Szukam spisu małżeństw ze Zduńskiej Woli i okolic

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Cecilia

Sympatyk

Post autor: Cecilia »

Witam

Czy ma ktoś z Was informacje na temat spisu małżeństw zawartych w przedziale 1800 - 1900 r.? Czy istnieje w ogóle owy spis?

Pozdrawiam, Cecilia
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
kasiulek
Nowicjusz

Post autor: kasiulek »

Witam,

tutaj: http://metryki.genealodzy.pl/ar3-zs1743d znajduja sie akta parafii rzymskokatolickiej ze Zdunskiej Woli z lat 1879-1911. W samej Zdunskiej Woli istniala jeszcze ogromna parafia ewangelicka.

O jakie parafie jeszcze chodzi? Bardzo niedaleko znajduje sie rowniez parafia Korczew: http://metryki.genealodzy.pl/ar3-zs1526d. To m.in. moj obszar badawczy :) W razie pytan, prosze pisac :)

Pozdrawiam,
Kasia
Cecilia

Sympatyk

Tak, wiem o parafii rzymskokatolickiej. I znalazłam tam trochę interesujących mnie nazwisk. Nie wiem jednak czy istnieje jakiś osobny spis małżeństw?
Parafia ewangelicko-augsburska istnieje do tej pory :) A gdzie mogę znaleźć metryki właśnie od Ewangelistów?
Pozdrawiam.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Basia

Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
Cecilia

Sympatyk

basia, dzięki za link.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kwroblewska »

Cecylio,

Jeśli nie zaglądałaś do publikacji pani Elżbiety Nejman
CZTERY POKOLENIA RODU ZŁOTNICKICH W ZDUŃSKIEJ WOLI wyd. w 2010r przez Muzeum Historii Miasta Zduńska Wola to polecam, nazwisko Królikowski się pojawia.

___
Krystyna
Cecilia

Sympatyk

kwroblewska pisze:Cecylio,

Jeśli nie zaglądałaś do publikacji pani Elżbiety Nejman
CZTERY POKOLENIA RODU ZŁOTNICKICH W ZDUŃSKIEJ WOLI wyd. w 2010r przez Muzeum Historii Miasta Zduńska Wola to polecam, nazwisko Królikowski się pojawia.

___
Krystyna
Krystyno, szukałam kiedyś tej książki, ale niestety nie znalazłam jej.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kwroblewska »

Jako że, wydawcą książki było Muzeum Historii Miasta Zduńska Wola, na stronie tej instytucji można przeczytać, https://www.zdunskawola.pl/www/portal?id=60784
że przy muzeum jest biblioteka regionalna i przypuszczam, że tam można zapoznać się publikacjami a wspomniana praca pani E. Nejman była już kolejną, „sponsorowanymi przez” Muzeum.
___
Krystyna
Cecilia

Sympatyk

Chyba wybiorę się jutro do biblioteki. Ciekawe czy można gdzieś tą książkę kupić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”