Nazwiska w moim drzewie(gł.Wielkopolska-ok.Kalisza,Pleszewa)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nie sądzę, by yo byli "moi" Maciejewscy. To dość popularne nazwisko. Ale warto to sprawdzić. Poza tym ostatni ślad, jaki mam o Maciejewskich, to moja prababcia, która urodziła się w 1871 roku. Przeszukałam powiat zduńskowolski i nie urodziła się żadna Marianna Maciejewska. Trzeba szukać dalej.
Marcinie, dziękuję za informacje.
Marcinie, dziękuję za informacje.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
-
Grenda_Marcin

Witaj Cecilia,
Praprababcia miala na imie Jadwiga, jej maz byl Szymon. Jejch syn ktory sie urodzil w Pieczewie mial na imie Jozef, a moj pradziadek urodzil sie w parafi Umien mial na imie Wojciech, ale jeszcze byl i Stanislaw (ale Stanislawa akt urodzenia/slubu/zgonu tez jeszcze nie moge znalesc, ale prawdopodobnie pracowal i zmar w Lodzi). Akta urodzin Jozef i Wojciecha juz mam.
Niestety nie wiem w ktorym roku jadwiga i szymon sie pobrali, i tez nie wiem czy Jozef byl jejch najstarsze dziecko, ale Jozef sie urodzil w 1864.
Pomponik
Praprababcia miala na imie Jadwiga, jej maz byl Szymon. Jejch syn ktory sie urodzil w Pieczewie mial na imie Jozef, a moj pradziadek urodzil sie w parafi Umien mial na imie Wojciech, ale jeszcze byl i Stanislaw (ale Stanislawa akt urodzenia/slubu/zgonu tez jeszcze nie moge znalesc, ale prawdopodobnie pracowal i zmar w Lodzi). Akta urodzin Jozef i Wojciecha juz mam.
Niestety nie wiem w ktorym roku jadwiga i szymon sie pobrali, i tez nie wiem czy Jozef byl jejch najstarsze dziecko, ale Jozef sie urodzil w 1864.
Pomponik
Pomponik, czyli to prawdopodobnie nie jest rodzina ze Zduńskiej Woli? Ani okolic?
Mam prapradziadka Stanisława, który urodził się w Łodzi, ale zmarł we wsi Zduny - to dzisiejsze miasto Zduńska Wola.
Pozdrawiam.
Mam prapradziadka Stanisława, który urodził się w Łodzi, ale zmarł we wsi Zduny - to dzisiejsze miasto Zduńska Wola.
Pozdrawiam.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
Cecila,
Z tego co slyszalam to moj Stanslaw mieszkal i pracowal w Lodzi, ale nikt w rodzinie nie wie czy on zmar w w Lodzi czy gdzies indziej. To tylko moje przepuszczenie ze on zmar w Lodzi. Prawdopodobnie mial corke Zofie ktora miala nazwisko Wilk po mezu. Przed WWII mogli mieszkac na ul. Strzelcow Kaniowskich.
Niestety nic wiecej nie wiem o Stanislawie.
Pomponik
Z tego co slyszalam to moj Stanslaw mieszkal i pracowal w Lodzi, ale nikt w rodzinie nie wie czy on zmar w w Lodzi czy gdzies indziej. To tylko moje przepuszczenie ze on zmar w Lodzi. Prawdopodobnie mial corke Zofie ktora miala nazwisko Wilk po mezu. Przed WWII mogli mieszkac na ul. Strzelcow Kaniowskich.
Niestety nic wiecej nie wiem o Stanislawie.
Pomponik
- Jankowski_Kamil

- Kontakt:
Kamilu,
Zaluz sobie okulary bo przeoczyles ten watek:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-17954.phtml
Pomponik
Zaluz sobie okulary bo przeoczyles ten watek:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-17954.phtml
Pomponik
A mój Stanisław Królikowski urodził się w Łodzi, ale przez ile lat on tam mieszkał z rodzicami - tego ja nie wiem. Z tego, co ojciec mi opowiadał, to ożenił się w wieku 60 lat ze szlachcianką. Ale to mi nie pasuje trochę, bo w 1862 r. urodził się mój pradziadek Jan Nepomucen. Czyli Stanisław w dniu jego narodzin miał 48 lat. No i Stanisław zmarł w Zduńskiej Woli.
-
Dariusz_Jendrusiak
-
Janina_Tomczyk

Witam,
W mojej rodzinie z Wielkopolski jest rodzina Jakubowskich pochodząca z Petryk w parafii Kościelec i najstarszą metryką jest akt urodzenia 26 z 1811 roku Marianny c. Jana i Magdaleny z Adrychów. Moją prababką była Antonina Jakubowska córka Michała i Marianny z Zdrojnych, która urodziła się w Korzeniewie parafia Kościelec w 1843 r akt 38. W dniu 31 stycznia 1864 r w parafii Dębe (Dembe) wzięła ślub z Michałem Wawrzyniakiem synem Józefa i Jadwigi z Bryłów zamieszkałym w Kamieniu parafia Dębe.
Czy jest to jakieś połączenie rodzinne z Twoimi Jakubowskimi
Janina
W mojej rodzinie z Wielkopolski jest rodzina Jakubowskich pochodząca z Petryk w parafii Kościelec i najstarszą metryką jest akt urodzenia 26 z 1811 roku Marianny c. Jana i Magdaleny z Adrychów. Moją prababką była Antonina Jakubowska córka Michała i Marianny z Zdrojnych, która urodziła się w Korzeniewie parafia Kościelec w 1843 r akt 38. W dniu 31 stycznia 1864 r w parafii Dębe (Dembe) wzięła ślub z Michałem Wawrzyniakiem synem Józefa i Jadwigi z Bryłów zamieszkałym w Kamieniu parafia Dębe.
Czy jest to jakieś połączenie rodzinne z Twoimi Jakubowskimi
Janina
- Marek.Podolski