Archiwum Diecezjalne w Kielcach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Duda_Edyta

Sympatyk

Re: Archiwum Państwowe w Kielcach- proszę o pomoc

Post autor: Duda_Edyta »

Sawicki_Julian pisze:Witam ; nie wiem czy wszyscy znają spis parafii AD w Kielcach zrobiony przez Pana Leszka Ćwilińskiego , podaje link i pozdrawiam - Julian . - http://www.cwiklinski.pl/ptg/kielce/
Do Pana Leszka - Szukam w spisie powyżej parafii Skalbmierz. Z tego co widzę AD Kielce nie posiada żadnych ksiąg tej parafii. Panie Leszku, czy ten spis powyżej jest aktualny ? Pytam, bo w AP Kielce księgi z parafii Skalbmierz są bardzo "wybrakowane" i brakuje wielu lat. Liczyłam cichutko, że może w AD.....

Pozdrawiam serdecznie
Edyta
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Informacja o księgach A.D. w Kielcach

Wszystkie księgi metrykalne z zasobu Archiwum Diecezjalnego w Kielcach są sfotografowane.
Większość jest już indeksowana, ale na chętnych do indeksacji nadal czekamy.

Wykazy które podaje Leszek są aktualne.

Brak ksiąg metrykalnych ze Skalbmierza.

Pozdrawiam, Kornelia Major
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

w TK "Niedziela" 5 grudnia b.r. pojawiła się niedawno informacja:
Od listopada br. Archiwum Diecezjalne w Kielcach udostępnia dla osób prywatnych, badaczy historii, literaturoznawstwa, socjologów, politologów cyfrową bazę danych sporządzoną z ksiąg parafialnych. Księgi zostały zdigitalizowane dzięki zawarciu porozumienia podpisanego przez bp. Kazimierza Ryczana i dyrektora Archiwum Diecezjalnego w Kielcach ks. dr. Andrzeja Kwaśniewskiego ze Świętokrzyskim Towarzystwem Genealogicznym „Świętogen” w Kielcach, reprezentowanym przez prezesa Kornelię Major.
http://www.niedziela.pl/artykul/109430/ ... w-Archiwum

Czy ta informacja zmienia cokolwiek w sposobie publikacji zdigitalizowanych ksiąg niż ma to miejsce dotychczas?

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
jolfed

Sympatyk

Post autor: jolfed »

Edyta-Duda pisze:
Sawicki_Julian pisze:Witam ; nie wiem czy wszyscy znają spis parafii AD w Kielcach zrobiony przez Pana Leszka Ćwilińskiego , podaje link i pozdrawiam - Julian . - http://www.cwiklinski.pl/ptg/kielce/
Do Pana Leszka - Szukam w spisie powyżej parafii Skalbmierz. Z tego co widzę AD Kielce nie posiada żadnych ksiąg tej parafii. Panie Leszku, czy ten spis powyżej jest aktualny ? Pytam, bo w AP Kielce księgi z parafii Skalbmierz są bardzo "wybrakowane" i brakuje wielu lat. Liczyłam cichutko, że może w AD.....

Pozdrawiam serdecznie
Edyta
Witam Edyto,
tak jak i Ty, jestem bardzo zainteresowana aktami z parafii Skalbmierz.
Jesteś z Kielc, mam do Ciebie ogromną prośbę, czy w wolnej chwili możesz sprawdzić w AP akta urodzeń z 1789 roku, a w przypadku braku aktu w tym roczniku to okoliczne lata (data urodzenia z aktu małżeństwa, może być niedokładna) ze Skalbmierza.
Chodzi o Franciszek Federowicz syn Macieja i Reginy. Mając sygnaturę aktu, napiszę do AP o skan i może moje poszukiwania ruszą z miejsca.

Będę bardzo zobowiązana.
Pozdrawiam
Jola
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Kaczmarek_Aneta pisze:Witam,

w TK "Niedziela" 5 grudnia b.r. pojawiła się niedawno informacja:
Od listopada br. Archiwum Diecezjalne w Kielcach udostępnia dla osób prywatnych, badaczy historii, literaturoznawstwa, socjologów, politologów cyfrową bazę danych sporządzoną z ksiąg parafialnych. Księgi zostały zdigitalizowane dzięki zawarciu porozumienia podpisanego przez bp. Kazimierza Ryczana i dyrektora Archiwum Diecezjalnego w Kielcach ks. dr. Andrzeja Kwaśniewskiego ze Świętokrzyskim Towarzystwem Genealogicznym „Świętogen” w Kielcach, reprezentowanym przez prezesa Kornelię Major.
http://www.niedziela.pl/artykul/109430/ ... w-Archiwum

Czy ta informacja zmienia cokolwiek w sposobie publikacji zdigitalizowanych ksiąg niż ma to miejsce dotychczas?

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Zmienia to, ze indeksy możemy zamieszczać w genetece, a skany
w metrykach. W pracowni naukowej A.D. Kielce zdjęcia są dostępne na komputerach.
Do w/w zasobów sukcesywnie będziemy dodawać zdjęcia ksiąg z parafii.( Pracujemy również w terenie )

Pozdrawiam,
Kornelia Major
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dziękuję Kornelio za wyjaśnienia.

Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
jaklika

Sympatyk
Nowicjusz

Archiwum Diecezjalne w Kielcach prośba o pomoc

Post autor: jaklika »

Witam,

bardzo proszę o pomoc w odszukaniu aktu zgonu prababci Eleonory Gąkiewicz z domu Patoła, która zmarła na przełomie lat 60-tych i 70-tych XX wieku. Jest pochowana w Czaplach Wielkich, na cmentarzu parafialnym. Niestety z księdzem z tej parafii nie mogę się porozumieć w kwestii odszukania tych informacji w księgach metrykalnych. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Artur
Tekla

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Tekla »

Witaj!
Czaple W. to gmina Gołcza i jeśli dobrze tu podane lata, chodzi o 1960 / 70 ? Przy Urzędzie Gminy jest Urząd Stanu Cywilnego i będzie tam akt zgonu, bo jeszcze nie minęło 100 lat. W AD aktu nie będzie.
pozdrawiam Tekla
jaklika

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jaklika »

Tak dziękuję, pomyliłem diecezje, a w zasadzie nie do końca sprawdziłem. Już udało mi się namierzyć te informacje z tym że w nnej gmnie:). Dziękuje za zainteresowanie i wskazówke:)
Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Czy w Archiwum Diecezjalnym w Kielcach mogą się znajdować Księgi ze skanami metryk:

Parafia Brzegi 1687-1810
( w AP Kielce tylko skorowidz)
Kozłów Gm.Małogoszcz 1600-1810
Łukowa Gm.Chęciny 1638-1810
(w AP Kielce tylko skorowidz).

Bardzo proszę o informację.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Księgi od 1687 roku z parafii Brzegi znajdują się tylko na parafii. (Jeśli byś się wybierała to bardzo bym prosił o kontakt w sprawie sprawdzenia 2 aktów małżeństwa, bez których moje poszukiwania stoją w miejscu. :) )

Kozłów przed 1810 rokiem podobno spłonął chociaż jak zwykle jest szansa że ksiądz próbuje zbajerować i przetrwały, ale mu się nie chce pokazywać.

Jak mi wiadomo żadnej z tych parafii nie ma w AD Kielce.

Pozdrawiam, Oskar Brożek.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Witaj Oskar

Dziękuję za informację a już miałam nadzieję,że te księgi mogą się tam znajdować.No cóż narazie zastój.Jak u większości z nas.Do Archiwum się nie wybieram,ponieważ brak czasu a i mieszkam na drugim krańcu Polski.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

jolfed pisze:... Mając sygnaturę aktu, napiszę do AP o skan i może moje poszukiwania ruszą z miejsca...
Jola
Aby zamówić skan aktu nie potrzebujesz "sygnatury aktu". Znasz rok i nazwisko - to wystarczy.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
gen_kg

Post autor: gen_kg »

Witam.
Zwracam się z gorącą prośbą do osób odwiedzających AD w Kielcach o odszukanie i sfotografowanie /lub spisanie danych/ aktów urodzenia moich prapradziadków:
Parafia Potok /pow.staszowski/
- Jan Kozera ur. 1859r., nr aktu 30
- Marianna Wesołowska ur.1861r., nr aktu 33
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Karolina
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

gen_kg pisze:Witam.
Zwracam się z gorącą prośbą do osób odwiedzających AD w Kielcach o odszukanie i sfotografowanie /lub spisanie danych/ aktów urodzenia moich prapradziadków:
Parafia Potok /pow.staszowski/
- Jan Kozera ur. 1859r., nr aktu 30
- Marianna Wesołowska ur.1861r., nr aktu 33
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Karolina
Księgi metrykalne z parafii Potok są dawno sfotografowane i zindeksowane. Możesz sobie sama ściągnąc i wydrukować Te akty
są dostępne w Genbazie.

Pozdrawiam,
Kornelia Major
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”