszkach." Autor R. Leszczyński jest informacja:

" Kościoł w 1941r został zamkniety i zamieniony na izbę porodową.
W 1945r X proboszcz Maciejewski podał, że „ Stara kronika parafii i wszelkie dokumenty parafii Mileszki dotyczące, zostały zniszczone przez hitlerowców. Wywiezione zostały akta stanu cywilnego oraz łacińskie księgi o ruchu ludności. ..”

Z dokumentu jaki zamieściłam powyżej wynika ( alegata do ślubu w 1825r), że już w 1823r nie było w Parafii rzymsko- katolickiej w Mileszkach informacji o urodzeniach z Nowosolnej przed 1808r.

W akcie małżeństwa jest następująca informacja dotycząca poszukiwanej daty pana młodego;
"Stawił się Jan Coller kawaler, lat osiemnaście, podług złożonego przed Nami aktu znania, przed Urzędem Gminy Łaznów, a przez Sąd Pokoju Powiatu Zgierskiego zatwierdzonego".
Mam pytanie gdzie i w jaki sposób mogę dotrzeć do aktu znania o którym napisałam powyżej.
Pozdrawiam
Renata
Awatar użytkownika
rydlewski

Sympatyk

RE: Łódż - Mileszki

Post autor: rydlewski »

Paweł Rydlewski jestem, szukam, którzy czytają pliki na stronie i przekładają się na Portuguese'm badania dużo działo, nie wiedząc wiele sukcesów.
serdecznie dziękuję
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

RE: Łódż - Mileszki

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”