Pochodzenie nazwisk (cz.6)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Balcerak - od niemieckich nazw osobowych Balzar, Balzer, te od imienia Balthassar.

Jachowski 1628 - od nazwy miejscowej Jachówka (bielskie, gmina Budzów).

Koneczny 1540 - od koniec ‘granica, kres, ostatek’, kończyć.

Kornacki 1553 - od nazwy miejscowej Kornaty (konińskie, gmina Strzałkowo).

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Młodawski 1406 - od nazwy miejscowej Młodawsko, dziś Młodasko (poznańskie, gmina Kaźmierz).

Stachura 1399 - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Sta-, typu Stanisław, może też od imienia Eustachy.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
góral

Milaniak

Post autor: góral »

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć o pochodzeniu nazwiska "Milaniak". Jest to typowo Spiskie nazwsko, nie występuje ono nigdzie indziej w Polsce tylko w tym regionie. W ciągu historii region ten byl "rozszarpywany" przez sąsiednie państwa stąd moja ciekawość z jakiego trzonu pochodzi to oto nazwisko. Watpliwe jest ze jest ono polskie, gdyż jak wyżej napisałem występuje tylko w tym regionie, większe prawdopodobieństwo jest że pochodzi ono ze Słowacji lub Węgier. Najprawdopodobniejsza jest wersja ostatnia gdyż w sąsiedniej miejscowości skąd prawdopodobnie pochodzi moje nazwisko zauważyłem w kościele tablice pamiątkową z nazwiskiem "Milanyak" przypadek? Nie sądzę. Wydaje mi się ze jest to węgierska wersja nazwiska Milaniak. Tyle moge powiedzieć, proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Milaniak

Post autor: Łucja »

Nazwisko pochodzi najpewniej od imienia Milan, czyli jest to nazwisko odimienne. Coś jak Pawłowicz, na przykład. Kiedyś sprawdzałam nazwisko Pal, od imienia Paweł w węgierskiej wersji pochodzi. To znaczy, że ktoś o takim imieniu otrzymał takie nazwisko, od swojego imienia właśnie. O imieniu Milan piszą, że na Słowacji jest szczególnie rozpowszechnione.
Pewnie Niedzica? Czyli Nedecz. Słownik geograficzny mówi, że metryki od 1687 r. się zachowały, czy do tej pory ciekawe byłoby ustalić i tam pewnie znajdziesz od kiedy jest nazwisko w tej formie, a w jakiej było wcześniej.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_VII/59
To jest odpowiedź amatorska, bardziej profesjonalną dostaniesz pewnie po świętach.

Łucja
góral

Milaniak

Post autor: góral »

Dziękuję za zainteresowanie moim postem.

Co prawda Milan jest to popularne imię na Słowacji ale musze zaznaczyć że nie spotkałem się z nazwiskiem Milaniak w tym że kraju. Więc najprawdopodobniej musiało ono ulec przekształceniu już w Polsce.
matneck

Sympatyk

Nazwisko Kolwowski, pochodzenie

Post autor: matneck »

Czy ktoś może się podzielić wiedzą na temat pochodzenia nazwiska Kolwowski? Wiem, że Kolwowscy zamieszkiwali Trembowlę, chciałbym ustalić skąd mogli przybyć. Wszelkie informacje o rodzinie Kolwowskich mile widziane.

Pozdrawiam,

Mateusz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Kolwowski, Kołwowski, Milaniak

Po powrocie...

Witam
Milaniak - od imienia Emilian. Imię, późno w Polsce używane, od łacińskiego Aemilianus, utworzone przyrostkiem anus od nazwy rodu rzymskiego Aemilia.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Kolwowski , Kołwowski – brak w źródłch; może od łacińskiego calva ‘czaszka’, też od nazwy miejscowej Kalwa (elbląskie, gmina Stary Targ)

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Ironlordix

nazwisko Langowski

Post autor: Ironlordix »

Witam.

Szukam informacji na temat rodziny Langowskich z Mazowsza. Krasnosielc. Np. wiem, że mój x pra dziadek to Łukasz Langowski ur. 18 paź. 1835r w Krasnosielcu. Ożenił się z Marianną z d. Koziołek ur. 1836r. w Rakach. Wiem że ojciem Łukasza Langowskiego był = Maciej Langowski ur. 1803r. w Krasnosielcu - ożenił się z Marianną z d. Gutoła.

Szukam rodziców i dziadków i pradziadków Macieja Langowskiego. Może ktoś zna i wie gdzie szukać. Proszę o info, też na maila.

pozdrawiam
lukaszt

nazwisko Tworek

Post autor: lukaszt »

Witam, rozpocząłem psozukiwania swoicih przodków z 4 stron jednak głównie interesuje mnie główna linia rodu Tworek. Prosiłbym o informacje na temat tego nazwisk
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

W żadnym z herbarzy nazwiska tego nie spotkałam(może nieuważnie patrzyłam) więc sprawdź sam(Boniecki,Niesiecki i inni.Bo szukać musisz Ty sam.
Możesz zadawać pytania tym, którzy zgłaszają, że posiadają jakąś pozycję z indeksem nazwisk i chętnie poszukają czy nazwisko Cię interesujące występuje w tej książce.
Nie piszesz skąd Ci Twoi Tworkowie pochodzili.Może już w Genetece lub Metrykach(patrz ikonki na górnym pasku) są wstawione indeksy z parafii w której mieszkali Tworkowie.I tam szukaj.
Obawiam się, że ta zabawa wymaga przede wszystkim Twojej pracy. Czytaj dużo postów zamieszczonych na forach genealogicznych, aż przyswoisz sobie wiele rzeczy, które Ci pomogą w poszukiwaniach.
Z lewej strony jest pasek na którym masz min.Biblioteki cyfrowe,Katalogi linków ,Poczekalnię-posprawdzaj co tam masz a kiedyś to wszystko Ci się przyda.
I podaj dużo, dużo więcej danych na temat swoich przodków, to może ktoś z rodziny się znajdzie i pomoże a jak nie to ktoś coś podpowie i będziesz krok za kroczkiem szedł dalej.Ale na pewno coś znajdziesz, jeśli się nie zrazisz.Indeksów i skanów metryk jest coraz więcej więc i Twoje jeśli ich jeszcze nie ma, to w niedługim czasie się znajdą.
I tu jest taki piękny zwyczaj, że podpisujemy się chociażby imieniem(no chyba że się go wstydzisz)
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych poszukiwań przodków.
Danka Wasilewska Lenart
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Tworek 1395 od tworzyć ‘być sprawcą czegoś nowego; komponować, pisać, malować itd.’, także od imienia Tworzyjan, które stanowiło polską adaptację imienia Florian.

lukaszt

Post autor: lukaszt »

Dziękuję uprzejmie za jakieś podstawy. Znalazłem nazwisko Tworek w herbie Jasieńczyk ciekawe czy to jest powiązane z moją rodziną tak samo miejscowości Tworki, Tworków może jakoś się wiąże.

Na chwilę obecną doszedłem do pra pra dziadka z tego co wiem nazywał się Filip Tworek i mieszkał w Rudzie Śląskiej dokładnych dat nie znam ale myślę że to będzie coś pomiędzy 1800 a 1900

Pozdrawiam
Łukasz Tworek
gabiqq

Sympatyk

Post autor: gabiqq »

Witam,

Proszę, jeśli to możliwe o podanie znaczenia (pochodzenia) nazwiska DELA.

Pozdrawiam
Monika
Monika
Awatar użytkownika
Krystyna_Domańska

Administrator Geneteki
Tytan

Post autor: Krystyna_Domańska »

Witam
Proszę o podanie znaczenia nazwiska BZDAK
zgóry dziękuję .
Pozdrawiam Krystyna Domańska - Bzdak
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
Oskarkrawczyk

Nieaktywny

Post autor: Oskarkrawczyk »

Interesuje mnie geneza nazwiska WOLKO.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Bzdak - w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego, gwarowego bździć ‘pierdzieć; gadać głupstwa’.

Dela 1406 - od dyl, ze staropolskiego del ‘gruba deska, bal’, był też słowiański rdzeń dyl- oznaczający ‘coś długiego’.

Wolko - od niemieckiej nazwy osobowej Wolk- lub od nazw. Wołk (z Wilk).

Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”