Do szukających w łódzkim i świętokrzyskim

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gośka

Sympatyk
Legenda

Do szukających w łódzkim i świętokrzyskim

Post autor: Gośka »

Witam. Skończyły mi się jak na razie pomysły i może ktoś mi podpowie :) Po 5 latach wpadłam na nowy trop przodków, ale jak szybko wpadłam tak szybko znowu go straciłam :( Może ktoś jeszcze podpowie mi gdzie mogłabym poszukać. Otóż mój pradziadek Jan Czasiewicz urodził się w Buczku par.Libiszów(*1871) z Tomasza Czaszewicza i Marianny Mąkoł. Marianna urodziła się (*1850) w tejże parafii (i tu zmarła +1881) a jej przodkowie pochodzili z par. Białobrzegi. Ślub Tomasza i Marianny musiał być w latach 1865-1869 bo w 1869 urodziła pierwsze dziecko - napisane, że byli małżeństwem. I aktu tego ślubu nie mogę znaleźć. Tomasz ożenił się po raz drugi w Libiszowie w 1884 ale niestety jest tylko podane, że jego rodzice to Roch Czaszewicz i Urszula Stankowska. Zmarł w Opocznie w 1891 ale tutaj też nic nie ma na temat jego urodzenia. Chciałabym znaleźć kierunek pochodzenia Czaszewiczów ale nic nie mogę znaleźć , nawet rok urodzenia Tomasza wg aktów ślubu, zgonu i aktów urodzeń dzieci jest w granicach 1829-1837 :shock: Jeśli chodzi o ten akt ślubu którego poszukuję to przeszukałam parafie: Libiszów, Opoczno, Sołek, Studzianna, Białobrzegi, Kunice, Kraśnica, Drzewica, Białaczów. dzwoniłam do księdza do Libiszowa, ale niestety teraz nie ma tam tych nazwisk , i chwilowo pomysły skończy mi się. Może jakaś podpowiedź proooszęęę :(
Pozdrawiam - Gośka :)
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

do szukających w łódzkim i świętokrzyskim

Post autor: Worwąg_Sławomir »

A w której parafii Białobrzegi szukałaś?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

do szukających w łódzkim i świętokrzyskim

Post autor: Łucja »

Nazwisko jest spotykane dzisiaj na Białorusi:
чашевич
http://spravkaru.net/names/375/29/12267238/
na facebooku są:
https://www.facebook.com/search/results ... 6276697530
Może to jest jakiś trop

Na WTG Gniazdo: http://w.wtg-gniazdo.org/forum/viewtopi ... &view=next
ślub Maciej Czaszewicz i Justyna Kozłowska, w Powidzu, 1818, dalej sporo w tym Powidzu w Poznań Project. O Powidzu można w Słowniku poczytać: http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... m_VIII/890

Łucja
Ostatnio zmieniony czw 05 gru 2013, 22:29 przez Łucja, łącznie zmieniany 4 razy.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Próbowałaś zajrzeć do metryk załączonych do aktu drugiego małżeństwa? :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Pytanie Marcina jest jak najbardziej zasadne

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=search

Pradziad podaje że allegata za 1884 są dostepne. ( o ile to ten Libiszów)

W nich powinna byc w zasadzie kopalnia wiedzy: metryka pana młodego (lub conajmniej akt znania), odpis aktu zgonu 1 żony a moze i inne wynalazki. Oczywiście w zasadzie tylko jesli conajmniej jedno z młodych urodziło sie w innej parafii. Jeśli nic nie ma to znanczy, ze młodzi byli tutejsi.

Warto poszukac tez zapowiedzi. Czasem w zapowiedziach jest wiecej niż w samym akcie slubu

Uwaga czasem zapowiedzi i dodatkowe dokumenty są w allegatach z roku wczesniejszego niż sam ślub.

pzdr
Piotr
pozdrawiam
Piotr
zciszewicz

Sympatyk

Post autor: zciszewicz »

Witaj Gosiu!
Może nie powinnaś kurczowo trzymać się nazwiska Czaszewicz a wziąść pod uwagę również nazwisko Ciszewicz ,Cisewicz.Różna pisownia tego nazwiska mogła wynikać z błednego tłumaczenia z jęz. rosyjskiego.
Pierwsze dziecko ,które się urodziło Tomaszowi i Mariannie z domu Mąkol to zapewne Kazimierz Aleksander ur 17 lutego 1869 r.
Dzieci owego Kazimierza nazywają się właśnie Ciszewicz.
Swojego czasu korespondowałem z Panią Genowefą Ciszewicz z Zielonki k.Warszawy i przedstawiając mi historię swojej rodziny napisała ,że Tomasz ojciec Kazimierza i zapewne Twojego pradziadka Jana nosił nazwisko Ciszewicz.
Może trzeba iść tym tropem.
Pozdrawiam
Zbyszek Ciszewicz
Gośka

Sympatyk
Legenda

Wszystkim dziękuję za podpowiedzi :) - powoli wszystko przeanalizuję :)
Sławku – parafia Białobrzegi teraz należy do Tomaszowa Mazowieckiego.
Marcinie i Piotrze – faktycznie alegat z Libiszowa nie widziałam, tylko to co znalazłam w Internecie i na wypożyczonych mikrofilmach, z księdzem z Libiszowa trudna sprawa, przez 5 lat jeżdżąc do Opoczna w lecie i na jesieni, dzwoniłam i próbowałam się umówić choćby na godzinę poszukiwań ale ksiądz niestety nigdy nie miał czasu i wymigiwał się a ja czując się już w końcu jak intruz przestałam dzwonić. Ksiądz powiedział, że nie zna rosyjskiego więc odpada, żeby coś sam znalazł. Dopiero teraz chwilę porozmawiał ze mna przez telefon. Ale faktycznie trop warty sprawdzenia.
Łucjo – o Biaorusi w życiu nie słyszałam w mojej rodzinie ale przecież jak wiemy wszystko jest możliwe, a w Powidzu to też muszę sprawdzić
Zbyszku – piszę na pw
Pozdrawiam - Gośka :)
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

powodzenia
Te allegata za ten okres sa tylko w Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim.
Nie tak daleko od Opoczna.
pzdr
pozdrawiam
Piotr
Gośka

Sympatyk
Legenda

No tak, tyle, że ja mieszkam w Lublinie, a w Opocznie będę dopiero w lecie :( (jak nic nie stanie na drodze oczywiście) Dziękuję za informacje spróbuję to załatwić przez internet :)
zciszewicz

Sympatyk

Post autor: zciszewicz »

Gosiu!
Chyba teraz trochę namieszam w Twoich poszukiwaniach.Wątek Białoruski pojawia się u wnuków Tomasza i Marianny.
Józef Ciszewicz syn Kazimierza Czaszkiewicza urodził się 28 stycznia 1911 roku w Dawidgródku gm. Chorsk oraz prawdopodobnie drugi syn Kazimierza Stanisław urodził się w niedalekich Mikaszewicach.
Jednak śladów Tomasza szukałbym w okolicach Gostynia w Wielkopolsce , z tamtąd pochodzi dużo ludzi o nazwisku Ciszewicz
Zbyszek
Gośka

Sympatyk
Legenda

Witajcie. Dotarłam do alegat aktu drugiego ślubu w AP Piotrków Trybunalski no i kicha - jest tylko akt urodzenia drugiej żony i zkt zgonu pierwszej. Myślałam, ze różnią się czymś od tych co znalazłam (chyba) u Mormonów ale niestety - o Tomaszu ani słowa :(:(:(
Zbyszek - dlaczego nie odzywasz się?
Gośka :(
Pozdrawiam - Gośka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”