Poszukiwania pradziadka/renta dla żon partyzantów, pytania.

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Bednarczyk_Kamil

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Bednarczyk_Kamil »

Witam wszystkich :)
Szukam odpowiedzi na pewne pytanie, chodzi o ustalenie pewnych faktów, mianowicie: Mój pradziadek Stefan Bednarczyk najpierw walczył w Kampanii Wrześniowej, później był członkiem ZWZ. W 1940 roku (bądź 1941) został aresztowany przez Niemców, zmarł w 1943 roku. Z opowieści rodzinnych nie wynika zbyt wiele, dziadek zawsze mówił, ze Stefan nigdy w domu nie opowiadał o tym co robił, więc informacji nie ma praktycznie żadnych. W latach 80 była sprawa sądowa, podczas której dwóch świadków zeznało, że Stefan działał w organizacji, a moja prababcia, w wyniku tej sprawy, dostała rentę po mężu. Pytania: czy akta sądowe takich spraw są gdziekolwiek przechowywane? Jest szansa na odnalezienie takich dokumentów? W jakich innych źródłach warto szukać śladów po pradziadku? Może prowadziliście kiedyś podobne poszukiwania, będę wdzięczny za każdy merytoryczny wpis.
Pozdrawiam serdecznie,
Kamil Bednarczyk.
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Sprawdziałeś możę Kamilu czy Twój pradziadek figuruje w bazie www.straty.pl ? Także zachęcałbym do napisania do archiwum w Bad Arolsen (skoro był aresztowany przez Niemców). Na ich stronie jest możliwość wypełnienia wniosku i na odpowiedź czeka się około 2 miesiące, ale zawsze warto :)

Pozdrawiam

Daniel
Bednarczyk_Kamil

Sympatyk
Ekspert

Straty.pl jak najbardziej przejrzałem, niestety brak informacji. Do tego archiwum nie psiałem, słabo u mnie z pisaniem w językach obcych :)
Pozdrawiam,
Kamil Bednarczyk
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Przejrzyj priv, pomogę :)

Pozdrawiam

DH
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

a do ZBOWiID-u dzoniles, pisales?
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
Bednarczyk_Kamil

Sympatyk
Ekspert

Stefan nie dożył powstania ZBOWiDu, nigdy nie łączyłem Stefana z tym związkiem. Mogą mieć informacje o Stefanie? Bo nie ukrywam, że odnośnie swojego dziadka macierzystego dostałem ze ZBOWiDu bardzo ciekawe dokumenty. Jest sens kontaktować siez nimi w tej sprawie?
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

no wyszlam z zalozenia, ze babcia dostala jakas rente kombatancka?, moze jakis dodatek?
Zadzwonic zawsze mozna, to wiele nie kosztuje, podaj tez , ze babcia wystapila o rente po nim , ja po papierach "babci" (2 zony mojego dziadka) doszlam do jego dokumentow.
Bednarczyk_Kamil

Sympatyk
Ekspert

Dostać, dostała, ale to były pieniądze od ZBOWiDu? W sumie warto sprawdzić ten trop, dzięki za podpowiedź :)
Jak sądzicie jest możliwe odnalezienie akt tej sprawy sądowej?
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
Z Twojego opisu wyglada na to, że po wojnie miała miejsce rozprawa przed sądem o uznanie Twojego dziadka za zmarłego podczas wojny. W takim przypadku najpewniej była to rozprawa przed Sądem Grodzkim w miejscu lub pobliżu zamieszkania dziadka przed wojną. Akta te są w IPN-ie właściwym dla danego województwa. Warto więc zwrócić się do IPN-u.
Pozdrawiam
WZ
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Kamilu .
Każda propozycja warta jest przemyślenia-sprawdzenia.
Zasadnicze pytanie-skąd -" że Stefan działał w organizacji, a moja prababcia, w wyniku tej sprawy, dostała rentę przez sąd po mężu"- pra brała te rente.I tam trzeba sie udać i poprosić o dalsze informacje.Bo one moga doprowadzić do Sądu który wydał stosowne orzeczenia.To tak na szybko po świątecznym jedzeniu i lekkim napitku.
powodzenia
Tadeusz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale nie Leopold Stefan?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Bednarczyk_Kamil

Sympatyk
Ekspert

W takim razie dziś wypełniam wniosek do Bad Arolsen i do IPN, do ZBOWiDu zadzwonie po świętach. Od rodziny dokładnie się nie dowiem skąd brała tą rente, bo prababcia nie żyje, dziadek tak samo, a ojciec dokładnie nie pamięta. Ale z tego co mi mówił sprawa była w Sądzie przy Aleji Solidarności w Warszawie.
Nigdy mojego pradziadka nie łączono z imieniem Leopold, rodzina zawsze mówiła, że był Stefan. Aktu urodzenia nie mam, ale w akcie ślubu jest napisane Stefan, tym zresztą imieniem podpisał się pod aktem. Także to nie jest ten trop :)
Dziękuję jednak za zainteresowanie :)
Pozdrawiam, Kamil Bednarczyk
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”