Pomoc jakakolwiek, gdzie szukać
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
RączkowskaJoanna
Pomoc jakakolwiek, gdzie szukać
Witam, nie mogę ruszyć z miejsca. wiem, że moja babcia Maria z domu Gabis po mężu Kalinowska pochodziła zza BUGA- przesiedleniec po II w.św. na tereny okolic Białego Boru. Nie mogę nigdzie znaleść jej rodowego nazwiska. Nie wiem czy przesiedlono ją z Lity,Białorusi czy Ukrainy i czy przyjechała tu jako panna czy już mężatka. Proszę o podpowiedź jak mam ruszyć z miejsca
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
pomoc jakakolwiek
Jesli babcia juz nie zyje, zlozyc podanie o odpis calkowity jej aktu zgonu.
W tym dokumencie bedzie jej miejsce urodzenia.
Serdecznosci,
Bozenna
W tym dokumencie bedzie jej miejsce urodzenia.
Serdecznosci,
Bozenna
- Pieniążek_Stanisław

Re: pomoc jakakolwiek
Czegoś tu nie rozumię?RączkowskaJoanna pisze:.. wiem, że moja babcia Maria z domu Gabis po mężu Kalinowska ... Nie mogę nigdzie znaleść jej rodowego nazwiska...
Jeśli z domu Gabis to jest to rodowe nazwisko.
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Stachu,
To pewnie mialo byc: "nie moge znalesc nazwiska Gabis w zadnym dostepnym zrodle".
Serdecznosci,
Bozenna
To pewnie mialo byc: "nie moge znalesc nazwiska Gabis w zadnym dostepnym zrodle".
Serdecznosci,
Bozenna
- Dławichowski

- Kontakt:
Joanno. Jeżeli zmarła w Białym Borze, to jest tam na cmentarzu Jej nagrobek. Na nim rok lub cała data Jej śmierci. Jak to już masz, napisz do USC gminy Biały Bór o podanie nr konta na który masz wpłacić (jaką kwotę) za Odpis Zupełny Akt Zgonu babci mojej rodzonej takiej a takiej i przesłanie go na adres taki a taki. Podpowiada Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
- 33szuwarek

Pani Joanno, można również poprosić USC o kserokopię Aktu zgonu zamiast na nowych drukach, koszt wynosiłby 5 zł, ale kserokopia aktu nie ma wtedy mocy dokumentu urzędowego.
Piotr
Piotr
Możesz również się przejść do USC i spytać o dane z aktu zgonu.
Do tych USC do których ja chodziłem nie było problemu aby pani tam pracująca mi po prostu przeczytała podstawowe dane.
Koszt: 0 zł.
Osobiście wolałbym zrobić zdjęcie jako kopię nie mającą mocy dokumentu urzędowego tak jak napisał 33szuwarek - wtedy 5 zł.
Do tych USC do których ja chodziłem nie było problemu aby pani tam pracująca mi po prostu przeczytała podstawowe dane.
Koszt: 0 zł.
Osobiście wolałbym zrobić zdjęcie jako kopię nie mającą mocy dokumentu urzędowego tak jak napisał 33szuwarek - wtedy 5 zł.
Moderator forum LidaRoots na portalu Yahoo nazywa się Tony Gabis. Forum łączy ludzi z korzeniami z okolic Lidy (obecnie Białoruś). Może warto tam zajrzeć: http://groups.yahoo.com/neo/groups/LidaRoots/info
Pozdrawiam,
Roman
Pozdrawiam,
Roman
-
dziadek_m60

A może tu coś pomoże:
-Maria Gabis
http://genforum.genealogy.com/gabis/messages/11.html
- tu wspomina się o Marii Gabis z Lidy na Białorusi
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... gss=angs-c
-Maria Gabis
http://genforum.genealogy.com/gabis/messages/11.html
- tu wspomina się o Marii Gabis z Lidy na Białorusi
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... gss=angs-c
Pozdrawiam
Bogdan
"Miedzy Pułtuskiem a Wyszkowem"
Obryte, Zatory, Pniewo
Bogdan
"Miedzy Pułtuskiem a Wyszkowem"
Obryte, Zatory, Pniewo
Podany przez Romka link wydaje się być bardzo ciekawy,tyle tylko, że ja bez znajomości angielskiego nie wiele skorzystam.Aby mapy do mnie przemawiają.
Szukam i ja tam swoich: Maciejewicza Konstantego i jego zonę Stefanię z Czaplów z dwiema córkami-Zenaidą i Anną-moją babcią ur.w 1897);
Stankiewiczów z Dziechciar par.Wasiliszki-Antoniego z żoną Franciszką z Czaplów .
Czy istnieją jakieś spisy z przełomu wieku XIX i XX z parafii Wasiliszki?
Albo z par.Nowy Dwór(wieś Holowce v Golowce)?
Danka
Szukam i ja tam swoich: Maciejewicza Konstantego i jego zonę Stefanię z Czaplów z dwiema córkami-Zenaidą i Anną-moją babcią ur.w 1897);
Stankiewiczów z Dziechciar par.Wasiliszki-Antoniego z żoną Franciszką z Czaplów .
Czy istnieją jakieś spisy z przełomu wieku XIX i XX z parafii Wasiliszki?
Albo z par.Nowy Dwór(wieś Holowce v Golowce)?
Danka
Danka - z Wasiliszek jest spis z 1926r w archiwum w Wilnie (LVIA). W Dziechciarach jest wymienionych kilka rodzin Stankiewiczów m.in. pod #4:
Stankiewicz Antoni s. Piotra lat 70
ż. Franciszka z Czaplów lat 65
s. Mieczysław lat 40
ż. Genowefa z Jenmiazów (?) lat 23
c. Lenarda lat 2
Stankiewicz Filomena z Szachowiczów lat 40
s. Henryk lat 20
s. Czesław lat 7
c. Janina lat 16
c. Bernarda lat 14
Szachowicz Józefa z Najłowiczów lat 70
A gdzie mieszkali Konstanty i Stefania?
Pozdrawiam,
Roman
Stankiewicz Antoni s. Piotra lat 70
ż. Franciszka z Czaplów lat 65
s. Mieczysław lat 40
ż. Genowefa z Jenmiazów (?) lat 23
c. Lenarda lat 2
Stankiewicz Filomena z Szachowiczów lat 40
s. Henryk lat 20
s. Czesław lat 7
c. Janina lat 16
c. Bernarda lat 14
Szachowicz Józefa z Najłowiczów lat 70
A gdzie mieszkali Konstanty i Stefania?
Pozdrawiam,
Roman
Żona Antoniego Stankiewicza ,Franciszka z Czaplów, to siostra rodzona mojej prababci Stefanii z Czaplów Maciejewiczowej.To rodzina matki mojego ojca- Bogdana Urbańskiego.
Niestety, wiadomości na temat tej gałęzi mojej rodziny są więcej niż fragmentaryczne, ponieważ nie ma już nikogo, kto by mi cokolwiek podpowiedział.
To co mogę napisać, pochodzi wyłącznie z napisów na zdjęciach, które cudem zachowały się po powstaniu warszawskim ze zbombardowanego domu.
Na szczęście starszy brat mojego ojca,Hieronim Urbański, który zaginął w czasie wojny,miał wspaniały zwyczaj opisywania na odwrotnej stronie kto jest kim i skąd.
Na tej to podstawie wiem o Stankiewiczach z Dziechciar i Czaplach.
Przypuszczam, że mój pradziadek Konstanty Maciejewicz już nie żył w 1928 ,bo na jednym ze zdjęć prababci Stefanii, zanotowane było, że obecnie(okres międzywojenny) mieszka przy córce Zenaidzie Kruppel(Krupiel?) w Golowcach v Holowcach par.Nowy Dwór.Gdzie mieszkała ta rodzina wcześniej, nie wiem.Prawdopodobnie w okolicy parafii Wasiliszki.Dodam tylko, że Zenaida Kruppel d.Maciejewicz była żoną Antoniego Kruppel v.Krupiel v.Krupel.
Stefania Maciejewicz i Franciszka Stankiewicz miały na pewno braci Jana i Piotra Czaplów a także siostrę, która wyszła za Moraczewskiego.
Któryś z braci -Jan albo Piotr, na przełomie wieków pracował na poczcie w Grodnie.
Wg tego spisu z Wasiliszek wynika, że Stefania z Czaplów Stankiewiczowa urodziła się ok.1860,więc i jej rodzeństwo, w tym moja prababcia Stefania, musiało rodzić się w latach mniej więcej do 1880.Stefanii córka Anna, a moja babcia, urodziła się w 1897 a mój ojciec był jej najmłodszym dzieckiem(1934).
I to wszystko co mogę napisać.
Nie mam pojęcia jak się zabrać za tę rodzinę.Gdybym dotarła do aktu ślubu Stankiewiczów -Antoniego i Franciszki) być może właśnie w Wasiliszkach, to coś by się może wyjaśniło.Być może w parafii Nowy Dwór jest akt zgonu mojej Stefanii?
Wszystko to gdybanie.Sama już chyba nie pojadę na Białoruś, ale może ktoś ma kontakt z kimś tam, kto podjąłby się poszukać jakichś śladów?
Oczywiście za niezbyt wygórowaną cenę.Bo nie widzę innej możliwości dotarcia do śladów tej rodziny.
Ojciec kiedyś wspomniał, że matka mu mówiła o szlacheckim pochodzeniu, ale może to były tylko mrzonki?
Danka
Niestety, wiadomości na temat tej gałęzi mojej rodziny są więcej niż fragmentaryczne, ponieważ nie ma już nikogo, kto by mi cokolwiek podpowiedział.
To co mogę napisać, pochodzi wyłącznie z napisów na zdjęciach, które cudem zachowały się po powstaniu warszawskim ze zbombardowanego domu.
Na szczęście starszy brat mojego ojca,Hieronim Urbański, który zaginął w czasie wojny,miał wspaniały zwyczaj opisywania na odwrotnej stronie kto jest kim i skąd.
Na tej to podstawie wiem o Stankiewiczach z Dziechciar i Czaplach.
Przypuszczam, że mój pradziadek Konstanty Maciejewicz już nie żył w 1928 ,bo na jednym ze zdjęć prababci Stefanii, zanotowane było, że obecnie(okres międzywojenny) mieszka przy córce Zenaidzie Kruppel(Krupiel?) w Golowcach v Holowcach par.Nowy Dwór.Gdzie mieszkała ta rodzina wcześniej, nie wiem.Prawdopodobnie w okolicy parafii Wasiliszki.Dodam tylko, że Zenaida Kruppel d.Maciejewicz była żoną Antoniego Kruppel v.Krupiel v.Krupel.
Stefania Maciejewicz i Franciszka Stankiewicz miały na pewno braci Jana i Piotra Czaplów a także siostrę, która wyszła za Moraczewskiego.
Któryś z braci -Jan albo Piotr, na przełomie wieków pracował na poczcie w Grodnie.
Wg tego spisu z Wasiliszek wynika, że Stefania z Czaplów Stankiewiczowa urodziła się ok.1860,więc i jej rodzeństwo, w tym moja prababcia Stefania, musiało rodzić się w latach mniej więcej do 1880.Stefanii córka Anna, a moja babcia, urodziła się w 1897 a mój ojciec był jej najmłodszym dzieckiem(1934).
I to wszystko co mogę napisać.
Nie mam pojęcia jak się zabrać za tę rodzinę.Gdybym dotarła do aktu ślubu Stankiewiczów -Antoniego i Franciszki) być może właśnie w Wasiliszkach, to coś by się może wyjaśniło.Być może w parafii Nowy Dwór jest akt zgonu mojej Stefanii?
Wszystko to gdybanie.Sama już chyba nie pojadę na Białoruś, ale może ktoś ma kontakt z kimś tam, kto podjąłby się poszukać jakichś śladów?
Oczywiście za niezbyt wygórowaną cenę.Bo nie widzę innej możliwości dotarcia do śladów tej rodziny.
Ojciec kiedyś wspomniał, że matka mu mówiła o szlacheckim pochodzeniu, ale może to były tylko mrzonki?
Danka
Czapla, Stankiewicz, Maciejewicz to były rodziny szlacheckie z Lidzkiego. Więcej w pracy p. Malewskiego:
http://pawet.net/library/history/city_d ... wieku.html
Metryki pre-1880 z lidzkiego były w większości zmikrofilmowane przez mormonów, więc na Białoruś jechać nie trzeba, wystarczy zamówić odpowiedni mikrofilm do najbliższego centrum historii rodzinnej.
Zerknę czy mam coś jeszcze o osobach które Cię interesują w moich notatkach.
Pozdrawiam,
Roman
http://pawet.net/library/history/city_d ... wieku.html
Metryki pre-1880 z lidzkiego były w większości zmikrofilmowane przez mormonów, więc na Białoruś jechać nie trzeba, wystarczy zamówić odpowiedni mikrofilm do najbliższego centrum historii rodzinnej.
Zerknę czy mam coś jeszcze o osobach które Cię interesują w moich notatkach.
Pozdrawiam,
Roman