Nazwisko: Ostrowski
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=6470&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Witam!
Znalazłam bardzo interesujący artykuł z wieloma starymi fotografiami dotyczący rodu Ostrowskich h. Korab z Maluszyna w ziemii sieradzkiej oraz rodów spowinowaconych:
http://www.maluszyn.eu/index.php?option ... &Itemid=47
Jest to elektroniczna kopia artykułu pani Karoliny Studnickiej "Wśród starych fotografii Ostrowskich Korabitów" Częstochowa 2011. Podane są źródła zdjęć oraz miejsca ich przechowywania (AP Łódż).
Na te samej stronie dużo innych ciekawych informacji, m. in. drzewo genealogiczne rodu Ostrowskich:
http://www.maluszyn.eu/index.php?option ... &Itemid=50
Genealogiczny rarytas.
Pozdrawiam.
Elżbieta
Znalazłam bardzo interesujący artykuł z wieloma starymi fotografiami dotyczący rodu Ostrowskich h. Korab z Maluszyna w ziemii sieradzkiej oraz rodów spowinowaconych:
http://www.maluszyn.eu/index.php?option ... &Itemid=47
Jest to elektroniczna kopia artykułu pani Karoliny Studnickiej "Wśród starych fotografii Ostrowskich Korabitów" Częstochowa 2011. Podane są źródła zdjęć oraz miejsca ich przechowywania (AP Łódż).
Na te samej stronie dużo innych ciekawych informacji, m. in. drzewo genealogiczne rodu Ostrowskich:
http://www.maluszyn.eu/index.php?option ... &Itemid=50
Genealogiczny rarytas.
Pozdrawiam.
Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
-
Sawicki_Julian

Witam Krysia, nazwisko Ostrowski, prawie zawsze z dopiskiem szlacheckim ; Nobilis, pojawia się jako świadki lub za chrzestnych w parafiach koło Chęcin i w samych Chęcinach np.w parafiach ; Brzeziny, Daleszyce, Kielce, chyba z racji tego że tam są dwie wsie - Ostrowce chyba parafia Brzegi i druga wieś bliżej Łopuszna jest patrząc na mapę ; pozdrawiam - Julian
A ja poszukuję Macieja Ostrowskiego i jego żonę Elżbietę, rodziców mojej 4xpra.. Anny Ostrowskiej, która w 1796 roku w Drwalewie poślubiła Antoniego Radzimińskiego.
Niestety, oprócz imion, nie mam o nich żadnej innej wiadomości.
Ponieważ jest tylu Ostrowskich, byłabym naprawdę zdziwiona, gdybym na nich trafiła.Ale cuda bywają a ja wciąż mam nadzieję.
Danka
Niestety, oprócz imion, nie mam o nich żadnej innej wiadomości.
Ponieważ jest tylu Ostrowskich, byłabym naprawdę zdziwiona, gdybym na nich trafiła.Ale cuda bywają a ja wciąż mam nadzieję.
Danka
-
AdamKrawczyk

-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
-
Ostrowski-Jerzy

- Kontakt:
W ziemi sieradzkiej jest sporo Ostrowskich. W parafi Smardzewice Ostrowscy mieszkają ponad 200 lat w parafiach sasiednich jak Błogie, Sławno także.Niedaleko Sulejowa jest wieś Ostrów,koło Opoczna jest wies Ostrów,dziś trudno ustalić pokrewieństwo tych rodzin lub jego brak. pozdrawiam Jerzy Ostrowski
-
marcin.piepik

-
marekzaborski

Poszukuję aktu ślubu Józefa Zaborskiego i Julianny Ostrowskiej, przed rokiem 1793. W roku 1793 mieszkali w parafii Mniszek pod Radomiem. Nie znam dat ich śmierci. Być może Julianna urodziła się w 1772 w Srocku, jednak jest to jedynie przypuszczenie. Ich syn Stanisław Hilary urodzony w 1793 w Mniszku ożenił się w 1828 w Rawie Mazowieckiej.
Marek
Marek
Witam
Wśród moich przodków znajdują się Franciszek (ur.~1762) i Józefa lub Józefata z Biedrzyckich (ur.~1786) małżonkowie Ostrowscy, ślub około 1808 roku, planuję poszukwiania w AD Płock, gdyż zamieszkiwali w Kamieniu par. Gąbin i tam zapewne urodzil się Franciszek. Nazwiska zbliżone do szlacheckich lecz byli rolnikami i nie wiem nic o pochodzeniu Józefaty. Ich potomkowie w lini prostej, kolejno --> Andrzej (ur.1810) --> Adam (ur.1835) --> Józef (ur.1862) --> Józefa (ur. 1893) to moi przodkowie.
Pozdrawiam,
Adam
Wśród moich przodków znajdują się Franciszek (ur.~1762) i Józefa lub Józefata z Biedrzyckich (ur.~1786) małżonkowie Ostrowscy, ślub około 1808 roku, planuję poszukwiania w AD Płock, gdyż zamieszkiwali w Kamieniu par. Gąbin i tam zapewne urodzil się Franciszek. Nazwiska zbliżone do szlacheckich lecz byli rolnikami i nie wiem nic o pochodzeniu Józefaty. Ich potomkowie w lini prostej, kolejno --> Andrzej (ur.1810) --> Adam (ur.1835) --> Józef (ur.1862) --> Józefa (ur. 1893) to moi przodkowie.
Pozdrawiam,
Adam
Witam,
moja 2xprababcia to Ewa Ostrowska, dlatego też mam całe drzewo Ostrowskich (ok. 190 osób) zamieszkujących w Nieporęcie, Wólce Radzymińskiej. Nie wiem nic o ich pochodzeniu szlacheckim, na pewno byli rolnikami. Najstarszym przodkiem o tym nazwisku jest Idzi Ostrowski (ur. ok. 1720 zam. w par. Nieporęt), który wziął ślub z Marianna Galas c. Pawła.
pozdrawiam,
Michał
moja 2xprababcia to Ewa Ostrowska, dlatego też mam całe drzewo Ostrowskich (ok. 190 osób) zamieszkujących w Nieporęcie, Wólce Radzymińskiej. Nie wiem nic o ich pochodzeniu szlacheckim, na pewno byli rolnikami. Najstarszym przodkiem o tym nazwisku jest Idzi Ostrowski (ur. ok. 1720 zam. w par. Nieporęt), który wziął ślub z Marianna Galas c. Pawła.
pozdrawiam,
Michał