Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Batogowski_Sergij

Prośba o identyfikację munduru Armii Carskiej.
Z tym pytaniem musisz zwrócić się na rosyjską stronę vgd.ru
Dziadek w wojsku - ułan
Mój dziadek Włodzimierz mieszkając z rodzicami na Wołyniu powiat Kowel służył w wojsku w ułanach. Czy na postawie fotografii można ustalić gdzie służył lub jaki to pułk? Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam Mirek.
http://www.fotopliki.pl/img.php?f=64a8da11cc
http://www.fotopliki.pl/img.php?f=b2dd504c3e
http://www.fotopliki.pl/img.php?f=64a8da11cc
http://www.fotopliki.pl/img.php?f=b2dd504c3e
Dziadek w wojsku - ułan
Czapka z żółtym otokiem, granatowe bryczesy z żółtymi lampasami - 27 Pułk Ułanów stacjonujący w Nieświeżu na Kresach.
Też mam zdjęcie ojca służącego w tym pułku w latach 1925-1927.
Zenon S.
Też mam zdjęcie ojca służącego w tym pułku w latach 1925-1927.
Zenon S.
Dziadek w wojsku - ułan
Czy istnieje spis osób służących w tym pułku w tym czasie?
-
Zawadzki_Wojciech

Dziadek w wojsku - ułan
Witam
Żółty czy biały otok? - oto jest pytanie. Moim zdaniem biały, a jeśli taki, to 16. Pułk Ułanów Wielkopolskich w Bydgoszczy. Wydaje mi się, że jest to oryginalna "pamiątka z wojska" a tylko upływ czasu i pewnie różne warunki przechowywania spowodowały wykruszenie-wyłamanie kawałków fotografii wokół głowy portretowanego. Gdyby było inaczej, pewnie byłaby to fałszywka, czyli "inna główka".
Odbitka fotograficzna razi prymitywizmem i jak na warunki Bydgoszczy, wydaje mi się nieprawdopodobna, ale życie twierdzi
) że nie takie cuda były możliwe.
Pozdrawiam
WZ
Żółty czy biały otok? - oto jest pytanie. Moim zdaniem biały, a jeśli taki, to 16. Pułk Ułanów Wielkopolskich w Bydgoszczy. Wydaje mi się, że jest to oryginalna "pamiątka z wojska" a tylko upływ czasu i pewnie różne warunki przechowywania spowodowały wykruszenie-wyłamanie kawałków fotografii wokół głowy portretowanego. Gdyby było inaczej, pewnie byłaby to fałszywka, czyli "inna główka".
Odbitka fotograficzna razi prymitywizmem i jak na warunki Bydgoszczy, wydaje mi się nieprawdopodobna, ale życie twierdzi
Pozdrawiam
WZ
Dziadek w wojsku - ułan
Witam,
to jest nałożona grafika na zdjęcie; proszę spojrzeć na górną krawędź - wyraźnie widać , że pod spodem jest zupełnie inna fotografia. Na grafice wycięty otwór( dość niedbale zresztą) na twarz.
pozdrawiam monika
to jest nałożona grafika na zdjęcie; proszę spojrzeć na górną krawędź - wyraźnie widać , że pod spodem jest zupełnie inna fotografia. Na grafice wycięty otwór( dość niedbale zresztą) na twarz.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Dziadek w wojsku - ułan
Witam.
Dobrze Monika zauważyła że jest to grafika jedynie, fotograf który to wykonywał z pewnością nie był mistrzem fotomontażu. Mundur jest częściowo poprawiony z munduru Ułanów z okresu Księstwa Warszawskiego. Rękawy zostały jeszcze z munduru z okresu księstwa, na naramiennikach mamy ponadto liczbę 2, opowiadajacą 2 Pułkowi Ułanów Księstwa Warszawskiego. Z munduru okresu II RP dołożone są Etyszkiety ale już chwastów przy nich nie widać. Ponadto sposób przypięcia szabli i siodło nie wskazuje na okres przedwojenny. Po za tym forma przedstawienia konia wygląda na grafikę XIX wieczną. Co do otoku na rogatywce to jest to bardziej kolor biały niż żółty. Kolor białego otoku odpowiada 11, 16 i 22 Pułkowi Ułanów. Piszesz o Wołyniu może więc być to 16 lub 22 pułk, zdjęcie datowane jest na 1926 rok, więc równie dobrze musiał dostać przydział do pułku w drugim końcu Polski.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Dobrze Monika zauważyła że jest to grafika jedynie, fotograf który to wykonywał z pewnością nie był mistrzem fotomontażu. Mundur jest częściowo poprawiony z munduru Ułanów z okresu Księstwa Warszawskiego. Rękawy zostały jeszcze z munduru z okresu księstwa, na naramiennikach mamy ponadto liczbę 2, opowiadajacą 2 Pułkowi Ułanów Księstwa Warszawskiego. Z munduru okresu II RP dołożone są Etyszkiety ale już chwastów przy nich nie widać. Ponadto sposób przypięcia szabli i siodło nie wskazuje na okres przedwojenny. Po za tym forma przedstawienia konia wygląda na grafikę XIX wieczną. Co do otoku na rogatywce to jest to bardziej kolor biały niż żółty. Kolor białego otoku odpowiada 11, 16 i 22 Pułkowi Ułanów. Piszesz o Wołyniu może więc być to 16 lub 22 pułk, zdjęcie datowane jest na 1926 rok, więc równie dobrze musiał dostać przydział do pułku w drugim końcu Polski.
Pozdrawiam.
Mateusz.
-
Zawadzki_Wojciech

Dziadek w wojsku - ułan
Witam,
ależ oczywiście,że to grafika, czy ja pisałem, że jest inaczej? Być może poszedłem skrótem myślowym, oczywistym dla muzealnika. Metoda często stosowana, tu - pisałem - w prymitywnym wydaniu. Fotografowie b. często stosowali tego typu i podobne sztafaże. Tu mamy do czynienia ze sztafażem przedstawiajacym ułana w mundurze zbliżonym do pruskiej ułanki w dość swobodnym ujęciu. W okienku podłożono fotke ułana 16 PUł. Wlkp. i tyle
W ukłonach
WZ
ależ oczywiście,że to grafika, czy ja pisałem, że jest inaczej? Być może poszedłem skrótem myślowym, oczywistym dla muzealnika. Metoda często stosowana, tu - pisałem - w prymitywnym wydaniu. Fotografowie b. często stosowali tego typu i podobne sztafaże. Tu mamy do czynienia ze sztafażem przedstawiajacym ułana w mundurze zbliżonym do pruskiej ułanki w dość swobodnym ujęciu. W okienku podłożono fotke ułana 16 PUł. Wlkp. i tyle
W ukłonach
WZ
Dziadek w wojsku - ułan
Ale warto zauważyć że dla zajmujących się historią fotografii to zdjęcie z pewnością jest niewątpliwie ciekawe !!. Tak nawiasem mówiąc to na tym forum można się naoglądać wszelakich fotografii, aż pobudza to do działania czy tego typy fotografie nie znajdziemy w naszych rodzinach ?
Pozdrawiam.
Mateusz.
Pozdrawiam.
Mateusz.
-
Pawel_Jurewicz

Dziadek w wojsku - ułan
No i zupełnie rozbrajająca jest ortografia dedykacji na odwrocie, można się upatrywać w niej polszczyzny " kresowej" np w wyrazie "dlia", oraz "rżyczliwości" co przypomina transkrypcję z cyrylicy.
Bardzo ciekawe zdjęcie, własnie przez pomieszanie rekwizytów .
Paweł J.
Bardzo ciekawe zdjęcie, własnie przez pomieszanie rekwizytów .
Paweł J.
- Mielczarek_Seweryn

- Kontakt:
Prosze o rozpoznanie munduru i jak najwiecej informacji .
Witam serdecznie,
Bardzo prosze o jak najwiecej informacji o zdjeciu
Zdjecie wykonano 18 sierpnia 1939r

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam
Mielczarek Seweryn
Bardzo prosze o jak najwiecej informacji o zdjeciu
Zdjecie wykonano 18 sierpnia 1939r

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam
Mielczarek Seweryn
-
Zawadzki_Wojciech

Witam,
Starszy szeregowy w sukiennym mundurze polowym wz. 1936 r. w rogatywce polowej z orłem (stosowano też bez orła). Spodnie długie w miejscu łączenia z trzewikami opięte opinaczem in. zwanym spinaczem. Mundury polowe celowo ze względu na maskowanie pozbawiono wszelkich atrybutów przynależnosci do rodzaju wojsk i służb, oddziału itd. W tym przypadku można pokusić się na stwierdzenie, iż portretowany zapewne był żołnierzem piechoty.
Pozdr. WZ
Starszy szeregowy w sukiennym mundurze polowym wz. 1936 r. w rogatywce polowej z orłem (stosowano też bez orła). Spodnie długie w miejscu łączenia z trzewikami opięte opinaczem in. zwanym spinaczem. Mundury polowe celowo ze względu na maskowanie pozbawiono wszelkich atrybutów przynależnosci do rodzaju wojsk i służb, oddziału itd. W tym przypadku można pokusić się na stwierdzenie, iż portretowany zapewne był żołnierzem piechoty.
Pozdr. WZ
- Mielczarek_Seweryn

- Kontakt:
Dziekuje panie Wojciechu
Pozdrawiam
Seweryn Mielczarek
Pozdrawiam
Seweryn Mielczarek
-
Oskar_Tymczyszyn

Re: Prośba o rozpoznanie mundurów i jakie lata ?
Witam,
prosiłbym o wszelkie informacje, jakie się da odczytać z tego zdjęcia.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/586 ... e3534.html
Znajduje się na nim mój pradziadek - czwarty od prawej, mężczyźni siedzący, nie licząc osoby odwróconej tyłem. Jeżeli coś więcej da się powiedzieć na jego temat to bardzo bym prosił o informacje. Pradziadek służył w Plutonie Artylerii Piechoty 8 Pułku Piechoty Legionów.
Dziękuję i pozdrawiam,
Oskar Tymczyszyn.
prosiłbym o wszelkie informacje, jakie się da odczytać z tego zdjęcia.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/586 ... e3534.html
Znajduje się na nim mój pradziadek - czwarty od prawej, mężczyźni siedzący, nie licząc osoby odwróconej tyłem. Jeżeli coś więcej da się powiedzieć na jego temat to bardzo bym prosił o informacje. Pradziadek służył w Plutonie Artylerii Piechoty 8 Pułku Piechoty Legionów.
Dziękuję i pozdrawiam,
Oskar Tymczyszyn.
Re: Prośba o rozpoznanie mundurów i jakie lata ?
Witaj.
Na zdjęciu jest widoczne mało szczegółów, ze względu na formę wykonania zdjęcia głównie. Żołnierze mają na sobie mundury wz. 19. na stole i na drugim planie widoczne są "usztywnione" rogatywki najpewniej wz. 35, według mnie. Okres wykonania zdjęcia wobec tego odpowiadałby na rok 1935 lub 1936. Żołnierze nie maja na sobie jeszcze mundurów po reformie mundurowej w `35 i `36 roku.
Za wszelkiego typu pozytywne uwagi co do rozpoznania z góry dziękuję...
Pozdrawiam.
Mateusz.
Na zdjęciu jest widoczne mało szczegółów, ze względu na formę wykonania zdjęcia głównie. Żołnierze mają na sobie mundury wz. 19. na stole i na drugim planie widoczne są "usztywnione" rogatywki najpewniej wz. 35, według mnie. Okres wykonania zdjęcia wobec tego odpowiadałby na rok 1935 lub 1936. Żołnierze nie maja na sobie jeszcze mundurów po reformie mundurowej w `35 i `36 roku.
Za wszelkiego typu pozytywne uwagi co do rozpoznania z góry dziękuję...
Pozdrawiam.
Mateusz.