Jak uzyskać kserokopię akt USC (komentarz)
Moderator: maria.j.nie
Witam!
Tak na szybko odświeżę temat. W moim przypadku (USC Rogowo k/Rypina) powołanie się na w/w Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego w odwołaniu i zaadresowanie bezpośrednio do kierownika USC pomogło, otrzymałem kserokopie bez problemu i bardzo szybko.
Pozdrawiam
Tak na szybko odświeżę temat. W moim przypadku (USC Rogowo k/Rypina) powołanie się na w/w Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego w odwołaniu i zaadresowanie bezpośrednio do kierownika USC pomogło, otrzymałem kserokopie bez problemu i bardzo szybko.
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Michał Grygorewicz
Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
- 33szuwarek

Urząd Stanu Cywilnego.
Witam,
chciałbym sie dowiedzieć, czy jest możliwość poprosić Urząd Stanu Cywilnego o samodzielny przegląd konkretnych ksiąg aktów urodzenia, małżeństwa i zgonów. Chodzi mi o księgi USC Nasielsk, z lat 1914 - 1931, z wyznania ewnagelicko - augsburskiego (wcześniejszych ksiąg nie mają).
Czy ktoś z Państwa miał doświadczenie przegladania aktów w USC.
Czy powinno się wysłać podanie z prośbą, proszę uprzejmie o pomoc udzieleniu informacji.
Pozdrawiam, Piotr
chciałbym sie dowiedzieć, czy jest możliwość poprosić Urząd Stanu Cywilnego o samodzielny przegląd konkretnych ksiąg aktów urodzenia, małżeństwa i zgonów. Chodzi mi o księgi USC Nasielsk, z lat 1914 - 1931, z wyznania ewnagelicko - augsburskiego (wcześniejszych ksiąg nie mają).
Czy ktoś z Państwa miał doświadczenie przegladania aktów w USC.
Czy powinno się wysłać podanie z prośbą, proszę uprzejmie o pomoc udzieleniu informacji.
Pozdrawiam, Piotr
Urząd Stanu Cywilnego.
USC nie jest od szukania (nie mają tego w obowiązkach). Może się udać, ale raczej nie da rady. I tak spróbować warto, ale ja jesli już, raczej bym dzwonił lub pojechał, bardziej formalnie (pisma itp) to chyba marne szanse.
Oczywiście powyższe to wg mnie, wg innych zaraz się przekonamy.
Możliwość prośby zawsze jest - jej wynik to już inna sprawa.
Jeśli chodzi Ci o to czy pozwoliliby Ci szukać samodzielnie - 100 % nie pozwoliliby. Patrz ustawa o ochronie danych osobowych.
Oczywiście powyższe to wg mnie, wg innych zaraz się przekonamy.
Możliwość prośby zawsze jest - jej wynik to już inna sprawa.
Jeśli chodzi Ci o to czy pozwoliliby Ci szukać samodzielnie - 100 % nie pozwoliliby. Patrz ustawa o ochronie danych osobowych.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
Tomasz_Swierzb

Urząd Stanu Cywilnego.
Czasami w USC są księgi, które mają ponad 100 lat i z jakiś powodów nie są oddane do Archiwum! Tak jest np. w USC Grabów powiat Łęczycki i właśnie we wtorek się wybieram na rozmowę z miłą panią i zobaczymy co się da zrobić. Mają dokumenty sprzed 1913 roku, których nie ma w AP, a które wniosą dużo nowych informacji.
Jeżeli chodzi o poproszenie o odnalezienie akt w sporej rozpiętości lat (np. 15) nie miałem problemów w:
USC Łęczyca, Grabów, Chodów, Kłodawa, Aleksandrów Łódzki... zależy od człowieka... Urzędas czy właściwy człowiek na właściwym miejscu.
Pochwalam USC Dąbrowa Tarnowska! Pani zrobiła mi z własnej inicjatywy kwerendę dwóch parafii, pomagając niezwykle!
Piotrze jeżeli szukasz konkretnej osoby, a nie wiesz dokładnie kiedy zmarła, to myślę, że jak podasz daty graniczne, to Ci odszukają. Zawsze możesz przedzwonić, porozmawiać, a nuż trafisz na takiego urzędnika jak ja w USC Dąbrowa??
Teraz czekam na odpowiedź z USC Wronki
Pozdrawiam Tomek
Jeżeli chodzi o poproszenie o odnalezienie akt w sporej rozpiętości lat (np. 15) nie miałem problemów w:
USC Łęczyca, Grabów, Chodów, Kłodawa, Aleksandrów Łódzki... zależy od człowieka... Urzędas czy właściwy człowiek na właściwym miejscu.
Pochwalam USC Dąbrowa Tarnowska! Pani zrobiła mi z własnej inicjatywy kwerendę dwóch parafii, pomagając niezwykle!
Piotrze jeżeli szukasz konkretnej osoby, a nie wiesz dokładnie kiedy zmarła, to myślę, że jak podasz daty graniczne, to Ci odszukają. Zawsze możesz przedzwonić, porozmawiać, a nuż trafisz na takiego urzędnika jak ja w USC Dąbrowa??
Teraz czekam na odpowiedź z USC Wronki
Pozdrawiam Tomek
- Ptolemeusz

Urząd Stanu Cywilnego.
Ja także, kilkakrotnie spotkałem się z uprzejmością Pań urzędniczek:) W małych miejscowościach, nierzadko pozwalają przeglądać. Chociaż udało mi się to nawet w Bydgoszczy. Zazwyczaj staram się jasno przedstawić powód szukania w księgach i spotykam się z miłą reakcją. Jak dobrze trafisz to pracownik USC sam ci poszuka co potrzebujesz. Tutaj pozdrawiam, miłego kierownika USC w Kuryłówce!
Paweł
Paweł
Szukam rodzin: Engelke, Vetter, Kansik, Waschkowiak (Waszkowiak), Kotyniewicz, Wojciechowscy, Maliszczak, Sperscy
- 33szuwarek

Urząd Stanu Cywilnego.
Witam, dziękuję wszystkim serdecznie za udzielenie informacji. Jest to dobry pomysł, żeby osobiście iść poprosić USC o przegląd ksiąg metrykalnych lub zatelefonować.
Pozdrawiam, Piotr
Pozdrawiam, Piotr
Jak napisać do USC ?
Wita Wojciech. Piszę do USC z prośbą o informacje zawarte w akcie zgonu, to dostaję tylko informacje o ustawie, dotyczącej zamawiania aktu zgonu, nie chcę aktu tylko informacje w nim zawarte. Bardzo proszę podpowiedzieć jak najlepiej napisać do USC abym nie by zbyty.
Jak napisać do USC ?
Ja chcąc tylko informacje z metryki, spróbował bym zadzwonić, ew. poprosił o przekierowanie do odpowiedniej osoby, i wyłuszczył o co chodzi. Sporo da się załatwić w ten sposób, jak już piszesz, to musisz się liczyć z tym że na tak formalne zwrócenie się w sprawie, urząd odpowie też formalnie. W tym przypadku nie mówiąc "czego nie można" (fługi temat) tylko informując "co można".
Zadzwoń, spróbuj załatwić sprawę przez telefon (miło, grzecznie, może trzeba będzie kilka dni poczekać). Pisemnie poproś o ksero (lub poświadczenie zgodności z oryginałem - zazwyczaj 5 zł od strony A4) lub odpis skrócony lub zupełny (22 lub 33 zł) - te urzędy dają najchętniej bo i proceduralnie jest bezpiecznie i $$ wpada.
Zadzwoń, spróbuj załatwić sprawę przez telefon (miło, grzecznie, może trzeba będzie kilka dni poczekać). Pisemnie poproś o ksero (lub poświadczenie zgodności z oryginałem - zazwyczaj 5 zł od strony A4) lub odpis skrócony lub zupełny (22 lub 33 zł) - te urzędy dają najchętniej bo i proceduralnie jest bezpiecznie i $$ wpada.
pozdrawiam
Artur
Artur
- Małgorzata_Kulwieć

USC odmówił mi wydania odpisu aktu zgonu.
Wystąpiłam do USC Szczecin o odpis aktu zgonu brata mojego dziadka. Kazali wypełnić formularz i zapłacić stosowną kwotę.
Wypełniłam, zapłaciłam i wysłałam.
I dowiedziałam się iz w przypadku prośby o odpisy dotyczącego osoby spoza pierwszej linii pokrewieństwa niezbędne jest wykazanie interesu prawnego do odbioru odpisu, potwierdzonego stosownym dokumentem, np. wezwaniem z Sądu.
Przeciez w przepisach nie ma takiego zapisu. I żeby było ciekawiej, nie było mowy o zwrocie wpłaconej kasy. Stwierdzenie, że nie dadzą było końcem korespondencji ze strony Urzędu.
Skąd ja im wezmę "stosowny dokument" i po jakie licho????
Wypełniłam, zapłaciłam i wysłałam.
I dowiedziałam się iz w przypadku prośby o odpisy dotyczącego osoby spoza pierwszej linii pokrewieństwa niezbędne jest wykazanie interesu prawnego do odbioru odpisu, potwierdzonego stosownym dokumentem, np. wezwaniem z Sądu.
Przeciez w przepisach nie ma takiego zapisu. I żeby było ciekawiej, nie było mowy o zwrocie wpłaconej kasy. Stwierdzenie, że nie dadzą było końcem korespondencji ze strony Urzędu.
Skąd ja im wezmę "stosowny dokument" i po jakie licho????
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Re: USC odmówił mi wydania odpisu aktu zgonu.
Niestety jest taki zapis. Określa komu można wydać odpis aktu.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Małgorzata_Kulwieć

Nie ma zapisu o udokumentowaniu interesu - jest zapis o wykazaniu, a to co innego. Oświadczenie jest właśnie wykazaniem interesu. Okazanie dokumentu z Sądu jest udokumentowaniem.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
To jaki jest twój interes prawny i jak go wykazałaś?
Art. 83.
1. Odpisy oraz zaświadczenia określone w art. 79 wydaje się na wniosek sądu lub innego organu państwowego, osoby, której stan cywilny został w akcie stwierdzony, jej wstępnego, zstępnego, rodzeństwa, małżonka lub przedstawiciela ustawowego.
2. Odpisy aktów stanu cywilnego i zaświadczenia o dokonanych w księgach stanu cywilnego wpisach lub o ich braku mogą być również wydane na wniosek innych osób niż wymienione w ust. 1, które wykażą w tym interes prawny, oraz na wniosek organizacji społecznej, jeżeli jest to uzasadnione celami statutowymi takiej organizacji i gdy przemawia za tym interes społeczny. Zaświadczenie o zaginięciu lub zniszczeniu księgi stanu cywilnego może być także wydane na wniosek innych zainteresowanych osób.
Art. 83.
1. Odpisy oraz zaświadczenia określone w art. 79 wydaje się na wniosek sądu lub innego organu państwowego, osoby, której stan cywilny został w akcie stwierdzony, jej wstępnego, zstępnego, rodzeństwa, małżonka lub przedstawiciela ustawowego.
2. Odpisy aktów stanu cywilnego i zaświadczenia o dokonanych w księgach stanu cywilnego wpisach lub o ich braku mogą być również wydane na wniosek innych osób niż wymienione w ust. 1, które wykażą w tym interes prawny, oraz na wniosek organizacji społecznej, jeżeli jest to uzasadnione celami statutowymi takiej organizacji i gdy przemawia za tym interes społeczny. Zaświadczenie o zaginięciu lub zniszczeniu księgi stanu cywilnego może być także wydane na wniosek innych zainteresowanych osób.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Małgorzata_Kulwieć

Napisałam oświadczenie do czego potrzebny mi ten akt. I na pewno nie pisałam o potrzebach genealogicznych, a o uzyskaniu dostępu do grobu. Tak załatwialiśmy dostęp do grobu na Powązkach w Warszawie. Trzeba było zebrać akty zgonów osób pochowanych aby udowodnić prawo do pochówku w tym grobie. I cmentarz nie dał nam żadnego dokumentu dla Urzędu, w ogóle nie chciał rozmawiać przed udowodnieniem pokrewieństwa. I Urzędy w Warszawie odpisy dały na ustne oświadczenie. Bez problemu.
Dlatego teraz jestem zdziwiona.
Dlatego teraz jestem zdziwiona.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
Ok. Teraz wiem o co chodzi.
Jednak to, że USC w Warszawie poszły na rękę, nie oznacza, że USC w Szczecinie musi.
Dokładniej o tym czy musi, stanowi prawo, a nie fakt, że gdzie indziej robią inaczej.
Jednak to, że USC w Warszawie poszły na rękę, nie oznacza, że USC w Szczecinie musi.
Dokładniej o tym czy musi, stanowi prawo, a nie fakt, że gdzie indziej robią inaczej.
-
wiktor_jatkiewicz

Witam!Ja mam niestety niewielkie doswiadczenie z tym urzedem.Zalezy jeszcze od urzedniczki.W marcu ub.roku byla bardzo mila pani bez zadnych problemów wszystko uzyskalem,a bylem w styczniu tego roku i byla okropna pani bo mialem wszystkie informacje i tylko chcialem nazwiska panienskie,a pani powiedziala ze albo chce odpis albo mam sobie isc.W koncu jak ja bardzo prosilem to dostalem ale mi robila jeszcze problemy ze nie mam dowodu osobistego tylko legitymacje szkolna,a tam nie ma imienia rodziców.Natomiast koperty dowodowe i panie zajmujace sie tym sa bardzo mile,szybko je otrzymalem i bez zadnych problemów.
Pozdrawiam,Wiktor
Pozdrawiam,Wiktor