Olejnicka z Humin

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

liberctz

Sympatyk

Olejnicka z Humin

Post autor: liberctz »

Poszukuje rodziny Marianny Olejnickiej urodzonej 11/23 grudnia 1886 roku w miejscowości Chojniak powiat Łowicz.
Córka Antoniego i Katarzyny z Nowaków.
Mieszkała też w miejscowosci Humin nr 5 bud. 33 gmina Bolimów..

pozdrawiam
Marek
Ivenele

Sympatyk

Re: Olejnicka z Humin

Post autor: Ivenele »

liberctz pisze:Poszukuje rodziny Marianny Olejnickiej urodzonej 11/23 grudnia 1886 roku w miejscowości Chojniak powiat Łowicz.
Córka Antoniego i Katarzyny z Nowaków.
Mieszkała też w miejscowosci Humin nr 5 bud. 33 gmina Bolimów..

pozdrawiam
Marek
Swoje poszukiwania zaczęłam od największej bazy danych o przodkach na świecie - MyHeritage.pl. Z powodu tego, że ta strona wymaga opłacenia, by otrzymać dostęp do wszystkich wiadomości, zaczęłam szukać właściciela danego drzewa genealogicznego po jego imieniu i nazwisku w sieci. Potem, dzięki pełnym informacjom, które udzieliła dalsza kuzynka, odnalazłam tego właściciela za pośrednictwem portalu społecznościowego Facebook. Nawiązałam z nim bezpośredni kontakt, teraz wymieniamy się danymi o przodkach, mało tego jest faktycznie rodziną w drugiej linii.

Hm, a może księgi metrykalne z tej miejscowości nakierują na właściwy trop? Wydaje mi się, że lepiej zacząć od parafii kościelnych w okolicy. Czasem główne archiwa przechowują dane rodzinne sprzed X lat wstecz.

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań, Jagoda.
liberctz

Sympatyk

Re: Olejnicka z Humin

Post autor: liberctz »

Odpis aktu chrztu

Warszawska Gubernia
Łowicz Powiat
Obwód Nieborów
Zwierzchnik Rzymsko-Katolickiego Kościoła w Nieborowie
Przechowujący Księgi Obywateli (…)
Informuje, że w aktach (…) parafii znajduje się następujący
Akt Urodzenia
Nr 103 Chojniak. Odbyło się w wsi Nieborów 11/23 grudnia 1886 roku,
o godzinie 7 wieczorem zjawiła się Katarzyna Kozel(Korel),
spokrewniona kobieta mająca 30 lat, mieszkająca we wsi Wólka,
w towarzystwie Józefa Prymrzyckiego(?) , mającego 42 lata
i Rocha Kurpiewskiego mającego 48 lat, oboje mieszkający w Chojniaku i przedstawiła nam niemowlę płci żeńskiej,
informując, że urodziło się we wsi Chojniak dzisiaj o godzinie 6 rano,
od Antoniego Olejnickiego, robotnika dniówkowego, zmarłego w Chojniaku 17/29 września tego roku
i od poślubionej jego żony Katarzyny z Nowaków, mającej 19 lat.
Niemowlęciu temu, przy świętym chrzcie (…) dano imię Marianna. Świadkami byli Anton Piencherski(?) i Małgorzata Kozel(?).
Akt ten (…)
(wydano do zawarcia związku małżeńskiego)

Nieborów, 9/22 sierpień 1905r
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”