Jaki to mundur, jakie wojsko?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
to może być szabla Krechowiecka 1919-1920
http://www.szablapolska.com/index.php/s ... echowiecka
lub "kombinowany " sładak, tak jak mundur szanownego przodka :wink: ; tak czy inaczej datowanie wypada na wojnę polsko-sowiecką lub tuż przed nią.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witam.

Dobrze Monika zauważyła że mundur jest poskładany, szabla Krechowiecka pasowałaby jak według mnie. Grzegorzu możliwe że jest to ten Bolesław co na listach strat, może ten 1921 rok w rodzinie to tak przyjęta data tylko. Weź pod uwagę że ten Bolesław który jest wymieniony w listach ma przydział do 10 p. Uł., posprawdzaj skąd pochodzą dane wykorzystane w liście strat mozesz też napisac z zapytaniem do CAW, abyś się dowiedział Jego datę urodzenia lub rodziców itp... Mając wtedy pewność że to członek rodziny.

Pozdrawiam.
Mateusz.
janolizka

Sympatyk

Post autor: janolizka »

Witam

Jeśli którys z forumowiczów mogłby mi pomóc w identyfikacji munduru mojego przodka to bedę wdzięczna.
Na zdjęciu prawdopodobnie jest brat mojej babci, który jako młody mężczyzna zginął podczas II WŚ.
Został powołany do wojska do Kazunia.
To są niestety wszystkie informacje i fotografie jakie posiadam.

Obrazek

Obrazek

Będę wdzięczna za kazdy trop.

pozdrawiam
Eliza
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Zdjęcia piękne, ale jest kilka problemów co do identyfikacji przydziału do jednostki tej osoby. Pisząc że został powołany do Kazunia masz na myśli mobilizację we wrześniu 1939 r. czy odbycie tam służby wojskowej ??

Pierwsze zdjęcie: Szeregowy Wojska Polskiego, mundur wz. 19, pas dwubolcowy podoficerów nieregulaminowo, rogatywka wz. 27 z jasnym otokiem, na mundurze odznaka POS oraz jeżeli dobrze myślę oznaczenie obsługi CKM, na naramienniku liczba 85 ..86.. 58 Nie rozpoznaję dokładnie szczerze mówiąc, może spróbój dodać zbliżenie lepszego skanu tego fragmentu zdjęcia. Wykonanie zdjęcia datuje po 1927 roku ale przed 1935. Tak może rok po 1927. Sprawę liczby na naramienniku poddaje pod dyskusję.

Drugie zdjęcie: 18 szeregowców, dwóch kapralów i jeden plutonowy. Mundury wz. 19, pasy jednobolcowe u szeregowców, rogatywki wz. 27 z czarnym otokiem, łapki czarne z pąsową wypustką, u plutonowego oznaczenie stopnia stosowane od 1925 roku. Czyli ściślej mówiąc jest to pluton Saperów, zdjęcie wykonane po 1927 roku.

W Kazuniu przed wojną stacjonował Batalion Mostowy wchodzący początkowo w skład 1 Brygady Saperów później w skład 3 Brygady Saperów. Drugie zdjęcie jak najbardziej pasuje okresem wykonania i umundurowaniem do Batalionu z Kazunia. Natomiast co do pierwszego zdjęcia to mam wiele wątpliwości, mogą być to dwa różne zdjęcia szczerze mówiąc wykonane w tym samym mniej więcej czasie.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Post autor: szymek10113 »

Witam!!!
Serdecznie dziękuję za cenne uwagi i wskazówki!

Pozdrawiam
Grzegorz
janolizka

Sympatyk

Post autor: janolizka »

Witam

Serdecznie dziękuję, to dla mnie bardzo dużo.
Feluś to człowiek zagadka. W zasadzie nic o nim nie wiemy, nie zdążył założyć rodziny, nic po sobie nie pozostawił. Nawet nie wiadomo gdzie jest pochowany. Został ranny i zmarł w szpitalu w Warszawie. Zanim ktokolwiek z rodziny przyjechał, pochowano go w zbiorowej mogile.
Wszystkie informacje są od ciotki staruszeczki i jest duże prawdopodobieństwo że są delikatnie mówiąc mylące.

A czy możliwe jest że zdjęcie zbiorowe było zrobione podczas zwykłej służby wojskowej a drugie w czasie wojny?
Zupełnie nie wiem jak to "ugryźć". Czy w CAW uzyskam jakieś informacje o zwykłym żołnierzu?

pozdrawiam
Eliza
liberctz

Sympatyk

Post autor: liberctz »

Witam.
Miałabym prośbę o rozpoznanie tego munduru:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2b2 ... 5f025.html

Zdjecie zrobione jest przed 1938

pozdrawiam
Marek
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam
Do wcześniejszych postów mam 2 uwagi:
- szabla krechowiecka to raczej muzealny passus niż realna broń "jakiegoś" ułana. Faktycznie była szablą robioną na indywidualne zamówienia KILKU TYCH, których było na to stać. W tym przypadku jest to francuska szabla, najprawdopodobniej wz. 1822.
- w WP II RP nie było stopnia wojskowego "szeregowiec" lecz "szeregowy".
A na bieżąco:
najprawdopodobniej to artylerzyści. Fot. sprzed 1935 r.
Pozdrawiam
WZ
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witam.

Elizo. Obydwa zdjęcia zrobione zostały grubo przed wojną pod koniec lat 20 - tych gdzie o wybuchu wojny nikt nie myślał nawet. Podaj kiedy się urodził wujek to postaramy się jakoś odtworzyć lata służby, bo równie dobrze może być na tym pojedynczym zdjęciu kolega ciotki, sąsiad lub jakiś inny kuzyn. Wiadomo pamięć ludzka jest zawodna i fotografię te mogą przypominać fotografie na których był owy wujek. Możesz napisać z pewnością do CAW z zapytaniem, może pośmiertnie wujek został odznaczony i tym samym można Go odnaleźć w listach odznaczonych.

Marku. Na zdjęciu znajduje się dwóch artylerzystów konnych, po lewej Starszy Szeregowy po prawej Szeregowy. Mundury wz. 19, rogatywki wz. 19 z czarnym otokiem Artylerii Konnej. Na naramiennikach najpewniej liczba 14 oznaczająca przydział owych Panów do 14 Dywizjonu Artylerii Konnej z Białegostoku ewentualnie 13 Dywizjon. Na tereny Kresowe wskazywałaby też forma budownictwa budynku za nimi. Teraz w ostatniej chwili nasunęła mi się myśl aby były to Brody i 13 DAK, budynek jest drewniany, natomiast budynki w Białymstoku były murowane, chociaż to nie jest rozgranicznikiem ponieważ równie dobrze w okresie lat 20 - tym mogły istnieć jakieś budynki drewniane w Białymstoku :)

Pozdrawiam.
Mateusz.
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

matix123 pisze:Witam.

(...)
Marku. Na zdjęciu znajduje się dwóch artylerzystów konnych, po lewej Starszy Szeregowy po prawej Szeregowy. Mundury wz. 19, rogatywki wz. 19 z czarnym otokiem Artylerii Konnej. Na naramiennikach najpewniej liczba 14 oznaczająca przydział owych Panów do 14 Dywizjonu Artylerii Konnej z Białegostoku ewentualnie 13 Dywizjon. Na tereny Kresowe wskazywałaby też forma budownictwa budynku za nimi. Teraz w ostatniej chwili nasunęła mi się myśl aby były to Brody i 13 DAK, budynek jest drewniany, natomiast budynki w Białymstoku były murowane, chociaż to nie jest rozgranicznikiem ponieważ równie dobrze w okresie lat 20 - tym mogły istnieć jakieś budynki drewniane w Białymstoku :)

Pozdrawiam.
Mateusz.
Niestety nie są to artylerzyści konni, gdyż na patkach nie mają proporczyków. Napisałem "prawdopodobnie artylerzyści", gdyż wchodzą w grę jeszcze teoretycznie łącznościowcy, ale na mój nos, wykluczam ich.

W ukłonach
WZ
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Teoretycznie też myślałem o łącznościowcach lecz łocznościowcy na koniach nie za bardzo to odpowiada. Ale warto zwrócić uwagę na to że starszy Szeregowy nie ma belki na naramienniku a na rogatywce ma, więc tak samo mogło być z proporczykami, przyjmując że zdjęcie wykonano w latach wojny Polsko - Bolszewickiej taka sytuacja z brakiem proporczyków mogła wystąpić, ponieważ w armii Polskiej wtedy w umundurowaniu było wiele zmian.

Również z ukłonami pozdrawiam.
Mateusz.
jolfed

Sympatyk

Post autor: jolfed »

Witam,
proszę o pomoc w rozpoznaniu munduru.
Zdjęcie zrobiono ok. 1919 roku.Obrazek

Pozdrawiam
Jolanta
liberctz

Sympatyk

Post autor: liberctz »

Witam

Rok urodzenia jednego z jeźdzców to 1907 ślub miał w 1937.
Białystok jest jak najbardziej aktualny.Gdzie można znaleść informacje o przebytej służbie

Mam jeszcze prośbe o rozpoznanie jednego munduru.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f13 ... bc038.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e4a ... 80d0e.html

Rok urodzenia 1904.

pozdrawiam
Marek.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witam.

Jolanto. Jest to Szeregowy albo raczej Ułan Armii Polskiej we Francji. Na leżącej na stoliku rogatywce jest poniżej orła znak oznaczający przynależność do kawalerii czyli dwie skrzyżowane lance. Żołnierz w mundurze polskim wz. 19. przy boku szabla francuska wz. 1822 o ile się nie mylę. Nie widoczne naramienniki a szkoda. Zdjęcie dobrze datujesz na 1919 od siebie dodam że może to być 1919 - 1920 r.

Marku. Na pierwszym zdjęciu dwóch Szeregowych piechoty Wojska Polskiego, mundury wz. 19. rogatywki wz. 19, pasy jednobolcowe szeregowych. Drugie zdjęcie zmienia się tylko rogatywka na wz. 27 o ile się nie mylę tutaj dodam też że na naramienniku jest liczba 31 lub 81 jak dobrze widzę. Spróbuj odczytać powiększając pod lupą. Skoro byłoby to 31 to odpowiada 31 Pułkowi Strzelców Kaniowskich natomiast jeżeli 81 to 81 Pułk Strzelców Grodzieńskich.

Skoro piszesz że urodził się w 1904 roku więc w 1925 został powołany do służby wojskowej, służba trwała dwa lata, a że nie widać aby miał wyższy stopień niż Szeregowy więc zakończył służbę w 1927 roku. Na drugim zdjęciu ma rogatywkę wz. 27, dlatego też przypuszczam że zdjęcie zostało wykonane na zakończenie odbycia służby w 1927 roku.

Pozdrawiam.
Mateusz.
jolfed

Sympatyk

Post autor: jolfed »

"Jolanto. Jest to Szeregowy albo raczej Ułan Armii Polskiej we Francji. Na leżącej na stoliku rogatywce jest poniżej orła znak oznaczający przynależność do kawalerii czyli dwie skrzyżowane lance. Żołnierz w mundurze polskim wz. 19. przy boku szabla francuska wz. 1822 o ile się nie mylę. Nie widoczne naramienniki a szkoda. Zdjęcie dobrze datujesz na 1919 od siebie dodam że może to być 1919 - 1920 r."

Dziękuję Mateusz.
Dodam jeszcze, że osoba na zdjęciu urodziła się w 1899 r., w Żyrzynie k/ Puław.
Szukałam na stronie www.dobroni.pl i szabla pasuje mi do wz.1917, ale nie jestem pewna (proszę o weryfikację), na rękawie jest okrągła naszywka, ale też mało widoczna.

Pozdrawiam
Jolanta
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”