Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
sebastian_k
Re: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko
Witam!
Poszukuję aktu małżeństwa Franciszka Gruszczyńskiego i Feliksy? Koszeluk w Korytnicy.
Sebastian Kostecki
Poszukuję aktu małżeństwa Franciszka Gruszczyńskiego i Feliksy? Koszeluk w Korytnicy.
Sebastian Kostecki
-
Maria_Klimas

Mierzwińska Eleonora c. Józefa lat 33 i Anny z Majewskich lat 28 ur. 5.04.1932 w żytyniu , ochrz 10.04.1932/17, kumowie Bolesław Sniecichowski i Eleonora Rychłowska, ochrz. ks. Wojciech Kamiński.J.Mierzwinski pisze:Witam
Proszę o informacje. Prawdopodobnie tom I lub II "Wykazu.......
Parafia Szpanów i Żytyń - Cukrownia. Nazwisko Mierzwiński. Było tam kilkoro z licznego rodzeństwa.
Mn. Józef , Franciszek, Michał, Karol.
Tam urodził się syn Józefa - Stanisław, a zarazem mój dziadek.
Tam prawdopodobnie poślubił Marię, z domu Drabik
Z góry dziękuje
Mierzwińska Genowefa c. Władysławy Mierzwińskiej Żytyniu, ochrz 11.10.1931/44 w Szpanowie, kumowie Antoni Mierzwiński i Julia Kołodyńska, ochrz. ks.wojciech Kamiński.
Mierzwiński Ryszard Wacław s. Stanisława lat 27 i Marii z Dradików lat 24, ur. 1.08.1930 w Żytyniu, ochrz.10.08.1930/41 w Szpanowie, kumowie Aleksander Czarnota i Paulina Nicipurowiczowa,ochrz. ks. Wojciech Kamiński.
Mierzwiński Stanisław, s. Stanisława i Katarzyny z Łukomskich ur.8.05.1914 w cukrowni Żytyń, kawaler,bierzmowany,dyspensa z trzech zapowiedzi 19.07.1935 nr.4566 i Łucja Cimciuch, c. Macieja i Karoliny z Kamińskich ur.16.01.1917. w cukrowni Żytyń,panna, bierzmowana. Protokół spisany w Szpanowie 20.07.1935 podpisany ks. Wojciech Kamiński.
Mierzwińska Danuta, c. Stanisława-robotnika ur.2.07.1903 i marii Drabik ur.6.03.1906,zamieszkałych w cukrowni Żytyń gm. Aleksandria pow. Równe,ur.2.02.1933, ochrz. 5.02.1933/4 w Szpanowie przez ks Ludwika Żmikowskiego kapelana K.O.P.,chrz. Feliks Słoma i Zofia Stępień żona Józefa.
Mierzwiński Bogdan s. ózefa-robotnika ur.15.12.1895 i Anny z Majewskich
ur.26.07.1896 zamieszkałych w cukrowni Żytyń, ur. 10.05.1935, ochrz 10.06.1935/22 w Szpanowie przez ks. Wojciecha Kamińskiego, chrz. Michał Wrzała i Magdalena Sniecichowska.
Mierzwiński Waldemar Euzebiusz s. Stanisława-elew orkiestry ur.1814 i Łucji Cimeroch ur.1917 zamieszkałych w cukrowni Żytyń ur.14.08.1935, ochrz 22.09.1935/42 w Szpanowie przez ks. Józefa Sczastny, chrz. Mieczysław Wrzała i Maria Witkowska żona Szczepana.
Mierzwińska Franciszka ur.3.04.1886 zm. 30.07.1934 w cukrowni Żytyń-choroba nerek, pochowana na cmentarzu w Szpanowie przez ks. Wojciecha Kamińskiego w 1.08.1934/15, pozostawiła meża Franciszka ,syn.Edwarda, Wacława, Czesława oraz córki Antonine i Wladysławę.
Mierzwiński Franciszek-robotnik, s. Ignacrgo i Katarzyny Rzepów ur.1877,wdowiec, zm.17.03.1935 w szpitalu w Tiutkiewiczach na zapalenie płuc,pochowany w Szpanowie, posostawił synów Edwarda, Wacława, Czesława oraz córki Antoninę i Władysławę.
pozdrawiam Maria
-
Maria_Klimas

-
Maria_Klimas

Pani Magdo brak zapisów na wymienione nazwiska.Znalazłam coś takiego.Magda2000 pisze:Witam. Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska
1. Moczulajtys (inna pisownia: Maczulajtys, Maczułajtys, Maczułajtis, Moczułajtis...) miejscowość Satyjów, gm. Warkowicze powiat Dubno. Parafia Radów albo Ołyka różnie piszą
2. Borycki miejscowość Radów, gm. Młynów powiat Dubno, patrafia Radów
Pozdrawiam, czekam i bardzo dziekuję. Magda
Borecki Piotr (1934/9) i Jadwiga Dąbrowska r. Ludwik i Helena z Kopijów. /Łuck/
Pozdrawiam Maria
b
-
Maria_Klimas

geniusz pisze:Poszukuję akt urodzenia Dulemba Józefa urodzona w 1896 parafia Swojczów, oraz jej ojca Andrzej Dulemba
Brak zapisów z parafii Swojczów w Wykazach. Wypisałam już akta na nazwisko Dulemba na stronie 52.
Pozdrawiam Maria
-
J.Mierzwinski

Dziękuję bardzo Pani Mario
A czy wiadomo coś o istnieniu dokumentów z Parafii Żytyń?. Z tego co udało mi się znaleźć to powstała w 1939 przy cukrowni, ale brak jakichkolwiek informacji o przetrwaniu ksiąg metrykalnych.
Pozdrawiam serdecznie
J.Mierzwiński
A czy wiadomo coś o istnieniu dokumentów z Parafii Żytyń?. Z tego co udało mi się znaleźć to powstała w 1939 przy cukrowni, ale brak jakichkolwiek informacji o przetrwaniu ksiąg metrykalnych.
Pozdrawiam serdecznie
J.Mierzwiński
-
Maria_Klimas

Parafii Żytyń nie ma w Wykazach ....J.Mierzwinski pisze:Dziękuję bardzo Pani Mario
Pozdrawiam serdecznie
J.Mierzwiński
Stępień Józef(1919/19) Zofia Drabik, r. Protazy i Kasylda Żylatów (czy Żelatów) /Szpanów/
Flaszyńska Henryka Halina c. Stanisława ur. 23.05.1904 i Antoniny Mierzwińskiej ur. 6.04.1908; ur.1.10.1932 w Wandapolu-gm. Równe, ochrz. 30.10.1932/44 przez ks.Wojciech Kamiński, chrz. Michał Nieczyporowicz i Józefa Flaszyńska./Szpanów/
Flaszyński Zbigniew s. Stanisława i Antoniny z Mierzwińskich ur.2.12.1929 w cukrowni Żytyń, och. 26.12.1929/74,ochrz. ks. Dominik Kuźmiński, chrz. Józef lis i Paulina Nyczyporowicz.
Mierzwiński Frznciszek(1904/4) Franciszka Gołębiowska, r. Ignacy i Katarzyna z Szawiczów. /Szpanów/
Mierzwiński Józef(1915/15) Anna Majewska; r. Stańisław i Konstancja z Łukomskich. /Tajkury/
Mierzwiński Józef(1911/9) Józefa Michałowska; r. Klemens i Antonina Szymkowskich. /Korytnica/
Mierzwiński Michał (1900/18) Karolina Jara; r. Ignacy i Katarzyna z Szowaców. /Szpanów/
Pozdrawiam maria
-
Maria_Klimas

Gruszczyński Jan,s.Jana i Katarzyny z Kończuków(26.05.1896/30) i Katarzyna Koszeluk,c. Wincentego i Agnieszki z Stasiuków./Luboml/sebastian_k pisze:Witam!
Sebastian Kostecki
Gruszczyński Feliks (12.02.1928/7) i Michalina Koguciuk,r. Jan i Franciszka z Koszeluków, dz; Henryk Józef 1.12.1928/48 w Bindudze gm. Bereźce; Jan 27.11.1932/56 w Bindudze. /Binduga/
Gruszczyński Franciszek + Feliksa Koszeluk,dz; Stanisław 22.03.1923/15 w Bindudze; Wacław 6.02.1925/14 w Bindudze /Binduga/
pozdrawiam Maria.
-
J.Mierzwinski

Witam Pani Mario
Dziękuję bardzo za znalezienie tak wielu danych.
A zarazem mam jeszcze jedną prośbę. Poszukuję potwierdzenia faktu ślubu--
Mierzwiński Józef ur.1867 w Pogórskiej Woli (r.Ignacy i Katarzyna z Sawiców (Szowacow)
poślubił przed 1903 Katarzynę (..brak danych...) pochodzącą prawdopodobnie z Białej Krynicy.
Mieszkali potem w Żytyniu.
Katarzyna została zamordowana przez bandy UPA.
Józef zmarł w 1958 na terenie Polski.
Gdyby przy okazji innych poszukiwań trafiła Pani na jakieś dane, będę wdzięczny za info
Pozdrawiam serdecznie
J.Mierzwiński
Mierzwiński Józef ur.1867 w Pogórskiej Woli (r.Ignacy i Katarzyna z Sawiców (Szowacow)
poślubił przed 1903 Katarzynę (..brak danych...) pochodzącą prawdopodobnie z Białej Krynicy.
Gdyby przy okazji innych poszukiwań trafiła Pani na jakieś dane, będę wdzięczny za info
Pozdrawiam serdecznie
J.Mierzwiński
-
Maria_Klimas

Nie ma sprawy jak natrafię na jakiś zapis to dam znać.J.Mierzwinski pisze:Witam Pani Mario
Pozdrawiam serdecznie
J.Mierzwiński
Maria
Witam serdecznie,
Czy istnieje możliwość sprawdzenia danych:
1. Mieczysław Kubiak, ur. 1935 Kałusów (powiat Grzybownica, parafia Litowierz),
2. Małżeństwo Stanisław Kubiak i Janina Płońska miejscowość nieznana,
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Czy istnieje możliwość sprawdzenia danych:
1. Mieczysław Kubiak, ur. 1935 Kałusów (powiat Grzybownica, parafia Litowierz),
2. Małżeństwo Stanisław Kubiak i Janina Płońska miejscowość nieznana,
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Witam serdecznie i pozdrawiam.
Nie posiadam Wykazów ks. Żurka, ale prawdopodobnie w tomie 2, 4 czy 5 są informacje na temat dwóch parafii: Torczyn i Zaturce. Wydaje mi się, że w Torczynie w 1921 roku miało miejsce małżeństwo Ludwika Czepirskiego oraz Marceliny z domu Tuńskiej. W jednym z dokumentów jako miejsce ich zamieszkania podano Wólkę Sadowską.
W wykazach powinny być równiez metryki urodzenia ich dzieci. Szukam informacji o przodkach Marceliny Tuńskiej, może jest jakiś zapis skąd pochodziła, imiona rodziców?
Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.
KaiaLicht
Nie posiadam Wykazów ks. Żurka, ale prawdopodobnie w tomie 2, 4 czy 5 są informacje na temat dwóch parafii: Torczyn i Zaturce. Wydaje mi się, że w Torczynie w 1921 roku miało miejsce małżeństwo Ludwika Czepirskiego oraz Marceliny z domu Tuńskiej. W jednym z dokumentów jako miejsce ich zamieszkania podano Wólkę Sadowską.
W wykazach powinny być równiez metryki urodzenia ich dzieci. Szukam informacji o przodkach Marceliny Tuńskiej, może jest jakiś zapis skąd pochodziła, imiona rodziców?
Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.
KaiaLicht
-
Marynicz_Marcin

KaiaLicht,
czy jesteś spokrewniona z Tuńskimi?? W 1917r. w parafii Torczyn ochrzczony został brat mojgo pradziadka. Kilka lat później przenieśli się do miejscowości Zaturce, gdzie była parafia. Brat ten ok. 1939/1940 wziął za żonę Tuńską, bo w 1941r. rodzi im się dziecko. Brat pradziadka zmarł w 1991r., a jego żona ... jutro minie rok
czy jesteś spokrewniona z Tuńskimi?? W 1917r. w parafii Torczyn ochrzczony został brat mojgo pradziadka. Kilka lat później przenieśli się do miejscowości Zaturce, gdzie była parafia. Brat ten ok. 1939/1940 wziął za żonę Tuńską, bo w 1941r. rodzi im się dziecko. Brat pradziadka zmarł w 1991r., a jego żona ... jutro minie rok
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Niestety nie mogę powiedzieć. Więcej wiem o rodzinie Czepirskich. Ludwik był ojcem mojej babci. Poślubił Marcelinę zd Tuńska w 1921 roku w Torczynie, przynajmniej takie posiadam informację. Moja babcia Władysława urodziła się w lipcu 1927. Z wykazu gospodarstw z miejscowości, w której mieszkali wynika, że było tam sporo Tuńskich, cięzko stwierdzić jaki był stopień pokrewieństwa. Może podasz imiona?Marynicz_Marcin pisze:KaiaLicht,
-
Marynicz_Marcin

Bronisław Sadzewicz (1917-1991) i Weronika z Tuńskich (1920-2013)
Rozumiem, że Marcelina z Tuńskich to Twoja prababcia?
Edit:
Znalazłem Marcelinę Tuńską urodzą we wsi Litwa, a ochrzczoną w Torczynie w roku 1903. Jej rodzice pobrali (Teofil i Aniela) pobrali się rok wcześniej. On był wdowcem po Marcelinie.
Rozumiem, że Marcelina z Tuńskich to Twoja prababcia?
Edit:
Znalazłem Marcelinę Tuńską urodzą we wsi Litwa, a ochrzczoną w Torczynie w roku 1903. Jej rodzice pobrali (Teofil i Aniela) pobrali się rok wcześniej. On był wdowcem po Marcelinie.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz