Wsie Wąsy i Zaborówek, parafia Leszno, Gawryś, Kotaś

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam serdecznie,
Ostatnio, w ramach oddechu od mojej rodziny Kulwieciów i Babińskich postanowiłam popracować trochę nad genealogią mojego męża.
Nie było to szczególnie trudne ponieważ dzięki ciężkiej pracy "tutejszych" genealogów wsie, z których wywodzi sie rodzina męża po stronie macierzystej, występuje w Genetece. Są to wsie Wąsy i Zaborówek w parafii Leszno.
Znalazłam mnóstwo materiałów metrykalnych, ale może uda mi sie jeszcze uzupełnić wiedzę o inne dokumenty.Próbowałam przeszukiwać opublikowane dokumenty Mormonów, ale takie szukanie na chybił trafił, przypomina mi szukanie igły w wielu kopach siana.
Dlatego mam prośbę. Może ktoś natknął sie gdzieś jeszcze na jakieś materiały dotyczące tych wsi? Zwłaszcza zależy mi na nazwiskach GAWRYŚ (vel Gawryszewski) i KOTAŚ.
Może uda mi się znaleźć jakichś potomków wczesnych przodków mego męża?! I pouzupełniamy sobie wzajemnie nasze drzewa?
Małgorzata
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Malgosiu,
Wies Zaborowek w parafii Leszno to miejsce pochodzenia jednej galezi moich przodkow.
Ja tez bardzo chcialabym dowiedziec sie czegos wiecej.
Ksiegi metrykalne z Leszna przed 1808 rokiem zachowaly sie w parafii. Dla mnie niestety niedostepne, dla Ciebie pewnie tez?
Na Forum jest post dotyczacy wlasnie tych metrykalii. Nie moge go teraz znalesc. Moze w temacie "AP Grodzisk".
Sprawdz parafie Zaborow i Nadarzyn.
Wies Zaborowek czasem mylono z parafia Zaborow, ktora jest obok. Z kolei niektore metryki z Zaborowa byly wpisane w ksiegi parafii Nadarzyn.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”