Witam,
Poszukuję potomków oraz innych krewnych Pawła (ok 1846 -?) oraz Magdaleny z Rudzińskich (1844-?) Kołakowskich zamieszkałych w Kołakach Wielkich parafia Grudusk, zmarłych przed 1908 rokiem. Jedną z ich córek była Julianna Jurowską zd. Kołakowska urodzona w Kołakach Wielkich w 1890 roku. W 1908 roku wyszła w mąż za brata mojego pradziadka Antoniego Jurowskiego, ze związku tego urodziła się czwórka dzieci:
1. Teofila Jurowska ur. 1910 - ?,
2. Franciszek Jurowski ur. 1913 - zm. 1944,
3. Marianna Magdalena Jurowska ur. 1916 - ?
4. Stanisława Jurowska ur. 1920 - zm. 1997.
Los Franciszka Jurowskiego, który był lubelskim restauratorem i zginął w jakiejś zasadzce pod koniec wojny jak i jego siostry Stanisławy jest mi ogólnie znany. Jednak nic nie wiem co stało się z Teofilą i jej młodszą siostrą Marianną. Prawdopodobnie Teofila została wywieziona na Syberię, jej mężem był wojskowy, jednak nikt nie zna bliższych informacji, choćby nazwiska lub imienia jej męża.
W dokumentach, które posiadam pojawiają się inne osoby, które zapewne należały do bliskiej rodziny oraz znajomych rodziny Pawła i Magdaleny z Rudzińskich Kołakowskich, może te strzępy informacji naprowadzą kogoś na tę rodzinę:
1. Teofila Kołakowska i jej mąż Aleksander Kołakowski, dużo starsza siostra Julianny,
2. Chrzestni Julianny Kołakowskiej: Makary Kołakowski (1855-?) oraz jego żona Franciszka,
3. Jan Woliński z Gruduska urodzony około 1850,
4. Jakub Rudziński 60 lat oraz Grzegorz Kołakowski 30 lat obaj z Kołak Wielkich,
5. Chrzestni Teofili Jurowskiej: Jakub Kołakowski oraz Zofia Reńska - prawdopodobnie żona Bronisława Reńskiego, który mieszkał w Cleveleand
6. Adam i Janusz oraz Zuzanna Kołakowscy.
7. Jan Milewski oraz jego żona Helena Niedziałkowska, chrzestni Stanisławy Jurowskiej mieszkali w Wilkowie, kupili od Antoniego Jurowskiego i jego żony nieruchomości w Kołakach Wielkich.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc w namierzeniu potomków tej rodziny Kołakowskich.
Rafał Jurowski
Kołakowscy z okolicy szlacheckiej Kołaki Wielkie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
Ostatnio zmieniony ndz 01 cze 2014, 13:09 przez Jurowski_Rafał, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Sawicki_Julian

Witaj Rafał , szukasz rodziny , potomków z Kołakowskich , w moim drzewku jest Barbara Kościesza Kołakowska żona Witolda E. Nowiny Sawickiego ( stryjowie ) którzy brali ślub w 1929 r. ,Witold chyba wtedy był dyrektorem szkolenia w Grudziądzu , mam jego życiorys ale po angielsku ,całe życie był w wojsku , tylko Barbara czyją była córką i skąd tego nie wiem , po wojnie mieszkała w Warszawie z córką a Witold w Londynie za to ze wojował na zachodnim froncie nie mógł wrócić do Polski z wiadomych przyczyn . Pozdrawiam - Julian
- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
Witaj Julianie,
Dzięki za odpowiedź, niestety kompletnie nie znam potomków osób które podałem, ale liczę że ktoś mnie na nich naprowadzi.
Może potomkowie Pawła i Magdaleny Kołakowskich to także krewni Pana krewnej? Może będzie Pan w stanie ustalić więcej o rodzicach Barbary Kościesza zd. Kołakowskiej, czy wie Pan gdzie zmarła lub zawarła ślub ? Kołakowski(a) to nie jest bardzo rzadkie nazwisko i może nie być łatwo namierzyć krewnych tych osób tym bardziej, że potomkowie tych osób mogą nosić obecnie zupełnie inne nazwiska.
Niedawno znalazłem namiar na akt ślubu, zawarty pomiędzy:
Aleksandrem Kołakowskim i Teofilą Kołakowską , Grudusk 1891/14 (15)
Może to ci sami, których wymieniłem.
http://www.przodkowie.com/metryki/index ... &szukanie=
http://www.stankiewicz.e.pl/index.php?kat=47&sub=842
Postaram się o kopię tej metryki ślubu a jak Pan będzie zainteresowany to oczywiście prześlę.
Pozdrawiam
Rafał
Dzięki za odpowiedź, niestety kompletnie nie znam potomków osób które podałem, ale liczę że ktoś mnie na nich naprowadzi.
Może potomkowie Pawła i Magdaleny Kołakowskich to także krewni Pana krewnej? Może będzie Pan w stanie ustalić więcej o rodzicach Barbary Kościesza zd. Kołakowskiej, czy wie Pan gdzie zmarła lub zawarła ślub ? Kołakowski(a) to nie jest bardzo rzadkie nazwisko i może nie być łatwo namierzyć krewnych tych osób tym bardziej, że potomkowie tych osób mogą nosić obecnie zupełnie inne nazwiska.
Niedawno znalazłem namiar na akt ślubu, zawarty pomiędzy:
Aleksandrem Kołakowskim i Teofilą Kołakowską , Grudusk 1891/14 (15)
Może to ci sami, których wymieniłem.
http://www.przodkowie.com/metryki/index ... &szukanie=
http://www.stankiewicz.e.pl/index.php?kat=47&sub=842
Postaram się o kopię tej metryki ślubu a jak Pan będzie zainteresowany to oczywiście prześlę.
Pozdrawiam
Rafał
-
Sawicki_Julian

Witaj Rafał . nie wiem gdzie był ślub Barbary z Witoldem ,tej metryki nie mam i nie szukałem ,ale mam zdjęcie Barbary ( piękna kobieta ) i ten życiorys ,tam coś pisze i o Barbarze ( angielski dla mnie słabo zrozumiały) , podam Ci mojego maila to napisz do mnie i pośle to co jest o Barbarze , grób na Powązkach ich na zdjęcie mam i muszę poszukać w moich zapiskach od jej zięcia ( z Francji ) miałem zapisane skąd ona była . Metryki Kołakowskich możesz przysłać ,wszystko zbieram z rodziny i krewnych ; pozdrawiam i podaje maila - Julian ; julsaw5@o2.pl
PS. znalazłem ,Barbara była z Mławy ,miała kuzyna w Kamieńcu Podolskim ,może brata , zmarła w 1981 r. i pochowana razem z mężem Witoldem i córką Zofią Flakiewicz na Powązkach koło grobów żołnierzy z 1920 r.
PS. znalazłem ,Barbara była z Mławy ,miała kuzyna w Kamieńcu Podolskim ,może brata , zmarła w 1981 r. i pochowana razem z mężem Witoldem i córką Zofią Flakiewicz na Powązkach koło grobów żołnierzy z 1920 r.
-
Magda112976
Witaj Rafał.
Moja prababcia Anastazja Kołakowska urodziła się w Warszawie w 1891 roku z metryki nie mogę nic rozczytać jest coś napisane o Rochu Kołakowskim i Feliksie Praszewskiej może .Anastazja mieszkała w latach 1930 w Warszawie ul. Tamka 33a mieszkanie należało do Władysława Małachowskiego . Mój dziadek nie był chyba jej synem i nigdy nie wzięła ślubu z Eugeniuszem Nowaczyńskim dziadek miał na nazwisko Nowaczyński ur się w 1926 roku 29 stycznia nie znam właściwie żadnych innych krewnych dziadka może gdzies w swoich poszukiwaniach natknął się ktos na nazwisko Nowaczyński i pomoże mi rozwiązać zagadkę której nikt nie może rozwiązać . Dziadek juz nie żyje i nigdy nie dowiedział się co się stało z jego bliskimi po wybuchu powstania ślad zaginął .
Moja prababcia Anastazja Kołakowska urodziła się w Warszawie w 1891 roku z metryki nie mogę nic rozczytać jest coś napisane o Rochu Kołakowskim i Feliksie Praszewskiej może .Anastazja mieszkała w latach 1930 w Warszawie ul. Tamka 33a mieszkanie należało do Władysława Małachowskiego . Mój dziadek nie był chyba jej synem i nigdy nie wzięła ślubu z Eugeniuszem Nowaczyńskim dziadek miał na nazwisko Nowaczyński ur się w 1926 roku 29 stycznia nie znam właściwie żadnych innych krewnych dziadka może gdzies w swoich poszukiwaniach natknął się ktos na nazwisko Nowaczyński i pomoże mi rozwiązać zagadkę której nikt nie może rozwiązać . Dziadek juz nie żyje i nigdy nie dowiedział się co się stało z jego bliskimi po wybuchu powstania ślad zaginął .