Majewski, Zimny z okolic Bałtowa -Poszukuje pomocy,rodzinny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
szczerba_andre

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: szczerba_andre »

Dzien dobry,
Nazywam się Andre (Andrzej) SZCZERBA, mam 47 lat, urodziłem się i mieszkam we Francji.
Już prawie 20 lat wyszukuje moje przodki i nie dawno zarejestrowałem się na genealodzy.pl.
Jestem całkiim zablokowany w moim Swiętokrzyskim gałąż rodzinny i bardzo prosze o pomoc.
Uprzejmie proszę jakie możliwość dostać akt urodzenia, małżeństwa albo zgonu (to co mozliwo znaliść) mojich pradziaków Walenty MAJEWSKI i Marianna ZIMNA .
Moja babcja Helena Majewska urodziła się 28 września 1902 r. w Boria (zob. kopie aktu z urzęda cywilnego w Bałtowie oraz z parafii w Bałtowie ) i emigrowała do Francji w 1928r..
http://familytreemaker.genealogy.com/us ... photo.html

Walenty MAJEWSKI był urodzony około 1842r i na pewno zmarł przed drugą Wojne Swiatowej.
Moja babcja miała starszego brata (Szczepan) to napewno Walenty i Marianna uzonili się między 1885 a 1900r .
Marianna ZIMNA urodzyła się około 1872r i podobnie zmarła po Wojnie.Słyszałem ze mogła sie nazywac KEPA czy KEMPA po pierwszego małzenstwa . Teren na ktorym oni mieszkali nazywa sie teraz Wycinka w Bałtowie.
Pisałem juź do Urzęda miast i parafii w Bałtowie oraz w Cmielowie ale bez suksesa.
Przepraszam gdybym źle po polsku napisał ale jestem całkim autodydatkiem.
Abyśćie mogli sądzić co już zrobiłem w genealogii to jest link do mojej strony : http://familytreemaker.genealogy.com/us ... index.html
Bardzo dziękuje za pomoc.

Łączę wyrazy szacunku
Andrzej :D
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Szanownego Pana Andrzeja z Francji , chciałem podpowiedzieć ze parafia Bałtów należy do diecezji Radomskiej ,a w tej diecezji są lub maja być metryki w wersji cyfrowej ,czyli skany z metrykami i może być w tym też parafia Bałtów . Drugi sposób załatwienia sprawy może być przez telefon bezpośrednio do parafii ,najlepiej dzwonić w godzinach po mszy wieczorowej tj. po godzinie 19 czasu polskiego i umówić się z księdzem podając w miarę dokładne namiary na potrzebną metrykę ,jeśli ma ksiądz komputer to może taką metrykę przesłać np. ksero do Francji . Wróciłem ten temat bo może ktoś więcej Panu pomoże w Polsce , inaczej co by Pan sobie pomyślał o Polakach ; pozdrawiam - Julian
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Witaj Andrzeju!

Czy kwerenda w poszukiwaniu aktu małżeństwa Walentego Majewskiego w Archiwum Państwowym została przeprowadzona?
Napisz czego nie ma na Twojej witrynie -tzn co przeszukano i nie znaleziono.
Księgi małżeństw z parafii urodzenia Heleny Majewskiej znajdują się w Archiwum Państwowym.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... ba%B3t%F3w
Informacje powyższe należy potwierdzić - to archiwum jest w trakcie reorganizacji i informacja o Starachowicach może nie być aktualna.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
szczerba_andre

Sympatyk
Kontakt:

Re: Majewski, Zimny z okolic Bałtowa -Poszukuje pomocy,rodzi

Sawicki_Julian pisze:Witam Szanownego Pana Andrzeja z Francji , chciałem podpowiedzieć ze parafia Bałtów należy do diecezji Radomskiej ,a w tej diecezji są lub maja być metryki w wersji cyfrowej ,czyli skany z metrykami i może być w tym też parafia Bałtów . Drugi sposób załatwienia sprawy może być przez telefon bezpośrednio do parafii ,najlepiej dzwonić w godzinach po mszy wieczorowej tj. po godzinie 19 czasu polskiego i umówić się z księdzem podając w miarę dokładne namiary na potrzebną metrykę ,jeśli ma ksiądz komputer to może taką metrykę przesłać np. ksero do Francji . Wróciłem ten temat bo może ktoś więcej Panu pomoże w Polsce , inaczej co by Pan sobie pomyślał o Polakach ; pozdrawiam - Julian
Witaj Pana Juliana
Już kilka list napisałem do księdza w Bałtówie ale zostali bez odpowiedz.
Do Archiwum Panstwowych w Starachowice tak samo napisałem ale nie znależli niczego (proponowali mi dalej szukać ale na wielki koszt pieniądz).
Niech sie Pan Julian nie martwi bo wiem że moje rodaccy są spaniałe :D :D
Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
szczerba_andre

Sympatyk
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Witaj Andrzeju!

Czy kwerenda w poszukiwaniu aktu małżeństwa Walentego Majewskiego w Archiwum Państwowym została przeprowadzona?
Napisz czego nie ma na Twojej witrynie -tzn co przeszukano i nie znaleziono.
Księgi małżeństw z parafii urodzenia Heleny Majewskiej znajdują się w Archiwum Państwowym.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... ba%B3t%F3w
Informacje powyższe należy potwierdzić - to archiwum jest w trakcie reorganizacji i informacja o Starachowicach może nie być aktualna.
Witaj Pana Włodzimierzu
Już do Archiwum Panstwowych w Starachowice napisałem ale nie znależli niczego (proponowali mi dalej szukać ale na wielki koszt pieniądz).
Tak samo napisałem do Urzęda gmin w Bałtowie (nawet i raz byłem w 1990r.) i do parafii.
U Mormonach nie byłem bo akty ktore szukam są po rusku (małżenstwa) albo nie są mikrofilmowane (zgon) :? :?
Na family search.org nie mogę zobaczyć chociaz dla nich dużo indeksowałem.
Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Witam. Może to tylko zbieżność imienia i nazwiska, ale już tu kiedyś pytałam o Walentego Majewskiego:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml

Może ten trop gdzieś zaprowadzi?

W mojej rodzinie był Piotr Majewski urodzony w Mariaszce koło Niewierszyna 22.10.1883 roku. Jestem w bliskim kontakcie z jego córką i wnukami.

Czy ma Pan zdjęcie tego Walentego?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
szczerba_andre

Sympatyk
Kontakt:

jakozak pisze:Witam. Może to tylko zbieżność imienia i nazwiska, ale już tu kiedyś pytałam o Walentego Majewskiego:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml

Może ten trop gdzieś zaprowadzi?

W mojej rodzinie był Piotr Majewski urodzony w Mariaszce koło Niewierszyna 22.10.1883 roku. Jestem w bliskim kontakcie z jego córką i wnukami.

Czy ma Pan zdjęcie tego Walentego?
Witam Pani
Nie mam żadnego zdjecia, tylko wiem to co napisane na akt urodzenia mojej babci. Byłem małym dzieczkim gdy babcia zmarła a genealogia dopiero mnie interesowała kiedy zostałem ojcym a moj ojciec i jego bracia i siostry juz nie ma.
Pozdrawiam
Andrzej
LucjaZatorska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: LucjaZatorska »

W mojej rodzinie jest Majewski Jozef ur ok 1890?-1900 w Grojcu
OlaKryla

Sympatyk

Post autor: OlaKryla »

witam , w mojej rodzinie też było kilku Majewskich ale z podkarpacia. Wiem , że wyemigrowali do Kanady. Ola
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Czy sprawdziłeś skany na http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,62686,1
skany z Bałtowa już są: od 1810-1911, to powinno wystarczyć.
Przy okazji w mojej rodzinie występuje ze Świętokrzyskiego:
Walenty i Wiktoria Majewscy z córką ur. ok. 1878 - Julią Samela.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Walenty brat Piotra?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Robilam poszukiwania dla Andre Szczerba w woj. swietokrzyskim. Caly Baltow juz sprawdzilam. Wiele innych parafii tez.
Jego przodek, Walenty Majewski pochodzil z parafii Wszechswiete. W tej parafii poslubil Katarzyne Starzyk.
Po zgonie Katarzyny przeniosl sie do parafii Baltow, gdzie urodzily sie jego dzieci z drugiego malzenstwa z Marianna Zimna.
Marianna Zimna wystepuje tez pod nazwiskiem "Chojara". Mozliwe, ze byla juz wdowa.
Nigdzie nie odnalazlam aktu slubu Walentego Majewskiego z Marianna Zimna. Slub mial miejsce przed 1893 rokiem.
Moze ktos na ten slub przypadkiem trafi?
Andre i ja bedziemy bardzo wdzieczni.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Nie dysponuje na chwilę obecną żadnymi innymi informacjami o Walentym Majewskim. Wiem że jego córka Julia ur. ok 1878 wyszła ok. 1895 za Tomasza Samelę ale aktu ślubu nie mogę wciąż namierzyć ani parafii gdzie by to mogło być.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Piotr,
To nie bedzie ten sam Walenty Majewski, ktorego szuka Andre Szczerba.
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Post autor: Niewiadomski_Robert »

Andre i Bozena,
W moim drzewie wystepuja Majewscy z parafii Baltow XVIII/XIX w. Mozliwe, ze to rowniez przodkowie albo krewni Twoich. Jeden z nich Mikolaj Makewski 1765-1840 (kowal, zm. we wsi Skarbka) mial corke Tekle 1797-1841 ur. w Cmielowie.
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”