Kołakowscy z okolicy szlacheckiej Kołaki Wielkie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Witam,

Poszukuję potomków oraz innych krewnych Pawła (ok 1846 -?) oraz Magdaleny z Rudzińskich (1844-?) Kołakowskich zamieszkałych w Kołakach Wielkich parafia Grudusk, zmarłych przed 1908 rokiem. Jedną z ich córek była Julianna Jurowską zd. Kołakowska urodzona w Kołakach Wielkich w 1890 roku. W 1908 roku wyszła w mąż za brata mojego pradziadka Antoniego Jurowskiego, ze związku tego urodziła się czwórka dzieci:

1. Teofila Jurowska ur. 1910 - ?,

2. Franciszek Jurowski ur. 1913 - zm. 1944,

3. Marianna Magdalena Jurowska ur. 1916 - ?

4. Stanisława Jurowska ur. 1920 - zm. 1997.

Los Franciszka Jurowskiego, który był lubelskim restauratorem i zginął w jakiejś zasadzce pod koniec wojny jak i jego siostry Stanisławy jest mi ogólnie znany. Jednak nic nie wiem co stało się z Teofilą i jej młodszą siostrą Marianną. Prawdopodobnie Teofila została wywieziona na Syberię, jej mężem był wojskowy, jednak nikt nie zna bliższych informacji, choćby nazwiska lub imienia jej męża.

W dokumentach, które posiadam pojawiają się inne osoby, które zapewne należały do bliskiej rodziny oraz znajomych rodziny Pawła i Magdaleny z Rudzińskich Kołakowskich, może te strzępy informacji naprowadzą kogoś na tę rodzinę:

1. Teofila Kołakowska i jej mąż Aleksander Kołakowski, dużo starsza siostra Julianny,

2. Chrzestni Julianny Kołakowskiej: Makary Kołakowski (1855-?) oraz jego żona Franciszka,

3. Jan Woliński z Gruduska urodzony około 1850,

4. Jakub Rudziński 60 lat oraz Grzegorz Kołakowski 30 lat obaj z Kołak Wielkich,

5. Chrzestni Teofili Jurowskiej: Jakub Kołakowski oraz Zofia Reńska - prawdopodobnie żona Bronisława Reńskiego, który mieszkał w Cleveleand

6. Adam i Janusz oraz Zuzanna Kołakowscy.

7. Jan Milewski oraz jego żona Helena Niedziałkowska, chrzestni Stanisławy Jurowskiej mieszkali w Wilkowie, kupili od Antoniego Jurowskiego i jego żony nieruchomości w Kołakach Wielkich.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc w namierzeniu potomków tej rodziny Kołakowskich.

Rafał Jurowski
Ostatnio zmieniony ndz 01 cze 2014, 13:09 przez Jurowski_Rafał, łącznie zmieniany 3 razy.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Rafał , szukasz rodziny , potomków z Kołakowskich , w moim drzewku jest Barbara Kościesza Kołakowska żona Witolda E. Nowiny Sawickiego ( stryjowie ) którzy brali ślub w 1929 r. ,Witold chyba wtedy był dyrektorem szkolenia w Grudziądzu , mam jego życiorys ale po angielsku ,całe życie był w wojsku , tylko Barbara czyją była córką i skąd tego nie wiem , po wojnie mieszkała w Warszawie z córką a Witold w Londynie za to ze wojował na zachodnim froncie nie mógł wrócić do Polski z wiadomych przyczyn . Pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Witaj Julianie,

Dzięki za odpowiedź, niestety kompletnie nie znam potomków osób które podałem, ale liczę że ktoś mnie na nich naprowadzi.
Może potomkowie Pawła i Magdaleny Kołakowskich to także krewni Pana krewnej? Może będzie Pan w stanie ustalić więcej o rodzicach Barbary Kościesza zd. Kołakowskiej, czy wie Pan gdzie zmarła lub zawarła ślub ? Kołakowski(a) to nie jest bardzo rzadkie nazwisko i może nie być łatwo namierzyć krewnych tych osób tym bardziej, że potomkowie tych osób mogą nosić obecnie zupełnie inne nazwiska.

Niedawno znalazłem namiar na akt ślubu, zawarty pomiędzy:

Aleksandrem Kołakowskim i Teofilą Kołakowską , Grudusk 1891/14 (15)
Może to ci sami, których wymieniłem.

http://www.przodkowie.com/metryki/index ... &szukanie=
http://www.stankiewicz.e.pl/index.php?kat=47&sub=842

Postaram się o kopię tej metryki ślubu a jak Pan będzie zainteresowany to oczywiście prześlę.

Pozdrawiam
Rafał
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Rafał . nie wiem gdzie był ślub Barbary z Witoldem ,tej metryki nie mam i nie szukałem ,ale mam zdjęcie Barbary ( piękna kobieta ) i ten życiorys ,tam coś pisze i o Barbarze ( angielski dla mnie słabo zrozumiały) , podam Ci mojego maila to napisz do mnie i pośle to co jest o Barbarze , grób na Powązkach ich na zdjęcie mam i muszę poszukać w moich zapiskach od jej zięcia ( z Francji ) miałem zapisane skąd ona była . Metryki Kołakowskich możesz przysłać ,wszystko zbieram z rodziny i krewnych ; pozdrawiam i podaje maila - Julian ; julsaw5@o2.pl
PS. znalazłem ,Barbara była z Mławy ,miała kuzyna w Kamieńcu Podolskim ,może brata , zmarła w 1981 r. i pochowana razem z mężem Witoldem i córką Zofią Flakiewicz na Powązkach koło grobów żołnierzy z 1920 r.
Magda112976

Post autor: Magda112976 »

Witaj Rafał.
Moja prababcia Anastazja Kołakowska urodziła się w Warszawie w 1891 roku z metryki nie mogę nic rozczytać jest coś napisane o Rochu Kołakowskim i Feliksie Praszewskiej może .Anastazja mieszkała w latach 1930 w Warszawie ul. Tamka 33a mieszkanie należało do Władysława Małachowskiego . Mój dziadek nie był chyba jej synem i nigdy nie wzięła ślubu z Eugeniuszem Nowaczyńskim dziadek miał na nazwisko Nowaczyński ur się w 1926 roku 29 stycznia nie znam właściwie żadnych innych krewnych dziadka może gdzies w swoich poszukiwaniach natknął się ktos na nazwisko Nowaczyński i pomoże mi rozwiązać zagadkę której nikt nie może rozwiązać . Dziadek juz nie żyje i nigdy nie dowiedział się co się stało z jego bliskimi po wybuchu powstania ślad zaginął .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”