Kresy wschodnie, losy Polskiej ludności

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, skoro powraca temat z przed 4 lat, a Joanna zapewne tu nadal pisze jak jej licznik wskazuje, to powiem tyle że czas rany goi. Nasze Podole, czyli Ukraina wcześniej czy później wstąpi do Unii, a tam zamieszkałym Polakom od czasów np. Kazimierza Wielkiego będzie się żyło lepiej.
Sam bym chciał by były w necie metryki z Mińska na Białorusi, Przemyśla choć to nie z Ukrainy, czy Białej Cerkwi i okolicznych cerkwi, te z Podola dawnej Polski mi się marzą ; pozdrawiam świąteczne wszystkich Polaków ; Julian
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

czyli z dawnej diecezji wileńskiej? a z jakiego okresu?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Włodek, te dokładne daty to wiem ze 3 lutego 1793 r. ur się Jan syn Jana ( może Walentego Jana ? ) w Dąbrowicy, a chrzczony w Janowie koło Grudka Jagielońskiego.
Mniej dokładne, to szukam metryk z Mińska Białoruskiego plus / minus z lat 1680 - 1730, te same lata z Przemyśla i z Rudołowic i z Nowego Miasta na Ukrainie na wschód od Przemyśla. Także z cerkwi w Stawiszczy koło Białej Cerkwi, wszystko z tych wymienionych lat. A wszystkie te lata i miejscowości wymienione są mi podejrzane ze tam się urodził Walenty Jan i jego ojciec też Jan, bo tam się kręcili w tym czasie Sawickie. Wiem to z Bazy Ossolińskich i z listów od miłej Sawickiej z Przemyśla ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony czw 26 gru 2013, 17:21 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
tadek1

Post autor: tadek1 »

witam! może ktoś wie gdzie szukać danych z okolic Stojanic,Pnikuta pow.Mościska okres 1650-1850
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”