Różnica między listą a aktami

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Różnica między listą a aktami

Post autor: redie »

Witam,
chciałbym się dowiedzieć co może być źródłem takiej rozbieżności jaką znalazłem między listą aktów małżeństwa pisaną po łacinie z 1816 roku, a aktami opisowymi z tej samej parafii z tego samego roku.

A tak konretniej to chodzi o parafię Odrowąż. W pierwszym linku jest ta lista po łacinie i pierwszy akt małżeństwa to ten co mnie interesuje: Hyacinthus Kołodziejczyk i Josepha Gębszczanka.

Drugi link zawiera listę małżeństwa z akt opisowych. I okazuje się że nie ma tutaj tego Jacentego/Jacka Kołodziejczyka i Józefy Gębskiej których szukam.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 2078797089

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :899304893

Czy wiecie co może być przyczyną i ewentualnie gdzie szukać tego aktu opisowego?
Tylko jedna para występuje na obu listach.

Radek
dpawlak

Nieaktywny

Re: Różnica między listą a aktami

Post autor: dpawlak »

redie pisze:Tylko jedna para występuje na obu listach.
Ja znalazłem trzy, jedna z Niekłania Małego (te łacińskie są podzielone na poszczególne wioski) dwie z samego Odrowąża, dalej nie szukałem.
Oczywiście nie tłumaczy to, dlaczego z Odrowąża w 1816 jedynie 2 śluby pasują na siedem z tymi z listy opisowych.
Opisowe nie zawierają żadnego aktu z września i października, a ty szukasz wrześniowego właśnie.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1816? stawiam, ze
łacińskie - religijna, rzymskokatolickie
"opisowe" - ASC gminy nie parafii, wielowyznaniowe

ale to może zbyt banalne wytłumaczenie? ksiąg nie przejrzałem, więc w ciemno
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Niestety to nie jest wyjaśnienie, wszystkie przypadki małżonków z Odrowąża to katolicy (obie strony w parze) inie tłumaczy to dlaczego 2 małżeństwa są w opisowych, a pięć pozostałych nie.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: redie »

Nie zauważyłem że w opisowych brakuje aktów wrześniowych i październikowych.

To ja rzucę jakąś tezę.
Może ksiądz wyjechał/zachorował czy coś i ludzie zostali zmuszeni do tego by formalnie wziąć ślub u księdza w innej parafii bo było np po zapowiedziach.
Ma to w ogóle sens co napisałem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”