Pradziadek w Uzbekistanie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Pradziadek w Uzbekistanie

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Od pewnego czasu intryguję mnie sprawa mojego pradziadka Józefa Rosół s. Kazimierza urodzonego w 1894 roku w miejscowości Staniszewskie, który trafił jako jeniec armii austro-węgierskiej do Uzbekistanu. Podobno pracował na kolei w Taszkiencie, a w 1918 roku z kolegami zdezerterował i wrócił do kraju. W 1919 wziął ślub. Czy istnieją jakieś publikację, z których mógłbym zasięgnąć informacji?

Pozdrawiam

DH
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Dokumenty pracowników kolei są w wielu rosyjskich archiwach.
Najpierw musisz określić linię kolejową na ,ktorej pracował przodek.
Jeżeli jesteś pewny,że był to Taszkient to była to linia tzw Zakaspijska a mając na względzie czas -
mogła to być Zakaspijska linia zwana Wojenną.
W Centralnym Archiwum historycznym w Petersburgu РГИА,
w zespole 19 są dokumenty dotyczące tej linii od 1900 roku ,
nie wiem jednak co zawierają .
Można wysłać zapytanie cgia@cgia.spbarchives.ru ale musisz sprecyzować co chciałbyś wiedzieć.:)
Jeżeli chciałbyś tylko dowiedzieć się czegoś o miejscu ,w którym przebywał przodek
wpisz w wyszukiwarkę nazwę linii - powinno coś być i na polskich stronach.

Anna Grażyna
ewwwa

Sympatyk

Post autor: ewwwa »

Witam. Z opowieści rodzinnych dowiedziałam się, że mój pradziadek Anastazy Domachowski jako więzień armii pruskiej trafiła do Taszkientu ( później wrócił do Polski) i na tym kończy się niestety moja wiedza na jego temat.
Proszę mnie pokierować, do których rosyjskich archiwów muszę uderzyć żeby uzyskać jakiekolwiek informacje na jego temat? Niestety nasze rodzime instytucje nie pomogły mi w tym temacie

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
ewwwa

Sympatyk

Post autor: ewwwa »

Proszę o pomoc

Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”