Nazwisko: Wojciechowski
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Czerkawska_Ewa

W moim drzewie Antonina Wojciechowska, żona Antoniego Biedzińskiego ogrodowego we dworze Koźmin urodzona około 1790 r.
Ostatnio zmieniony ndz 08 gru 2013, 10:15 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sawicki_Julian

Witam, chciałem i ja dorzucić cegiełkę do Wojciechowskich, jest tu w tym linku np. pod nr 27 o majątku w Pobroszynie koło Opatowa i o Wojciechowskich dziedziców wcześniej Łomna koło Bodzentyna w Kieleckim ; pozdrawiam i podaje link - Julian ;
http://gadkowski.pl/publikacje/
http://gadkowski.pl/publikacje/
moi najstarsi Wojciechowscy : Wojciech ur ca 1800 Wola Sosnowa Kujawsko Pomorskie , malzonka Agnieszka Zamlynska. ich syn: Andrzej ur 1808 ur. powyzej,,,, slub jako wdowiec juz w Parafii Beldow 1842 z Katarzyna Augustyniak. Dzieci Andrzeja i Katarzyny ur Kuciny : Tomasz Franciszek ur 1847 poslubia Zofie Marczynska Dalikow 1869, ci znow maja 5 dzieci wszystkie urodzone w parafii Ozorkow.: Adam, Zofia, Jozefa,Antoni, Stanislaw.
Witaj Iwono,
niestety nie mam żadnej Weroniki. Moi Wojciechowscy w tych latach kiedy urodziła się Weronika byli w parafii Ojrzanów, tam w 1827 urodziła się moja 3xprababcia Franciszka Wojciechowska po mężu Samoraj. A w Nadarzynie Wojciechowscy byli mniej więcej od 1840. Ale ojciec Franciszki - Jakub zmarł z kolei w Rembertowie.
Pozdrawiam
Monika
niestety nie mam żadnej Weroniki. Moi Wojciechowscy w tych latach kiedy urodziła się Weronika byli w parafii Ojrzanów, tam w 1827 urodziła się moja 3xprababcia Franciszka Wojciechowska po mężu Samoraj. A w Nadarzynie Wojciechowscy byli mniej więcej od 1840. Ale ojciec Franciszki - Jakub zmarł z kolei w Rembertowie.
Pozdrawiam
Monika
- Marek.Podolski

A tu znalazłem coś o Wojciechowskim w Herbarzu Polskim 1852 r. wydanym we Lwowie
https://drive.google.com/file/d/0B8rJcZ ... sp=sharing
Pozdrawiam
Marek
https://drive.google.com/file/d/0B8rJcZ ... sp=sharing
Pozdrawiam
Marek
Iwono,
ja nie znalazłam siostry Franciszki o imieniu Weronika, ale to nie znaczy, że nie mogło jej być. Franciszka była najtarszą córką Jakuba. Po niej mam Małgorzatę, ale dopiero w 1836, więc wcześniej mogły być jakieś dzieci, których póki co nie udało mi się znaleźć. Obie urodziły się w Żabiej Woli parafii Ojrzanów. Później mam w 1842 Józefa, ale już urodzonego w parafii Nadarzyn.
Pozdrawiam
Monika
ja nie znalazłam siostry Franciszki o imieniu Weronika, ale to nie znaczy, że nie mogło jej być. Franciszka była najtarszą córką Jakuba. Po niej mam Małgorzatę, ale dopiero w 1836, więc wcześniej mogły być jakieś dzieci, których póki co nie udało mi się znaleźć. Obie urodziły się w Żabiej Woli parafii Ojrzanów. Później mam w 1842 Józefa, ale już urodzonego w parafii Nadarzyn.
Pozdrawiam
Monika
- Marek.Podolski

Na stronie 175 tej publikacji jest tylko nazwisko Gładkowski Jan.iwonar pisze:Marku, czy w tym herbarzu wymienione jest moze nazwisko Głodkiewicz lub Gładkiewicz?
Pozdrawiam,
Iwona
Publikacja jest dostępna w wielkopolskiej bibliotece cyfrowej. Jej tytuł: "Herbarz polski i imionospis zasłużonych w Polsce ludzi wszystkich stanów i czasów: ułożony porządkiem alfabetycznym na podstawie Herbarza Niesieckiego i manuskryptów" T.1
Pozdrawiam
Marek
w moim drzewie Wojciechowscy wywodzą się z Bożej Woli parafia Błonie, poprzez Chylice parafai grodzisk Mazowiecki, Huta Żabiowolska parafia Ojrzanów trafili do Brwinowa.
Iwona nazwisko Głodkiewicz i Wojciechowski wystepuje dość licznie w księgach Grodziska Mazowieckiego, może to tam powinnaś poszukać.
Edyta
Iwona nazwisko Głodkiewicz i Wojciechowski wystepuje dość licznie w księgach Grodziska Mazowieckiego, może to tam powinnaś poszukać.
Edyta
Edyto, ja juz znam na pamiec caly Grodzisk i wszystkie metryki stamtad, mam stara mape na ktorej zaznaczam miejsca wystepowania przodkow. W swojej rozpaczy stworzylam drzewo z 800 osobami powiazanymi z Glodkiewiczami szukajac jakichkolwiek sladow, lecz pary Wincenty Glodkiewicz (ur.ok.1818-...) i Weronika Wojciechowska (ur.ok.1828-1899) nijak nie moge z rodzina polaczyc. Ich dzieci urodzily sie w Nadarzynie: Marianna w 1863r. i Franciszek w 1865r. Pokazuja sie jeszcze w aktach mal. swoich dzieci w Warszawie, a potem przepadaja. Bardzo chcialabym znalezc ich akt malzenski.
Jesli ktokolwiek z Panstwa ma w swoim drzewie Weronike Wojciechowska - bardzo prosze o kontakt.
Bede wdzieczna za wszelkie rady.
Pozdrawiam i dziekuje,
Iwona
Jesli ktokolwiek z Panstwa ma w swoim drzewie Weronike Wojciechowska - bardzo prosze o kontakt.
Bede wdzieczna za wszelkie rady.
Pozdrawiam i dziekuje,
Iwona