Majewski, Zimny z okolic Bałtowa -Poszukuje pomocy,rodzinny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Podsumuje poszukiwania, ktore juz zrobilam dla Andre Szczerba.

Walenty Majewski urodzil sie w 1837 roku w parafii Wszechswiete.
Poslubil Katarzyne Starzyk w 1858 roku w parafii Wszechswiete.
W tej parafii urodzilo sie kilkoro ich dzieci.

Po zgponie Katarzyny Starzyk, Walenty przenosi sie z dziecmi do parafii Baltow.
Miedzy 1894 a 1902 rokiem rodza sie w parafii Baltow dzieci Walentego i Marianny Zimnej (Zimna)
Slub mial wiec miejsce przez 1894 rokiem.
Mimo dlugich poszukiwan w wielu parafiach swietokrzyskich, nie odnalazlam tego slubu.
Licze na lut szczescia - moze ktos z Wam na ten slub trafi.

Dzieci Walentego z jego pierwszego i z jego drugiego malzenstwa biora sluby w parafii Baltow.
Nazwisko Kempa, o ktorym pisze Andre Szczerba na poczatku tego postu, nie dotyczy zony Walentego (Marianny z Zimnych), ale jego corki z pierwszego malzenstwa, Marianny Majewskiej.
Marianna Majewska, corka Walentego i Katarzyny Starzyk poslubila Wojciecha Kempe w parafii Cmielow, w 1898 roku.

Niby wszystko jest jasne, ale, zeby udowodnic, ze Walenty Majewski maz Katarzyny Starzyk i Walenty Majewski maz Marianny Zimnej to jest ta sama osoba, potrzebuje odnalesc akt slubu Walentego z Marianna Zimna.
Marianna Zimna wystepuje tez pod nazwiskiem Chojara. Mozliwe, ze byla juz wdowa kiedy poslubila Walentego Majewskiego.

Bardzo licze na Wasze pomysly.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Bożenko, przeglądałem po raz pierwszy na Famili Search parafię Zemborzyn po polsku tą od 1844 roku,( potem jest po rosyjsku ), jest tam jakiś Teodor Sawickie żonaty z Marianną Jasińską i wydaje mi się ze było tam nazwisko dla mnie nowe i nie znane - Chojara, a Zemborzyn to sąsiednia parafia Bałtowa. Jeśli chodzi o Majeweskiego to jest grób w Świętomarzy z roku chyba1860 Majewski dziedzic Modrzewia koło Bodzentyna ( mam gdzieś to zdjęcie grobu ), byli też koło Opatowa, Marcin wnuk ich mieszka w Warszawie ( bibliotekarz) ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje Julian, zajrze do Mormonow (parafia Zemborzyn).
Majewski dziedzic Modrzewia nie bedzie dotyczyl tej rodziny. To byla rodzina typowo chlopska.
Majewski to bardzo popularne nazwisko.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Chyba rodzina? Obrazek

W parafii Danków brał ślub Leon Hojara, syn Stanisława i Marianny z Zimnych, urodzony w Wyszmontowie - akt 34
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,159505,59

Bidziny, ślub: Walenty Majewski i Marianna Zimna, córka Marianny Zimna; urodzona w Wyszmontowie parafii Bidziny - akt 26
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,16766,57

Obrazek
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Hej Ela,
Cudownie !!! Lut szczescia, czy Twoja intuicja ?
Nie moge sie dostac do tych dwoch slubow.
Denkow (Dankow) jest w genbazie, ale parafii Bidziny nie znalazlam.
W ogole od rana internet mi sie blokuje i strasznie "cierpie". Zamrozilo go.
Przyslij mi na moj e-mail te dwa sluby. Bede wreszcie mogla porownac i przeanalizowac to co juz znalazlam dla André.
Jestem bardzo ciekawa.
Wielkie dzieki,
Bozenna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”