Nazwisko: Ostrowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=6470&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witam!

Znalazłam bardzo interesujący artykuł z wieloma starymi fotografiami dotyczący rodu Ostrowskich h. Korab z Maluszyna w ziemii sieradzkiej oraz rodów spowinowaconych:

http://www.maluszyn.eu/index.php?option ... &Itemid=47

Jest to elektroniczna kopia artykułu pani Karoliny Studnickiej "Wśród starych fotografii Ostrowskich Korabitów" Częstochowa 2011. Podane są źródła zdjęć oraz miejsca ich przechowywania (AP Łódż).

Na te samej stronie dużo innych ciekawych informacji, m. in. drzewo genealogiczne rodu Ostrowskich:

http://www.maluszyn.eu/index.php?option ... &Itemid=50

Genealogiczny rarytas.

Pozdrawiam.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Krysia, nazwisko Ostrowski, prawie zawsze z dopiskiem szlacheckim ; Nobilis, pojawia się jako świadki lub za chrzestnych w parafiach koło Chęcin i w samych Chęcinach np.w parafiach ; Brzeziny, Daleszyce, Kielce, chyba z racji tego że tam są dwie wsie - Ostrowce chyba parafia Brzegi i druga wieś bliżej Łopuszna jest patrząc na mapę ; pozdrawiam - Julian
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

A ja poszukuję Macieja Ostrowskiego i jego żonę Elżbietę, rodziców mojej 4xpra.. Anny Ostrowskiej, która w 1796 roku w Drwalewie poślubiła Antoniego Radzimińskiego.
Niestety, oprócz imion, nie mam o nich żadnej innej wiadomości.
Ponieważ jest tylu Ostrowskich, byłabym naprawdę zdziwiona, gdybym na nich trafiła.Ale cuda bywają a ja wciąż mam nadzieję.
Danka
AdamKrawczyk

Sympatyk

Post autor: AdamKrawczyk »

Witam.Dane ze skorowidza ASC par.Srock za lata 1808/1809 akt nr.101/208 zmarł Maciej Ostrowski lat 80.Pozdrawia Adam K.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Dzięki Adamie!
Postaram się to sprawdzić.Oby to był on.
Pozdrawiam serdecznie
Danka
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marianna_Różalska »

Witam,
na cmentarzu w Solcy Wielkiej pochowani są Marcjanna i Marcin małżonkowie Ostrowscy zmarli w 1886 r.

Pozdrawiam
Marianna Różalska
buraska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: buraska »

Nazwisko Ostrowski występuje w Jaćmierzu koło Sanoka od końca XVIII wieku aż do dzisiaj. Pozdrawiam
Halina
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

We wsi Wiśniowa, pow. Myślenice, przy inwentaryzacji wsi w 1775 roku, był Walenty Ostrowski. Skąd przybył, tego nie wiem.
Gienia
Ostrowski-Jerzy

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Ostrowski-Jerzy »

W ziemi sieradzkiej jest sporo Ostrowskich. W parafi Smardzewice Ostrowscy mieszkają ponad 200 lat w parafiach sasiednich jak Błogie, Sławno także.Niedaleko Sulejowa jest wieś Ostrów,koło Opoczna jest wies Ostrów,dziś trudno ustalić pokrewieństwo tych rodzin lub jego brak. pozdrawiam Jerzy Ostrowski
marcin.piepik

Sympatyk

Post autor: marcin.piepik »

Witam. Szukam informacji o rodzinie Ostrowskich z Mińska lub okolic (Zasławie). Wiem, że Waleria (ur. 1856 r.) i Kazimerz mieli córkę Janinę, która wyszła za mąż za mojego pradziadka Grzegorza.
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Poszukuję aktu ślubu Józefa Zaborskiego i Julianny Ostrowskiej, przed rokiem 1793. W roku 1793 mieszkali w parafii Mniszek pod Radomiem. Nie znam dat ich śmierci. Być może Julianna urodziła się w 1772 w Srocku, jednak jest to jedynie przypuszczenie. Ich syn Stanisław Hilary urodzony w 1793 w Mniszku ożenił się w 1828 w Rawie Mazowieckiej.

Marek
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Witam
Wśród moich przodków znajdują się Franciszek (ur.~1762) i Józefa lub Józefata z Biedrzyckich (ur.~1786) małżonkowie Ostrowscy, ślub około 1808 roku, planuję poszukwiania w AD Płock, gdyż zamieszkiwali w Kamieniu par. Gąbin i tam zapewne urodzil się Franciszek. Nazwiska zbliżone do szlacheckich lecz byli rolnikami i nie wiem nic o pochodzeniu Józefaty. Ich potomkowie w lini prostej, kolejno --> Andrzej (ur.1810) --> Adam (ur.1835) --> Józef (ur.1862) --> Józefa (ur. 1893) to moi przodkowie.

Pozdrawiam,
Adam
nepirk

Sympatyk

Post autor: nepirk »

Witam,
moja 2xprababcia to Ewa Ostrowska, dlatego też mam całe drzewo Ostrowskich (ok. 190 osób) zamieszkujących w Nieporęcie, Wólce Radzymińskiej. Nie wiem nic o ich pochodzeniu szlacheckim, na pewno byli rolnikami. Najstarszym przodkiem o tym nazwisku jest Idzi Ostrowski (ur. ok. 1720 zam. w par. Nieporęt), który wziął ślub z Marianna Galas c. Pawła.
pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Kwos

Sympatyk
Adept

Post autor: Kwos »

Witam, mój prapra dziadek Aleksander Ostrowski, s. Piotra i Ewy z Wolskich urodził się w Głowaczu w 1837, wziął ślub z Salomeą Filipczyk c.Ludwika.
Mieszkali w Warszawie, Aleksander był kowalem, ponoć kiedyś jakiś herb posiadali..
pozdrawiam
Katarzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”