Rodzeństwo Woszczak

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Cecilia

Sympatyk

Rodzeństwo Woszczak

Post autor: Cecilia »

Witam

Święta się skończyły, więc mogę dalej poszukiwać. Mam następujący problem: szukam rodzeństwa Woszczaków, a mianowicie Józefy, Władysława i Antoniny. Nie wiem o nich za dużo. Ich rodzice, czyli moi pradziadkowie, to Józef Woszczak i Marianna z Maciejewskich. Rejestrowani byli w parafii Marzenin (powiat łaski), a zamieszkiwali wieś Krobanów. Ich matka urodzona w 1870 r., zmarła w czasie II wojny światowej. Ojciec dzieci ur. w 1865 r. prawdopodobnie też w Krobanowie. I teraz jestem w kropce, bo nie wiem kiedy Marianna i Józef wzięli ślub i o wyżej wspomnianej ich trójce dzieci też nic nie wiem. Dodam jeszcze, że w ogóle małżeństwo Woszczak mieli szesnaścioro dzieci, z czego siedmioro zmarło.
Pomożecie? Byłabym wdzięczna :)

Pozdrawiam, Cecilia :)
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Rodzeństwo Woszczak

Post autor: Berendzik_Malgorzata »

Witaj,
tak na szybko weszłam na Metryki i znalazłam w par. Marzenin 2 akty Woszczaków - urodzenia Walentego i zejścia Balbiny. Może to brat Twojego Józefa?

akt 178 - ur. Walenty Woszczak 1866
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 75-178.jpg

akt 2 - zgon Balbiny Woszczak 1866
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 01-002.jpg
Pozdrawiam,
Gosia
Cecilia

Sympatyk

Rodzeństwo Woszczak

Widziałam już wcześniej te metryki i o Balbinie Woszczak nic mi nie wiadomo, natomiast co do Walentego, to nie wiem czy to brat Józefa.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Re: Rodzeństwo Woszczak

Post autor: kwroblewska »

Cecilia pisze:Rejestrowani byli w parafii Marzenin (powiat łaski), a zamieszkiwali wieś Krobanów. Ich matka urodzona w 1870 r., zmarła w czasie II wojny światowej. Ojciec dzieci ur. w 1865 r. prawdopodobnie też w Krobanowie.
Czy rejestrowani byli w par. Marzenin tzn że znalazłaś akty urodzenia wszystkich dzieci w par. Marzenin a jednoczesnie aktu slubu Marianny z Maciejewskich i Józefa Woszczaka w tej parafii nie znalazłaś?
Lata urodzenia rodziców wynikają z aktów urodzenia ich dzieci?
Cecilia pisze: o wyżej wspomnianej ich trójce dzieci też nic nie wiem.
tzn nie wiesz kiedy założyli własne rodziny, gdzie zamieszkali, ile mieli dzieci?

___
Krystyna
Cecilia

Sympatyk

Krystyno, tak, daty urodzenia ich rodziców wynikają z aktów ur. ich dzieci. Ale ja wiedziałam od swojego taty, że pradziadek Józef urodził się w 1865, a o Mariannie dowiedziałam się z aktów kiedy się urodziła.
W par. Marzenin nie znalazłam aktu ślubu Józefa i Marianny, ponieważ podejrzewam, że ona stamtąd nie pochodziła. Mogła być np. ze Zduńskiej Woli. Poza tym śluby wtedy brało się raczej w parafii panny młodej.
O dzieciach, o których założyłam temat, nic nie wiem. Kiedy założyli swe rodziny, nic, zero.
Cecilia

Sympatyk

Popytałam dzisiaj trochę ciotkę i powiedziała, że w Krobanowie były dwie rodziny Woszczaków, stąd też Balbina Woszczak i Walenty Woszczak, jak napisała Berendzik_Małgorzata.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Jeśli mogę zapytać. W GEnBazie jest Marzenin w latach 1866-1911, przejrzałaś te księgi i nie ma tych których szukasz?
Jeśli tak to znaczyłoby, że jedna z rodzin Woszczaków wyjechała a cioteczna przez przypadek nie wie gdzie, Łodź, Zduńska Wola….?
Bo rozumiem, że chociaż ślubu Józef i Marianna nie zawarli w par. Marzenin to po ślubie małżenstwo Woszczak mieszkali w par. Marzenin. Czy Józef urodzony w Krobanowie, ze swoimi rodzicami też znika z tej parafii, tzn brak aktów zgonu jego rodziców?
----
Krystyna
Cecilia

Sympatyk

Krystyno, przejrzałam rocznik po roczniku, który jest online i oprócz dzieci (w dodatku nie wszystkich) Józefa i Marianny, nie znalazłam aktów zgonu rodziców Józefa. Poza tym sądzę, że tak właśnie mogło być, czyli Józef i Marianna wzięli ślub w jej parafii, a potem zamieszkali w Krobanowie. Natomiast co do tych drugich Woszczaków, to nie wiem już sama czy to rodzina czy nie.
Rodziców Józefa nie znam, ani ich imion, ani nic. Skoro Józef umarł w 1925, to chyba jego akt zgonu powinien być w USC? Z Marianna tak samo? Bo ona umarła w czasie IIWŚ.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”