Gabański herbu Janina

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Gabański herbu Janina

Post autor: tbienias »

Poszukuje informacji o Gabańskich herbu Janina, może w jakiś starych spisach albo książkach są jakieś rzetelne informacje o tej rodzinie?

wiem że wywodzą się z miejscowości Gaboń koło Starego Sącza i że jest to stary ród, ale jak stary, czy był to szanowany, zamożny ród?

Pozdrawiam
Tomasz
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Gabański herbu Janina

Post autor: Vasquez »

Bardzo chętnie dowiem się czegoś o tej rodzinie. Są to moi przodkowie, wcześniej się nie zastanawiałem nad możliwym szlacheckim pochodzeniem. Faktem jest, że 'moi' Gabańscy mieszkali w Dębowcu k. Jasła (lecz zapewne stamtąd nie pochodzili, bo nazwisko pojawia się raczej tylko w kontekście tych kilku osób).

Marianna Wodyńska z.d. Gabańska ur. 30.11.1749r. w Dębowcu, rodzice: Jan Gabański i Zofia. Zofia zmarła 9.2.1790r. w Dębowcu mając ok. 70 lat.

Oprócz Marianny, w Dębowcu rodziło się kilka innych dzieci Jana i Zofii: Katarzyna z.m. Oszczedłowicz w 1738r., Wojciech w 1741r., Teresa w 1743r. i Rozalia w 1748r. Innych osób o tym nazwisku prawdopodobnie tam nie było; nie wiem nic o ich pochodzeniu.
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Gabański herbu Janina

ja w swoim drzewie tez mam Gabanskich i to nieopodal bo z Bączala Dolnego koło Jasła, z tym ze to osoby z konca XIX, poczatku XX wieku i też notowani są tutaj jedynie kilkanaście lat.

tomasz
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Gabański herbu Janina

pojawia się wywodzie genealogicznym wyraz komes?
czy to piastowski hrabia?

tomasz
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Gabański herbu Janina

Znalazłem kilka nowych informacji w książkach o regionie jasielskim. Dla porządku się podzielę. A nuż coś się kiedyś ruszy bardziej w tym względzie. :) Gabańskich jest tak mało, a mieszkają prawie tylko w powiecie jasielskim, więc to chyba musi być rodzina.

W 'Opisie powiatu jasielskiego' ks. Wł. Sarny:

a) Wojciech Gabański był wikarym w parafii Bieździedza od 1644-45, później proboszczem - do 1660r.
b) nazwisko pojawiło się w 17. wieku w kontekście Kołaczyc.

W 'Studiach z dziejów Jasła i powiatu jasielskiego":

c) Wojciech Gabański był rajcą w Jaśle w 1691r.

Edit:
Widać, że to imię - Wojciech - było dość popularne w tej rodzinie. W mojej, wspomnianej wcześniej - też był Wojciech, urodzony w 1741r. w Dębowcu k. Jasła. Ale może to tylko przypadek.
Pozdrawiam,

Karol.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Gabański herbu Janina

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Tomasz, na twoje pytanie o Komesie jest odpowiedź, podaję dwa inki. Jeden link to kto to jest Komes i drugi to o Komesie Magnusie i przy okazji opisane dawne czasy za pierwszych Piastów i badania DNA. Takie słowo ; Comes powinno być w książce ; Kodeks Dyplomatyczny i w Wywodach Szlachty - Semkowicz według Paprockiego.
Wydaje mi się ze u Krzyżaków Comes, to ktoś kto z zamku jest ważnym urzędnikiem, czyli to urząd i może być to hrabia lub zwykły szlachcic.
Ten tytuł ( jak gdzieś czytałem ) Hrabiego nadawany prze cesarzy i królów ma po ojcu dziedziczny tylko najstarszy syn, młodsi są Baronami, także i córki są jako Baronówny, a tylko myślę że żona hrabiego, to też hrabina. Ze słownika łacińskiego podają ze Comes to towarzysz, członek świty, człowiek który dzieli ?, pozdrawiam i podaję linki - Julian ;
http://www.krzyzowki.info/komes
http://pl.scribd.com/doc/143782168/Komes-Magnus-pdf
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Gabański herbu Janina

Coraz ciekawszy ten Gaboń i rodzina Gabańskich. Cieszę się, że ten temat będzie służył jako kompendium wiedzy o Gabańskich h. Janina.

Oto kilka informacji o najstarszych Gabańskich z Gabonia.
Po raz pierwszy w dokumentach Gaboń pojawia się już w 1276 roku jako „Gabane”, wieś rycerska należąca do komesa Mirosława. W 1293 r. komes Mściwój, w obecności wdowy po księciu krakowskim Leszku Czarnym - Gryfiny, sprzedał wieś komesowi Mikołajowi. Z tą też chwilą Gryfina nadała Gaboniowi prawo teutońskie (niemieckie). W końcu XIV w. i przez cały XV w. wieś była własnością Wiernków herbu Janina, wywodzących się od Mikołaja Wierzynka.
I tu jeszcze świetny link. Na pewno się przyda, jak już (/jeśli) dojdziemy pokrewieństwa z 'tymi' Gabańskimi. :)

http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search.php?id=5398
Pozdrawiam,

Karol.
raima55

Gabański herbu Janina

Post autor: raima55 »

Dziękuję, to muszę zaczekać na wnuczka, jest w szkole, ja nie znam się na komputerach i podpisz się swym imieniem, bo nie wiem jak się do Ciebie zwracać ; Julian
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Gabański herbu Janina

Kolejny Gabański związany z regionem jasielskim wg tej strony: http://gulinski.brinkster.net/wiernek.htm

........8 Mikołaj Wiernek, 1414 junior z Gabania, 1420 z Makowisk u.~1395. Występuje w l. 1434, 1437-1473 z Bilska, 1443, w 1429 wójt w Jaśle, zm. w r. 1489.

Gdyby tak tylko wypełnić tę lukę pomiędzy XV a XVIII wiekiem... ;)
Pozdrawiam,

Karol.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Gabański herbu Janina

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Karol, jeśli ten Gabański był herbowy to są tacy w herbarzach, a w młodszych wiekach znajdzie ich w metrykach.
Tu zabieram głos bo widzę ze kogoś śmieszy moje pisanie i mojej nauki na komputerze i podszywa się bydle pode mnie z moim podpisem. Więc życzę raima55 ci w nowym roku byś zmądrzał na tyle byś pod swoimi wypocinami się osobiście szczurze podpisał.
A to ciekawe ze moje pisanie admin widzi, a takich wrednych nie widzi, myślę ze to jest sprawka mirka kota i jak komuś przeszkadzam to niech się stąd wyniesie, ja nie muszę ; Julian
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Gabański herbu Janina

Od p. Maziarskiego mam jeszcze informacje:
Piotr Gabański ur.1857 Szerzyny murarz syn Jana i Apoloni Godfryd,żona Ewa Janas ślub był w 1886 w Jaśle,córka Antoniego i Teresy Kirsch.Ich dzieci urodzone w Krośnie to Jan ur.1887 zm.1891 i Edward ur.1889.
Ciężko będzie połączyć Gabańskich w jednym drzewie, bo wygląda na to, że w XVIII-XX wieku byli w większości wsi i miasteczek w regionie... :)
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Gabański herbu Janina

Z moją rodziną związana była Katarzyna Gabańska, córka Władysława i Marianny Skrzyszowskiej, bodajże h. Gryf, urodzona w 1900 w Bączalu Dolnym (gdzie mieszkali Skrzyszowscy), później osiadła w Wielkopolsce, okolice Sulęcina, od 1927 wraz ze swoim mężem Francisziem Bienias i dziećmi: Bronisławem, Genowefą i Zygmuntem w Bączalu Górnym. Dodam, że Gabańscy, zwani tez Gabońskimi byli przez krótki okres wlaścicielami Zamku Tropsztyn nad Dunajcem. Pozdrawiam
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Gabański herbu Janina

Kolejna informacja od p. Maziarskiego: urodzona/chrzczona w 1805r. w Jaśle inna Katarzyna Gabanszczonka, nieślubna córka Teresy Gabańskiej. Dom nr 189 w Jaśle.
Ostatnio zmieniony ndz 22 lut 2015, 12:24 przez Vasquez, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Gabański herbu Janina

ja wiem, też że w USA a dokładniej w New Yersey mieszkał Józef Gabański, brat owej Katarzyny, zmarł po 2000 oraz w Niemczech od czasów II wojny światowej żył Ludwik Gabański, urodzny także w Bączalu Dolnym, którego potomkowie mieszkają we Wrześni i Sokołowie we Wielkopolsce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”