Strona Mojej rodziny - Rodem z Kujaw
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Jankowski_Kamil

- Kontakt:
Zapraszam serdecznie na oficjalną stronę genealogiczną mojej rodziny. Nazwiska przewodnie to :
Jankowski
Kmiecikowski
Kierstan
Pawłowski
Hankiewicz
Kulczak
Rydziński
Prócz tego spotkać można wiele nazwisk skoligaconych z wyżej wymienionymi.
www.wielkagenealogia.jimdo.com
Jestem bardzo dumny z mej strony oraz z tego, że na portalu społecznościowym facebook mamy już utworzoną grupę " Rodzina " w której występują aż 54 osoby. Wszyscy Ci mają możliwość administracji Strony oraz drzewa genealogicznego w serwisie myheritage.com
Zasób wiedzy jest przeogromny.
Pozdrawiam
Jankowski K.
Jankowski
Kmiecikowski
Kierstan
Pawłowski
Hankiewicz
Kulczak
Rydziński
Prócz tego spotkać można wiele nazwisk skoligaconych z wyżej wymienionymi.
www.wielkagenealogia.jimdo.com
Jestem bardzo dumny z mej strony oraz z tego, że na portalu społecznościowym facebook mamy już utworzoną grupę " Rodzina " w której występują aż 54 osoby. Wszyscy Ci mają możliwość administracji Strony oraz drzewa genealogicznego w serwisie myheritage.com
Zasób wiedzy jest przeogromny.
Pozdrawiam
Jankowski K.
- Bartolllini

Mam pytanko
widzę że jesteś daleko posunięty w tworzeniu swego jak i Twoich krewnych drzewa.
Ja jestem początkującym genealogiem amatorem i chciałbym się zapytać do ilu pokoleń należy szukać krewnych rodziny męża siostry "swojego" przodka? Albo rodziny żony "swojego" przodka?
Czy są jakieś reguły czy po prostu szukanie nie ma żadnych granic i szuka się dla własnej przyjemności "ile się da" 
Pozdrawiam, Bartłomiej Barysz (Barisch)
- Jankowski_Kamil

- Kontakt:
Chodzi Ci pewnie o to , czy szukać rodziny żon przodków w prostej linii , tzn :
Ja - żona
Ojciec - żona
Dziadek - żona
pradziadek - żona
prapradziadek - żona
praprapradziadek - żona
itp
Tak?
To Ci powiem , że ja robię genealogię " dziadków" i ich żon tak daleko jak się da, ale np jak dziadek miał braci i Ci bracia mieli swoje żony to tego nie ruszam. Przykładowo mój dziadek miał brata Kazimierza i ten Kazimierz miał zonę Zofię to jej genealogii już nie robię. Możliwe że kiedyś zrobię, ale póki co moi dziadkowie mieli tyle rodzeństwa, że byłoby to trudne z dwóch powodów - ich liczby i czasu poświęconego tym badaniom oraz dostępu. Z Zofią to ja jeszcze kontakt mam, ale pradziadków rodzeństwa współmałżonkowie to już byłby problem. Po prostu się ich nie zna, a rodzina kontaktów takich nie utrzymuje, żeby to wszystko było tak perfekcyjnie spisane. Jak na ironię, gdybym robił tylko moich bezpośrednich przodków ( dziadków, pradziadków itp) mojego nazwiska to utknąłbym już na 1914 roku bo nie mam żadnych informacji, bardziej rozbudowaną mam stronę mamy
Ale nagmatwałem, mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi
:)
Pozdrawiam !
K.
Ja - żona
Ojciec - żona
Dziadek - żona
pradziadek - żona
prapradziadek - żona
praprapradziadek - żona
itp
Tak?
To Ci powiem , że ja robię genealogię " dziadków" i ich żon tak daleko jak się da, ale np jak dziadek miał braci i Ci bracia mieli swoje żony to tego nie ruszam. Przykładowo mój dziadek miał brata Kazimierza i ten Kazimierz miał zonę Zofię to jej genealogii już nie robię. Możliwe że kiedyś zrobię, ale póki co moi dziadkowie mieli tyle rodzeństwa, że byłoby to trudne z dwóch powodów - ich liczby i czasu poświęconego tym badaniom oraz dostępu. Z Zofią to ja jeszcze kontakt mam, ale pradziadków rodzeństwa współmałżonkowie to już byłby problem. Po prostu się ich nie zna, a rodzina kontaktów takich nie utrzymuje, żeby to wszystko było tak perfekcyjnie spisane. Jak na ironię, gdybym robił tylko moich bezpośrednich przodków ( dziadków, pradziadków itp) mojego nazwiska to utknąłbym już na 1914 roku bo nie mam żadnych informacji, bardziej rozbudowaną mam stronę mamy
Ale nagmatwałem, mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi
Pozdrawiam !
K.
- Bartolllini

Jeżeli jesteś genealogiem amatorem, pasjonatem tak jak większość z nas to rozwijasz tę pasję dla siebie. Sam decydujesz czego i kogo szukasz, jak daleko i w jakim rozgałęzieniu. Możesz sobie szukać nawet przodków sąsiada twoich pradziadków jeśli chcesz. Tu nie ma żadnych ustalonych z góry reguł, ani granic poszukiwań.
Nie bardzo rozumiem pytanie o genealogię żon twoich przodków. Chodzi ci o pierwsze czy drugie żony, które z Tobą akurat nie są spokrewnione? Bo chyba nie o własne babki?
Nie bardzo rozumiem pytanie o genealogię żon twoich przodków. Chodzi ci o pierwsze czy drugie żony, które z Tobą akurat nie są spokrewnione? Bo chyba nie o własne babki?
- Bartolllini

-
Joanna_Lewicka