Nazwisko: Cygan

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=882&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Cygan
Kontakt:

Post autor: Cygan »

Nazwisko Cygan pochodzi z okolic woj.Lwowskiego a dokładniej ze wsi Chłopy powiat Rudki woj.Lwowskie. A więc tak moja prababcia i pradziadek Katarzyna i Kazimierz Cygan ze wsi Chłopy koło Komarna mieli synów Stanisława , Bolesława , Władysława , Edwarda i córke czyli moją babcie Emilie Cygan a po mężu Powszek.
Cygan
Kontakt:

Emilia Cygan- Powszek urodzona 02.02.1922 roku we wsi Chłopy koło Komarna. Niestety już nie żyje a Ja próbuje szukać korzeni nazwiska Cygan. Zapraszam na strone www.emiliacygan.republika.pl bądź też do galerii zdjęć na stronie www.galeriacygan.republika.pl
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Nazwisko Cygan znalazłem w miejscowości Świdrówka k.Szczucina w 1776 roku.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
Szarowski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Szarowski »

Moze Ciganowie ze Slupska ? Jan Cigan 1481 .
Cygan
Kontakt:

Poszukuje też informacjii na temat Konstanty Cygan ,który służył w jednosce ułanów w Buczałach. Jak też poszukuje informacjii na temat rodziny Fałat
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Witam,
Rodzina mojego męża pochodzi z Chłóp k.Komarna. Z przekazów ustnych wiem, że Muzykowie byli powiązani z rodziną Fałatów. Prawdopodobnie jakaś Fałatówna poślubiła Muzykę.
Babcia Emilia i jej brat zatrzymywali się we Lwowie u ciotki Fałatowej, która mieszkała przy ul. Kolejowej.
Jeżeli uda mi się odnaleźć dodatkowe informacje dot. Fałatów chętnie się podzielę i innymi zainteresowanymi osobami.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Nazwisko Muzyka występuje w parafii Tarnowiec k.Jasła,a w Jaśle nazwisko Fałat istnieje od 1784.
Nie mam indeksów z Tarnowca ale możliwe,że takie małżeństwo tutaj zaistniało.Znam osoby o tych nazwiskach.
Nazwisko Cygan też tu jest ale więcej w parafii Szebnie koło Tarnowca.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
sciazko_wojciech

Post autor: sciazko_wojciech »

Cygan - nazwisko mojego Dziadka, poszukuje informacji na temat etymologii tego nazwiska , osob spokrewnionych (ewentualnie)noszacych nazwisko Cygan. Dziadek ur. w okolicach Dobczyc.
yokko

Post autor: yokko »

Moja prababcia urodziła sie 30 maja 1874 r w Komarnie.
Katarzyna Cygan córka Michała i Franciszki Rataj z Chłopów, zazywanych przez miejscowych Chłópy.Po mężu Kuc.
Kucowie wyjechali do Lwowa.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Warto przeczytac, bo dotyczy takze etymologii;

http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,48205. ... =&strona=0

Wladyslaw
Jadwiga

Sympatyk

Post autor: Jadwiga »

Panie Mieczyslawie, wlasnie Cygan z parafii szebnie mnie interesuje. Jesli ma Pan jakies informacje prosze napisac.
Pozdrawiam
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Re:Nazwisko: Cygan

Nazwisko Cygan występuje w księgach parafii Jasło Fara wśród urodzonych w 1821 roku.W zapisie z 1791 roku jest Katarzyna Cygan jako matka Zofii Lechowskiej.W ślubach najstarszy zapis z 1814 roku,gdy Wojciech Cygan lat 34 brał ślub z Konstancją.Wśród zmarłych jest w 1799 roku Marcin Cygan lat 80.Wspomniana parafia Szebnie jest samodzielną parafią leżącą 10 km od Jasła.Jest też parafia Tarnowiec do której należy Sądkowa,gdzie w 1900 roku żyli ludzie o nazwisku Cyganowski.
Pozdrawiam
Mieczysław
elzbieta85

Sympatyk

Post autor: elzbieta85 »

Dzien dobry,

Panie Mieczyslawie, czy moglby Pan napisac cos wiecej na temat rodziny Muzyka z Tarnowca? Moja prapraprababcia nazywala sie Katarzyna Wojcik z domu Muzyka. Poslubila Michala Wojcika, prawdopodobnie syna Wojciecha Wojcika.
Bardzo dziekuje za pomoc w tym temacie.

Z powazaniem,
Ela Dudziewicz
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Proszę uściślić rok ślubu.Jest rodzina Jóżefa Wójcika,którego żoną była Anna Muzyka.W miejscowości Wrocanka.
Jest urodzonych w okresie 1784-1945 330-tu Wójcików.
Natomiast 163 z nazwiskiem Muzyka.
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”