Forgen

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Forgen

Post autor: bozenabalaw »

Co dzieje się z forgenem? Nie można tam wejść.
:roll:
Pozdrawiam Bożena Balawender
radicalman

Sympatyk

Forgen

Post autor: radicalman »

Czyżby implementacja multiwyszukiwarki ? ;)
witek_mazuchowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: witek_mazuchowski »

Korzystając akurat z obecności....
Przepraszam za problemy w działaniu Forgenu. Forum jest przenoszone na inny serwer, trwają niezależne ode mnie zmiany techniczne u rejestratora domeny. Trudno mi powiedzieć nawet ile potrwają. Teoretycznie wieczorem powinno wszystko wrócić do normy.
Awatar użytkownika
beatab

Sympatyk
Ekspert

Post autor: beatab »

U mnie wyświetla się ,że witamy na stronie forgen po czym jest napis

Aby zmienić tą stronę proszę wgrać pliki do katalogu public_html

Czy coś mam zrobic ,żeby wchodzić na stronę czy jest to standard przy zmianie serwera i wszystko wróci do normy?
Beata
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Na szczęście to nie Marsjanie, Tadku :)
Po prostu ilość odwiedzin Forgenu szła w miliony i dotychczasowe miejsce stało się niewystarczające.
Wykupiliśmy więc nowy, potężny serwer i właśnie się przenosimy. Zawiadowcą takich "technikalii" jest Wicy.
Mam nadzieję, że do wieczora przeprowadzka się zakończy i wszystko wróci do normy.
Radku, o wyszukiwarce już zapomniałem, bo nie chcę powodować niepotrzebnej, jak się okazuje, dyskusji.

Natomiast z tej całej walki z wiatrakami, moje Towarzystwo Regionalne wyciągnęło odpowiednie wnioski dotyczące baz danych.
Ja również 8)

Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

Ja tez myślałam, że to jakiś sabotaż :)

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Nareszcie Forgen ruszył na nowym serwerze,
Wchodząc trzeba jednak zwrócić uwagę na dwie rzeczy, a mianowicie
1/ Jeśli ktoś miał dotychczas adres Forgenu wpisany w zakładkach, to musi adres wpisać ręcznie. Dotychczas był to http://www.forgen.pl/
z nowy jest bez liter www i wygląda następująco http://forgen.pl
2/ Aby poprawnie wszystko działało, trzeba się najpierw zalogować, a następnie usunąć ciasteczka (tuż pod czatem)
Do zobaczenia
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Ja tez nie moge otworzyc tej nowej strony, ale badzmy cierpliwi. pewnie trzeba troche czasu, az wszystko wroci do normy.
Usmiechy
Bozenna
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Spróbujcie kliknąć na adres w moim poście powyżej, ale uprzednio może trzeba wyczyścić w przeglądarce "pamięć podręczną" i "dane witryn trybu offline". W Mozilli jest to u góry w zakładce "Narzędzia" potem "Opcje", potem "Prywatność" i na koniec przycisk "Wyczyść teraz"
Powinno poskutkować.
Pozdrawiam
Waldemar Fronczak
PS
Jeśli nie będzie działać, to trzeba poczekać na kogoś, kto jest bieglejszy w sprawach komputerowych :)
witek_mazuchowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: witek_mazuchowski »

Przepraszam wszystkich za utrudnienia w dostępie do stron Forgenu i proszę jeszcze o cierpliwość do dzisiejszego wieczora.

Niestety przekierowanie domeny między serwerami trwa jakiś czas (do 24h), jest ode mnie niezależne i zawsze powoduje jakieś perturbacje. W tym czasie domena może pracować nieprawidłowo lub niestabilnie.
Jednak wkrótce wszystko powinno wrócić do normy.
Z uwagi na dynamikę forum, nie mogę postawić dwóch stron aby przejście odbywało się płynnie. Mogło by to spowodować utratę części postów pisanych w trakcie zmian i bałagan w tematach forum.
Awatar użytkownika
katnal

Sympatyk
Mistrz

Post autor: katnal »

W moim przypadku wejście na FORGEN zależne było od przegladarki. Zmieniłam - i wchodzę bez problemu
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Zmiana przeglądarki działa w tym przypadku jak usunięcie cookie
Fronczak_Waldemar pisze:2/ Aby poprawnie wszystko działało, trzeba się najpierw zalogować, a następnie usunąć ciasteczka (tuż pod czatem)
Obawiam się, że zmiana serwera wirtualnego nie pomogła. Na nowym koncie forgenu obowiązuje ograniczenie ilości zapytań do bazy i skrypt co jakiś czas wyświetla komunikat błędu o przeciążeniu. Samo się to raczej nie naprawi. Trzeba rozmówić się z adminem serwera lub zmienić serwer znowu.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Dziękuję Jacku za podpowiedź. Wiem, że masz takie kłopoty już za sobą i pamiętam ile się z tym męczyłeś.
Pozdrawiam serdecznie
Waldek Fronczak
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Może jednak do administratorów Forgenu jeśli zaczynacie coś robić np przenosiny to
może uprzedzić wcześniej że za np 2 dni forum zostanie przeniesione
Że mogą być kłopoty. ITD ITP. ?
Jednak informatycy też nie są cudotwórcami i potrzebują czasu.
Janek
Fturas
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Kaczmarek_Aneta pisze:Rzecz w tym, że ja w ogóle nie wchodzę na http://forgen.pl/ czy wpisany ręcznie czy nie.
Pod tym adresem wyświetla mi się komunikat o treści ...
Możliwe, że problem sam przeminie. Może on być spowodowany błędnym (starym) wpisem na serwerze DNS z którego korzystasz. Propagacja dns trwa zazwyczaj około doby ale zdarzyć się może również czasowy nawrót do starego wpisu. Dlatego po zmianie delegacji domeny różni użytkownicy w różnym czasie są kierowani jeszcze na stary lub już na nowy serwer (IP)

Aby to sprawdzić należy z linii poleceń wydać polecenie ping forgen.pl
Jeśli ktoś używa Total Commandera to trzeba to wpisać w pole na dole strony ponad klawiszami funkcji i nacisnąć enter.

Jeśli w komunikacie pojawi się IP 94.152.8.37 to znaczy, że serwer dns z którego (nieświadomie) korzystamy ma jeszcze stary wpis i kieruje na konto forgen.kei.pl. Jeśli zobaczymy IP 91.205.75.58 to znaczy, że dns posiada już prawidłowy wpis.

Osoby ciekawe lokalizacji serwera mogą wpisać polecenie tracert forgen.pl
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”