Dzień dobry,
poszukuję informacji o moim pra pradziadku, który się zwał Józefat Dionizy Mackiewicz.
Wiem o nim stosunkowo niewiele:
- mieszkał w miejscowości Borza-Przechy, par. Gzy (był tam właścicielem majątku)
- poślubił Leokadię Lewandowską, urodzona w miejscowości Łoniewo, par. Radzanowo, córka Franciszka i Konstancji Wiadrowskiej, poślubionych w miejscowości Orszymowo w 1841
- miał trójkę dzieci: Gustaw (ur. 1892), Zofia (ur. 1892), Stefan (ur. 1895) - z ich aktów wynika, że Józefat urodził się około 1852-1853 roku.
Według przekazów rodzinnych Józefat i Leokadia zmarli, gdy ich dzieci były małe, więc ich wychowaniem zajęła się ciotka (która jak się okazało w trakcie poszukiwań, była ich babcią). Niestety znalazłem tylko akt zgonu Leokadii, natomiast po Józefacie śladu nie ma.
Inną poszlaką może być fakt, że trzecie dziecko Józefata zostało ochrzczone dwa lata po narodzinach - według dokumentów, przyczyną była nieobecność ojca. Czy w tamtych latach wyjeżdżano na tak długi czas?
Podsumowując: Nie wiem gdzie i kiedy Józefat Mackiewicz zmarł, nie wiem gdzie wziął ślub (w parafii Gzy brak takiego), a tym bardziej gdzie się urodził. Znalazłem natomiast akt urodzenia osoby o tych samych imionach i nazwisku, zastanawiam się na ile mógłbym ten dokument przyjąć jako trop albo nawet wystarczający dowód (skoro jest zbieżność dwóch imion, które chyba popularne wtedy aż tak bardzo nie były)?
Koło 116/1850
http://szukajwarchiwach.pl/54/766/0/6.1 ... MSYUeWmy1Q
Co o tym sądzą doświadczeni genealogowie?
Pozdrawiam serdecznie,
Alan
Zbieżność imion i nazwiska. On czy nie on?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- alan.madej

Na pewno możesz przyjąć ten akt jako trop i punkt wyjściowy. Do dalszej analizy. Trzeba by koniecznie dotrzeć do aktu ślubu Józefata i Leokadii. Tam powinny być dokładniejsze dane Józefata, a przynajmniej imiona rodziców. Gdzie Leokadia mieszkała lub mogła mieszkać jako panna tuż przed ślubem? Małżeństwa najczęściej zawierano w parafii narzeczonej. Choć oczywiście to nie musi być pewnik. Jeśli był właścicielem majątku w miejscowości Borza-Przechy to może w dokumentach notarialnych, hipotecznych znalazłbyś jakieś wskazówki? Gdzie rodziły się ich dzieci i gdzie zmarła Leokadia? Umarła jako wdowa czy mężatka?
- alan.madej

Leokadia zmarła w miejscowości Borza-Przechy, par. Gzy, zostawiając owdowiałego Józefata. Dzieci urodziły się w tym samym miejscu. Posiadam ich akty urodzenia i akt zgonu Leokadii.
Jedyne miejscowości, które się pojawiają w życiorysie Leokadii, to Łoniewo i Borza-Przechy. Jej matka Konstancja Wiadrowska urodziła się w Dyblinie, ślub wzięła w Wilkanowie, par. Orszymowo.
Napisałem już do AP Warszawa o. Pułtusk w sprawie dokumentów hipotecznych. Mam nadzieję, że coś się uda znaleźć, chociaż tam raczej nie pisano zbyt wiele przydatnych do genealogi informacji.
Jedyne miejscowości, które się pojawiają w życiorysie Leokadii, to Łoniewo i Borza-Przechy. Jej matka Konstancja Wiadrowska urodziła się w Dyblinie, ślub wzięła w Wilkanowie, par. Orszymowo.
Napisałem już do AP Warszawa o. Pułtusk w sprawie dokumentów hipotecznych. Mam nadzieję, że coś się uda znaleźć, chociaż tam raczej nie pisano zbyt wiele przydatnych do genealogi informacji.