Smardzewscy, Chorzewscy szukam rodziny
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
cyganmokotow

Witam jestem prawnukiem Stefanii Chorzewskiej i Józefa Smardzewskiego...
W rodzinie jest przekazywane iż wywodzimy się od szlachty. A moi pradziadkowie byli bardzo majetnymi osobami o korzeniach szlacheckich. Prababcia mieszkała w Płocku za pieniądze uzyskane ze sprzedaży swoich dóbr.Umarła w 1961 roku w Płocku na ulicy Dworcowej .Jednakże nie mogę nigdzie zlokalizować jej aktu zgonu. W USC nie maja ...O pradziadku nic mi nie wiadomo....Wiem tylko że pochodził ze Smardzewa pod Płockiem. Ich dzieci urodziły się w Smardzewie ale nie wiem jaka to parafia..Rodzina prababci Chorzewscy mieszkali w okolicach Bielska, Białej i Chorzewa. Tylko tyle wiem na ich temat i nie wiem jak dalej ruszyć...Gdzie poszukać akt, Rodziny, zdjęć.
W kościele gdzieś pod Bielskiem podobno jest ława z nadrukiem rodzina CHorzewskich..
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub zna kogoś z tych okolic to proszę o pomoc..
Pozdrawiam Michał
W rodzinie jest przekazywane iż wywodzimy się od szlachty. A moi pradziadkowie byli bardzo majetnymi osobami o korzeniach szlacheckich. Prababcia mieszkała w Płocku za pieniądze uzyskane ze sprzedaży swoich dóbr.Umarła w 1961 roku w Płocku na ulicy Dworcowej .Jednakże nie mogę nigdzie zlokalizować jej aktu zgonu. W USC nie maja ...O pradziadku nic mi nie wiadomo....Wiem tylko że pochodził ze Smardzewa pod Płockiem. Ich dzieci urodziły się w Smardzewie ale nie wiem jaka to parafia..Rodzina prababci Chorzewscy mieszkali w okolicach Bielska, Białej i Chorzewa. Tylko tyle wiem na ich temat i nie wiem jak dalej ruszyć...Gdzie poszukać akt, Rodziny, zdjęć.
W kościele gdzieś pod Bielskiem podobno jest ława z nadrukiem rodzina CHorzewskich..
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub zna kogoś z tych okolic to proszę o pomoc..
Pozdrawiam Michał
Witam. Smardzewo pod Płockiem jeśli się nie mylę należy do parafii Zagroba. Proszę wejść na pw.Ewa.
-
Pachliński_Paweł

Sąsiadami moich pradziadków Stanisława i Stefianii z Białoskórskich Bielickich z Łukoszyna (Wielkiego), byli Chorzewscy-właściciele niewielkiego mająteczku (ok.60 ha).
-
cyganmokotow

A czy Lukoszyn jest gdzies pod plockiem
-
2ala030450

Witaj Michał,
a więc stawiam tak: Twoja prababcia Stefania Chorzewska pochodzila z Chorzewa parafia Słupia kolo Bielska, a pradziadek Józef Smardzewski - tak jak napisałeś ze Smardzewa parafia Zagroba.
Żadnej z tych parafii nie ma w Genetyce, ale akta bez kłopotu są w AP w Płocku.
Pozdrawiam - Ala z Płocka
Ps. Skoro prababcia mieszkała w Płocku do 1961 r. to możesz odszukać w AP w Płocku jej dane w domowej książce meldunkowej za lata 1951 - 58 - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=23995
a więc stawiam tak: Twoja prababcia Stefania Chorzewska pochodzila z Chorzewa parafia Słupia kolo Bielska, a pradziadek Józef Smardzewski - tak jak napisałeś ze Smardzewa parafia Zagroba.
Żadnej z tych parafii nie ma w Genetyce, ale akta bez kłopotu są w AP w Płocku.
Pozdrawiam - Ala z Płocka
Ps. Skoro prababcia mieszkała w Płocku do 1961 r. to możesz odszukać w AP w Płocku jej dane w domowej książce meldunkowej za lata 1951 - 58 - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... s&id=23995
-
Pachliński_Paweł

Re: Smardzewscy, Chorzewscy szukam rodziny
Jest to miejscowość położona 25 km.od Płocka a 24 km. od Sierpca, przy samej granicy powiatów. Często zmieniał swoją przynależność do powiatu.Obecnie powiat sierpecki,gmina Mochowo, parafia Bożewo (dawniej Bądkowo Kościelne).
cyganmokotow pisze:A czy Lukoszyn jest gdzies pod plockiem
Re: Smardzewscy, Chorzewscy szukam rodziny
Witam.Znalazłam jeszcze coś co może pomóc.Proszę przeczytać archiwalny numer Sierpeckich Rozmaitości 2009/2. Tam jest artykuł Opowieści genealogiczne dotyczące rodziny Gutowskich którzy byli bardzo powiązani rodznnie z rodziną Chorzewskich z Chorzewa. Ewa.
-
cyganmokotow

-
Jastrzębiec
Mieszkam w miejscowości Brochocin pod Płockiem.Moimi sąsiadami byli Państwo Dryńscy.Jęśli dobrze pamiętam małżonka Pana Dryńskiego była z domu Chorzewska.Pani Chorzewska pochodziła z dużego majątku pod Bielskiem.Teraz Gospodarstwo prowadzi jej wnuk Pan Bońkowski.Znam również Pania Smardzewską jest Rzecznikiem ZUS w Płocku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam