Iwaniska- świętokrzyskie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

marek14

Sympatyk

Iwaniska- świętokrzyskie

Post autor: marek14 »

Proszę o kontakt wszystkich, którzy są w posiadaniu aktów z parafii Św. Katarzyny w Iwaniskach albo mogliby takie akty/skany zdobyć. oprócz tych które są w GenBazie- kontakt - e-mail wojtek273@op.pl - pozdrawiam Marek.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Iwaniska- świętokrzyskie

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Marek, wiem ze ten obecny kościół w Iwaniskach jest bodajże z 1906 roku, a poprzedni z drzewa modrzewiowego się spalił i może z nim metryki z przed 1890 roku, poza tym tam był front blisko w ostatnią wojnę i też mogły się spalić księgi z metrykami ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Iwaniska- świętokrzyskie

Post autor: kamil_360 »

Czyli nie ma szans na starsze księgi? W ogóle?
Sawicki_Julian

Sympatyk

Iwaniska- świętokrzyskie

Kamil nadzieję trzeba mieć, może jest coś w Bibliotece Diecezji w Sandomierzu i jako duplikaty, czyli odpisy musiały być gdzieś posyłane, pewnie do Sądu Pokoju w pobliskim Opatowie lub Staszowie. Jak Staszów to gdzieś pewnie są księgi, ale jak Opatów to też w wojnę ten budynek z księgami się spalił. No i jeszcze na starym cmentarzu w Iwaniskach widziałem groby bardzo stare, przepisowo to bodajże od 1813 roku chowali zmarłych nie koło kościoła, tylko na cmentarzach - Julian
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Iwaniska- świętokrzyskie

Post autor: magda_lena »

Marku i Kamilu!
To nie jest tak, jak pisze Julian. Owszem, kościół się spalił, ale nie spaliła się plebania, a dokumenty nie w kosciele zwykle leżą ;) Są to slowa poprzedniego proboszcza parafii Iwaniska, powiedziane do mnie osobiście.
metryki, jak najbardziej są. Nie wiem, jak daleko wstecz sięgają, ja mam takie z 1830 roku. Ale podkreślam, że dotyczą tylko osób mnie interesujących (nie mam żadnych innych nazwisk).
Trzeba po prostu pojechać do parafii.
Nie umiem powiedzieć, jak podchodzi do genealogów obecny proboszcz, metryki które mam były fotografowane przez mojego kuzyna jeszcze "za poprzedniego" proboszcza.
Ja, w chwili obecnej, ze względu na bardzo poważną chorobę kogoś z moich bliskich, wszystkie inne sprawy, w tym genealogię, odłożyłam na bok, nie wiem na jak długo. Zaglądam tu sporadycznie, i dlatego od razu tu napiszę: nic więcej nie wiem, oprocz tego, że metryki są.
Przepraszam za chaotyczną wypowiedź.
Pozdrawiam, Magdalena
Sawicki_Julian

Sympatyk

Iwaniska- świętokrzyskie

Magda ma rację, poprawka wobec tego co mi powiedzieli w Opatowie o Iwaniskach i tak napisałem u góry, poszukałem i znalazłem o parafii Iwaniska, pisze tu że są akta w parafii od 1751 roku, podaję link - Julian ; http://www.sandomierz.opoka.org.pl/strd ... p?p=51&d=8
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Iwaniska- świętokrzyskie

W BD pytałem - oni nic nie mają.
Mago, a jakie Ciebie nazwiska interesowały? Połowa tej parafii była ze sobą spokrewniona na kilka sposobów, więc nie wykluczone, że interesują nas te same nazwiska. Mogłabyś je podać tutaj, lub na pv?

Pozdrawiam,
Kamil
marek14

Sympatyk

Iwaniska- świętokrzyskie

Witam, mnie interesują nazwiska Ścibisz, Murdza,Zimoń, Zamiela - pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Iwaniska- świętokrzyskie

Lenart, Linart, Ścibisz, Murdza, Bachur?, Naglarski. :)
Zuzanna Murdza ze Ścibiszów, i jej męża mam do 3 pokoleń wstecz (na podstawie aktów zgonów).
Można prosić o kontakt na maila?

Pozdrawiam,
Kamil
marek14

Sympatyk

Iwaniska- świętokrzyskie

Mój kontakt wojtek273@op.pl
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Iwaniska- świętokrzyskie

Post autor: magda_lena »

* Kamil
Żadne z nazwisk wymienionych przez Ciebie (a także przez Marka) mnie nie dotyczy.
To, że tam wszyscy byli spokrewnieni zauważyłam ;)
Mnie interesuje Kasprzycki, Szymański, Ruciński, tyle pamiętam "na szybko".
Przepraszam, ale jak pisałam wyżej, rzadko tu teraz bywam :(
Pozdrawiam, Magdalena
wik89pl

Post autor: wik89pl »

Kiedyś pytałem koleżankę o to, która udziela się w tamtejszym kościele. Mówiła tylko, że metryki są; dokładniej miała zapytać proboszcza, ale sprawa jakoś się posypała.
Kościół spalił się w 1890 bodaj, potem wystawiono nowy, murowany neogotycki (w 1904.). Podczas frontu ocalał, choć do dzisiaj widać ślady po pociskach.
Pozdrawiam, Wiktor
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Metryki są na parafii, na pewno z początków XIX wieku, może i starsze. (to już coś). Info potwierdzone.
Ksiądz nawet przychylny poszukiwaczom...Wystarczy zajrzeć do parafii ;)
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Dobry wieczór,
czy ma ktoś w planach wizytę w parafii Iwaniska lub mieszka w pobliżu?Poszukuję informacji z ksiąg urodzenia w latach 1845-1860, kilka aktów dotyczących dwóch rodzin.
Mogę poszukać coś w zamian w Tarnowie i Krakowie lub partycypować w kosztach podróży do Iwanisk.
Pozdrawiam,
Paulina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”