Chutor

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Chutor

Post autor: Mączka_Arkadiusz »

Witam wszystkich

Jestem nowym użytkownikiem więc proszę o wyrozumiałość jeśli zadam jakieś niemądre pytanie lub poruszę temat, który był kiedyś omawiany.

Mam następujące pytanie:czym był dokładnie chutor? Znalazłem tylko ogólne określenie, że była to wiejska posiadłość na Ukrainie najczęściej kozacka. Znalazłem także gdzieś, przez przypadek, informację w internecie, że chutory zakładali także Niemcy Nadwołżańscy.
Jakiego stanu byli lub mogli być założyciele chutoru, czy były z tym związane jakieś akta prawne itd. ?
Bardzo będę wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii.

pozdrawiam

Arkadiusz Mączka
Awatar użytkownika
Adam_Kalemba

Sympatyk
Adept

Post autor: Adam_Kalemba »

Witaj Arkadiusz!
Czym był dokładnie chutor, zabudowania za wsią na Kresach Wschodnich.
Inny autor pisze, dawna zagroda wiejska na słabo zaludnionych obszarach Rosji lub przysiółek stanicy kozackiej na ukraińskich stepach.
I jeszcze wyjaśnienie co znaczy stanica, 1) osiedle wiejskie usytuowane na terenach dawnych obszarów kozackich, 2) terytorialna jednostka administracyjna na obszarach Rosji zamieszkanych przez Kozaków w XVIII-XX w.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam!

O życiu w chutorze kozackim pisał radziecki noblista Michił Szołochow w powieści "Cichy Don". Nie jestem teraz w tym temacie na bieżąco, ale z pewnością znalazłbyś tam odpowiedź na nurtujące Cię pytania.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Witam

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie wyjaśnia to faktu nazywania osiedli (?), zakładanych przez Niemców Nadwołżańskich, chutorami. Przecież Niemcy nie byli Kozakami. Czy jest możliwe, że nazwa chutor była używana także zamiennie jako określanie folwarku na terenach ukraińsko- lub rosyjskojęzycznych?

pozdrawiam

Arkadiusz Mączka
Awatar użytkownika
ejsmont

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: ejsmont »

W kwestii chutora.
Nie sadzę aby definicja słownikowa byla w pełni sluszna, bowiem pojedynczej zagrody nie nazywalo sie chutorem, musialoby byc przynajmniej kilka, np 3-4, bowiem jesli wiecej, to juz moglo podchodzic pod nazwe wiosk.
Z powqazaniem tadeusz
Awatar użytkownika
Adalbertus

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Adalbertus »

ejsmont pisze: bowiem pojedynczej zagrody nie nazywalo sie chutorem,
Kiedy właśnie chutor to pojedyńcza zagroda, gospodarstwo samotnie położone wsród pól (albo stepów). Oczywiście w chutorze mogło być kilka zabudowań, ale stanowiły one jedno gospodarstwo.
Po kolei -
Słowika Dala : "chutor - (ferma po francusku, folwark po polsku) ... odosobniony dom, izba , z bydłem i całym wiejskim gospodarstwem"
słownik Ożegowa - "Wydzielona działka (pole) z siedzibą właściciela"
słownik Uszakowa : "chutor - od węgierskiego - hatar - odosobniona działka z siedzibą właściciela"
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyński
Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Witam

Dziękuję Adalbertusowi za odpowiedź. To jest to czego szukałem.

pozdrawiam

Arek Mączka
Gordian

Sympatyk

Post autor: Gordian »

Zgadzam się z Adalbertusem.
Z określeniem "chutor" spotkałem się 2 lata temu jeżdząc po grodzieńszczyźnie. Dotyczyło ono samotnej zagrody wsród pól (oczywiście kołchozowych).
Gdy mamy już kilka zagród możemy powiedzieć: "okolica".
pozdr
Gordian
rubinka1

Sympatyk

Post autor: rubinka1 »

Witam
Czy kolonia i chutor przy nazwach miejscowości miały to samo znaczenie?
Katarzyna
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

W okolicach Minska Litewskiego chutorem nazywano maly folwark, tak wiec w logice powyzszych definicji mysle , ze raczej nie bedzie to samo co kolonia, bo ta odnosi sie do liczniejszych gospodarstw.
Pozdrawiam
Pawel J.
rubinka1

Sympatyk

Post autor: rubinka1 »

Dziękuję za odpowiedź. Przodkowie mojego męża pochodzą z Kolonii Lutno (XIX i XX w.). W ukraińskich archiwach wpisani są jako właściciele ziemi ( XIXw.)w chutorze Luten. Mozliwe, że na Polesiu funkcjonowały obie nazwy (jedna ukraińska, druga polska)?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”