Nazwisko Jopek
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nazwisko Jopek
Dzień dobry,z tej strony Marcin.Mam takie pytanie , czy nazwiska odimienne typu Jobek,Jopek,Jobczak mają coś wspólnego z nazwiskiem Idczak.
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
dziękuję za zainteresowanie.mam wątpliwości,a to dlatego że parę miesięcy temu spotkałem na pewnej stronicy internetowej (przynajmniej tak mi się wydaje) przyporządkowanie nazwiska Idczak do form Jopek ,Jobek,Job a te do imienia Hiob ,od którego miały by pochodzić te zawołania.niestety niepamiętam jaka to była strona.geneza nazwiska Jopek miałaby początek właśnie z zawołaniem Idczak czy Job ,początek 17 wieku.
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
będę się upierał z tą formą Idczak,ponieważ podczas wywodów genealogicznych ,szukając swojego antenata trafiłem ,cofając się wstecz,zamiast na Blasiusa Jopka na Blasiusa Idczaka.zgadzał się czas i miejsce (Dzietrzniki koło wielunia).zastanawiam się czy Idczak ma coś wspólnego z idami marcowymi ,a te z biblijnym Hiobem - człowiekiem naznaczonym.
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Fakt, że Blasius Jopek pojawia się też jako Blasius Idczak, nie oznacza, że Jopek i Idczak są związane etymologicznie.
Może Blasius był synem lub zięciem pewnego Idziego, może otrzymał gospodarstwo po poprzednim właścicielem zwanym Idczak ? Hipotezy ... do sprawdzenia.
Chrystian
[quote="math078zastanawiam się czy Idczak ma coś wspólnego z idami marcowymi ,a te z biblijnym Hiobem - człowiekiem naznaczonym.[/quote\
Nie ma nic wspólnego.
Może Blasius był synem lub zięciem pewnego Idziego, może otrzymał gospodarstwo po poprzednim właścicielem zwanym Idczak ? Hipotezy ... do sprawdzenia.
Chrystian
[quote="math078zastanawiam się czy Idczak ma coś wspólnego z idami marcowymi ,a te z biblijnym Hiobem - człowiekiem naznaczonym.[/quote\
Nie ma nic wspólnego.