Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

sebastian_k

Re: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko

Post autor: sebastian_k »

Witam!
Poszukuję aktu małżeństwa Franciszka Gruszczyńskiego i Feliksy? Koszeluk w Korytnicy.
Sebastian Kostecki
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

J.Mierzwinski pisze:Witam
Proszę o informacje. Prawdopodobnie tom I lub II "Wykazu.......
Parafia Szpanów i Żytyń - Cukrownia. Nazwisko Mierzwiński. Było tam kilkoro z licznego rodzeństwa.
Mn. Józef , Franciszek, Michał, Karol.
Tam urodził się syn Józefa - Stanisław, a zarazem mój dziadek.
Tam prawdopodobnie poślubił Marię, z domu Drabik
Z góry dziękuje
Mierzwińska Eleonora c. Józefa lat 33 i Anny z Majewskich lat 28 ur. 5.04.1932 w żytyniu , ochrz 10.04.1932/17, kumowie Bolesław Sniecichowski i Eleonora Rychłowska, ochrz. ks. Wojciech Kamiński.

Mierzwińska Genowefa c. Władysławy Mierzwińskiej Żytyniu, ochrz 11.10.1931/44 w Szpanowie, kumowie Antoni Mierzwiński i Julia Kołodyńska, ochrz. ks.wojciech Kamiński.

Mierzwiński Ryszard Wacław s. Stanisława lat 27 i Marii z Dradików lat 24, ur. 1.08.1930 w Żytyniu, ochrz.10.08.1930/41 w Szpanowie, kumowie Aleksander Czarnota i Paulina Nicipurowiczowa,ochrz. ks. Wojciech Kamiński.

Mierzwiński Stanisław, s. Stanisława i Katarzyny z Łukomskich ur.8.05.1914 w cukrowni Żytyń, kawaler,bierzmowany,dyspensa z trzech zapowiedzi 19.07.1935 nr.4566 i Łucja Cimciuch, c. Macieja i Karoliny z Kamińskich ur.16.01.1917. w cukrowni Żytyń,panna, bierzmowana. Protokół spisany w Szpanowie 20.07.1935 podpisany ks. Wojciech Kamiński.

Mierzwińska Danuta, c. Stanisława-robotnika ur.2.07.1903 i marii Drabik ur.6.03.1906,zamieszkałych w cukrowni Żytyń gm. Aleksandria pow. Równe,ur.2.02.1933, ochrz. 5.02.1933/4 w Szpanowie przez ks Ludwika Żmikowskiego kapelana K.O.P.,chrz. Feliks Słoma i Zofia Stępień żona Józefa.

Mierzwiński Bogdan s. ózefa-robotnika ur.15.12.1895 i Anny z Majewskich
ur.26.07.1896 zamieszkałych w cukrowni Żytyń, ur. 10.05.1935, ochrz 10.06.1935/22 w Szpanowie przez ks. Wojciecha Kamińskiego, chrz. Michał Wrzała i Magdalena Sniecichowska.

Mierzwiński Waldemar Euzebiusz s. Stanisława-elew orkiestry ur.1814 i Łucji Cimeroch ur.1917 zamieszkałych w cukrowni Żytyń ur.14.08.1935, ochrz 22.09.1935/42 w Szpanowie przez ks. Józefa Sczastny, chrz. Mieczysław Wrzała i Maria Witkowska żona Szczepana.

Mierzwińska Franciszka ur.3.04.1886 zm. 30.07.1934 w cukrowni Żytyń-choroba nerek, pochowana na cmentarzu w Szpanowie przez ks. Wojciecha Kamińskiego w 1.08.1934/15, pozostawiła meża Franciszka ,syn.Edwarda, Wacława, Czesława oraz córki Antonine i Wladysławę.

Mierzwiński Franciszek-robotnik, s. Ignacrgo i Katarzyny Rzepów ur.1877,wdowiec, zm.17.03.1935 w szpitalu w Tiutkiewiczach na zapalenie płuc,pochowany w Szpanowie, posostawił synów Edwarda, Wacława, Czesława oraz córki Antoninę i Władysławę.

pozdrawiam Maria
Maria_Klimas

Sympatyk

chołoniewski pisze:Witam
Proszę sprawdzić nazwisko Chołoniewski
pozdrawiam
Jurek
Panie Jurku tylko ten jeden zapis znalazłam.
Chołoniewski Jan i Wiktoria Winowska, dz; Ewelina Teresa 1861/25; Jadwiga 1865/21. /Kowel/

Pozdrawiam Maria
Maria_Klimas

Sympatyk

Magda2000 pisze:Witam. Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska
1. Moczulajtys (inna pisownia: Maczulajtys, Maczułajtys, Maczułajtis, Moczułajtis...) miejscowość Satyjów, gm. Warkowicze powiat Dubno. Parafia Radów albo Ołyka różnie piszą
2. Borycki miejscowość Radów, gm. Młynów powiat Dubno, patrafia Radów
Pozdrawiam, czekam i bardzo dziekuję. Magda
Pani Magdo brak zapisów na wymienione nazwiska.Znalazłam coś takiego.

Borecki Piotr (1934/9) i Jadwiga Dąbrowska r. Ludwik i Helena z Kopijów. /Łuck/

Pozdrawiam Maria

b
Maria_Klimas

Sympatyk

geniusz pisze:Poszukuję akt urodzenia Dulemba Józefa urodzona w 1896 parafia Swojczów, oraz jej ojca Andrzej Dulemba

Brak zapisów z parafii Swojczów w Wykazach. Wypisałam już akta na nazwisko Dulemba na stronie 52.

Pozdrawiam Maria
J.Mierzwinski

Sympatyk

Post autor: J.Mierzwinski »

Dziękuję bardzo Pani Mario
A czy wiadomo coś o istnieniu dokumentów z Parafii Żytyń?. Z tego co udało mi się znaleźć to powstała w 1939 przy cukrowni, ale brak jakichkolwiek informacji o przetrwaniu ksiąg metrykalnych.

Pozdrawiam serdecznie
J.Mierzwiński
Maria_Klimas

Sympatyk

J.Mierzwinski pisze:Dziękuję bardzo Pani Mario
A czy wiadomo coś o istnieniu dokumentów z Parafii Żytyń?. Z tego co udało mi się znaleźć to powstała w 1939 przy cukrowni, ale brak jakichkolwiek informacji o przetrwaniu ksiąg metrykalnych.

Pozdrawiam serdecznie
J.Mierzwiński
Parafii Żytyń nie ma w Wykazach ....

Stępień Józef(1919/19) Zofia Drabik, r. Protazy i Kasylda Żylatów (czy Żelatów) /Szpanów/

Flaszyńska Henryka Halina c. Stanisława ur. 23.05.1904 i Antoniny Mierzwińskiej ur. 6.04.1908; ur.1.10.1932 w Wandapolu-gm. Równe, ochrz. 30.10.1932/44 przez ks.Wojciech Kamiński, chrz. Michał Nieczyporowicz i Józefa Flaszyńska./Szpanów/

Flaszyński Zbigniew s. Stanisława i Antoniny z Mierzwińskich ur.2.12.1929 w cukrowni Żytyń, och. 26.12.1929/74,ochrz. ks. Dominik Kuźmiński, chrz. Józef lis i Paulina Nyczyporowicz.

Mierzwiński Frznciszek(1904/4) Franciszka Gołębiowska, r. Ignacy i Katarzyna z Szawiczów. /Szpanów/

Mierzwiński Józef(1915/15) Anna Majewska; r. Stańisław i Konstancja z Łukomskich. /Tajkury/

Mierzwiński Józef(1911/9) Józefa Michałowska; r. Klemens i Antonina Szymkowskich. /Korytnica/

Mierzwiński Michał (1900/18) Karolina Jara; r. Ignacy i Katarzyna z Szowaców. /Szpanów/

Pozdrawiam maria
Maria_Klimas

Sympatyk

sebastian_k pisze:Witam!
Poszukuję aktu małżeństwa Franciszka Gruszczyńskiego i Feliksy? Koszeluk w Korytnicy.
Sebastian Kostecki
Gruszczyński Jan,s.Jana i Katarzyny z Kończuków(26.05.1896/30) i Katarzyna Koszeluk,c. Wincentego i Agnieszki z Stasiuków./Luboml/

Gruszczyński Feliks (12.02.1928/7) i Michalina Koguciuk,r. Jan i Franciszka z Koszeluków, dz; Henryk Józef 1.12.1928/48 w Bindudze gm. Bereźce; Jan 27.11.1932/56 w Bindudze. /Binduga/

Gruszczyński Franciszek + Feliksa Koszeluk,dz; Stanisław 22.03.1923/15 w Bindudze; Wacław 6.02.1925/14 w Bindudze /Binduga/

pozdrawiam Maria.
J.Mierzwinski

Sympatyk

Post autor: J.Mierzwinski »

Witam Pani Mario
Dziękuję bardzo za znalezienie tak wielu danych.
A zarazem mam jeszcze jedną prośbę. Poszukuję potwierdzenia faktu ślubu--
Mierzwiński Józef ur.1867 w Pogórskiej Woli (r.Ignacy i Katarzyna z Sawiców (Szowacow)
poślubił przed 1903 Katarzynę (..brak danych...) pochodzącą prawdopodobnie z Białej Krynicy.
Mieszkali potem w Żytyniu.
Katarzyna została zamordowana przez bandy UPA.
Józef zmarł w 1958 na terenie Polski.

Gdyby przy okazji innych poszukiwań trafiła Pani na jakieś dane, będę wdzięczny za info
Pozdrawiam serdecznie

J.Mierzwiński
Maria_Klimas

Sympatyk

J.Mierzwinski pisze:Witam Pani Mario
Dziękuję bardzo za znalezienie tak wielu danych.
A zarazem mam jeszcze jedną prośbę. Poszukuję potwierdzenia faktu ślubu--
Mierzwiński Józef ur.1867 w Pogórskiej Woli (r.Ignacy i Katarzyna z Sawiców (Szowacow)
poślubił przed 1903 Katarzynę (..brak danych...) pochodzącą prawdopodobnie z Białej Krynicy.
Mieszkali potem w Żytyniu.
Katarzyna została zamordowana przez bandy UPA.
Józef zmarł w 1958 na terenie Polski.

Gdyby przy okazji innych poszukiwań trafiła Pani na jakieś dane, będę wdzięczny za info
Pozdrawiam serdecznie

J.Mierzwiński
Nie ma sprawy jak natrafię na jakiś zapis to dam znać.

Maria
qbkhrub

Post autor: qbkhrub »

Witam serdecznie,

Czy istnieje możliwość sprawdzenia danych:

1. Mieczysław Kubiak, ur. 1935 Kałusów (powiat Grzybownica, parafia Litowierz),

2. Małżeństwo Stanisław Kubiak i Janina Płońska miejscowość nieznana,

Z góry dziękuję i pozdrawiam
KaiaLicht

Post autor: KaiaLicht »

Witam serdecznie i pozdrawiam.

Nie posiadam Wykazów ks. Żurka, ale prawdopodobnie w tomie 2, 4 czy 5 są informacje na temat dwóch parafii: Torczyn i Zaturce. Wydaje mi się, że w Torczynie w 1921 roku miało miejsce małżeństwo Ludwika Czepirskiego oraz Marceliny z domu Tuńskiej. W jednym z dokumentów jako miejsce ich zamieszkania podano Wólkę Sadowską.

W wykazach powinny być równiez metryki urodzenia ich dzieci. Szukam informacji o przodkach Marceliny Tuńskiej, może jest jakiś zapis skąd pochodziła, imiona rodziców?

Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.

KaiaLicht
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

KaiaLicht,
czy jesteś spokrewniona z Tuńskimi?? W 1917r. w parafii Torczyn ochrzczony został brat mojgo pradziadka. Kilka lat później przenieśli się do miejscowości Zaturce, gdzie była parafia. Brat ten ok. 1939/1940 wziął za żonę Tuńską, bo w 1941r. rodzi im się dziecko. Brat pradziadka zmarł w 1991r., a jego żona ... jutro minie rok :(
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
KaiaLicht

Post autor: KaiaLicht »

Marynicz_Marcin pisze:KaiaLicht,
czy jesteś spokrewniona z Tuńskimi?? W 1917r. w parafii Torczyn ochrzczony został brat mojgo pradziadka. Kilka lat później przenieśli się do miejscowości Zaturce, gdzie była parafia. Brat ten ok. 1939/1940 wziął za żonę Tuńską, bo w 1941r. rodzi im się dziecko. Brat pradziadka zmarł w 1991r., a jego żona ... jutro minie rok :(
Niestety nie mogę powiedzieć. Więcej wiem o rodzinie Czepirskich. Ludwik był ojcem mojej babci. Poślubił Marcelinę zd Tuńska w 1921 roku w Torczynie, przynajmniej takie posiadam informację. Moja babcia Władysława urodziła się w lipcu 1927. Z wykazu gospodarstw z miejscowości, w której mieszkali wynika, że było tam sporo Tuńskich, cięzko stwierdzić jaki był stopień pokrewieństwa. Może podasz imiona?
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Bronisław Sadzewicz (1917-1991) i Weronika z Tuńskich (1920-2013)

Rozumiem, że Marcelina z Tuńskich to Twoja prababcia?

Edit:

Znalazłem Marcelinę Tuńską urodzą we wsi Litwa, a ochrzczoną w Torczynie w roku 1903. Jej rodzice pobrali (Teofil i Aniela) pobrali się rok wcześniej. On był wdowcem po Marcelinie.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”