jeszcze raz dziękuję Panie Kazimierzu. Nareszcie jakiś ślad na cmentarzach Ukrainy Sytuacja niecodzienna więc na pewno postaram się zgłębić tajemnicę śmierci rodziny Pauk.
Pauk_Kamil pisze:jeszcze raz dziękuję Panie Kazimierzu. Nareszcie jakiś ślad na cmentarzach Ukrainy Sytuacja niecodzienna więc na pewno postaram się zgłębić tajemnicę śmierci rodziny Pauk.
pozdrawiam
Kamil Pauk
Czyżby rodzina ! Co to za tragedia ?
prosze tam jechac
Ja pod maja 2004 opiekuję się społecznie byłym cmentarzem we wsi Rychcice 6 km od Drohobycz
Tylko rychciczanie i ich potomkowie olewają poza 3 promilami diaspory
Panie Kazimierzu jeszcze jedna prośba:
Czy odnośnie udzielonych mi informacji o grobowcu rodzinnym PAUK w Mościskach jest adnotacja którego cmentarza dotyczy?
W Mościskach jest natomiast cmentarz stary i nowy.
Pauk_Kamil pisze:Panie Kazimierzu jeszcze jedna prośba:
Czy odnośnie udzielonych mi informacji o grobowcu rodzinnym PAUK w Mościskach jest adnotacja którego cmentarza dotyczy?
W Mościskach jest natomiast cmentarz stary i nowy.
pozdrawiam
Kamil Pauk
Witam ! Chyba stary cmentarz Mosciska bo mam spis tylko starych grobów do roku 1945
Jest jeszcze spis
Mościska-Zawady
Mosciska - groby Ojców Redemptorystów
A mi ślad się urwał małżeństwa Jan Tyrka (ur. 1857 r., rodzice: Mateusz i Zofia z d. Sysło) i Michaliny z d. Nowaczyńska (rodzice: Edward i Anna z d. Hollender). Ostatnim miejscem pracy (i pobytu z rodziną) był Sambor, gdzie według Szematyzmu z 1914 r. - Jan Tyrka był dyrektorem, starszym radcą skarbowym Okręgu Skarbowego w Samborze.
I tu mam prośbę do Kazimierza.
Czy uda się znaleźć nazwisko Jan Tyrka, Michalina Tyrka z d. Nowaczyńska i ich syna Tadeusza Edwarda Tyrka (ur. 20.12.1890 r. w Rzeszowie)?
sloniatko60 pisze:A mi ślad się urwał małżeństwa Jan Tyrka (ur. 1857 r., rodzice: Mateusz i Zofia z d. Sysło) i Michaliny z d. Nowaczyńska (rodzice: Edward i Anna z d. Hollender). Ostatnim miejscem pracy (i pobytu z rodziną) był Sambor, gdzie według Szematyzmu z 1914 r. - Jan Tyrka był dyrektorem, starszym radcą skarbowym Okręgu Skarbowego w Samborze.
Czy uda się znaleźć nazwisko Jan Tyrka, Michalina Tyrka z d. Nowaczyńska i ich syna Tadeusza Edwarda Tyrka (ur. 20.12.1890 r. w Rzeszowie)?
Pozdrawiam
Podolski Marek
Witam ! Grobowiec TYRKÓW z NOWACZYŃSKICH
Michalina Tyrkowa 5.5.1866 - 20.8.1918 czesc pamieci najlepszej matki
Jan Tyrka cesarsko krolewski starszy radca skarbu 1.11.1857-10.7.1915 czesc pamieci meza i ojca brat Tadeusz Tyrka cesarsko krolewski lekarz woiskiowy 20.12.1890-21.12.1915
sloniatko60 pisze:A mi ślad się urwał małżeństwa Jan Tyrka (ur. 1857 r., rodzice: Mateusz i Zofia z d. Sysło) i Michaliny z d. Nowaczyńska (rodzice: Edward i Anna z d. Hollender). Ostatnim miejscem pracy (i pobytu z rodziną) był Sambor, gdzie według Szematyzmu z 1914 r. - Jan Tyrka był dyrektorem, starszym radcą skarbowym Okręgu Skarbowego w Samborze.
Pozdrawiam
Podolski Marek
Witam ! Grobowiec TYRKÓW z NOWACZYŃSKICH
Michalina Tyrkowa 5.5.1866 - 20.8.1918 czesc pamieci najlepszej matki
Jan Tyrka cesarsko krolewski starszy radca skarbu 1.11.1857-10.7.1915 czesc pamieci meza i ojca brat Tadeusz Tyrka cesarsko krolewski lekarz woiskiowy 20.12.1890-21.12.1915
Warto tam pojechac na wiosnę 2014
Pozdrawiam
Dziękuję za informację.
Z tego wynika, że będzie to Sambor.
Mam jeszcze drugie pytanie.
Czy są inne imiona z rodziny Nowaczyńskich?
Pozdrawiam
Podolski Marek
Ostatnio zmieniony sob 28 gru 2013, 18:07 przez Marek.Podolski, łącznie zmieniany 1 raz.
Znów muszę poprosić o sprawdzenie nieco szersze niż poprzednio.
Otóż, z odszukanej inskrypcji: "Michalina Tyrkowa 5.5.1866 - 20.8.1918 czesc pamieci najlepszej matki
Jan Tyrka cesarsko krolewski starszy radca skarbu 1.11.1857-10.7.1915 czesc pamieci meza i ojca brat Tadeusz Tyrka cesarsko krolewski lekarz woiskiowy 20.12.1890-21.12.1915 "...,
że wyraz "brat" przy imieniu Tadeusz wskazuje wprost o istnieniu rodzeństwa.
Czy jest w tej publikacji jakaś wzmianka o rodzeństwie Tadeusza, może są rodzice czy inni krewni z rodzin Tyrka, Nowaczyński, Sysło, Hollender?
sloniatko60 pisze:Znów muszę poprosić o sprawdzenie nieco szersze niż poprzednio.
Otóż, z odszukanej inskrypcji: "Michalina Tyrkowa 5.5.1866 - 20.8.1918 czesc pamieci najlepszej matki
Jan Tyrka cesarsko krolewski starszy radca skarbu 1.11.1857-10.7.1915 czesc pamieci meza i ojca brat Tadeusz Tyrka cesarsko krolewski lekarz woiskiowy 20.12.1890-21.12.1915 "...,
że wyraz "brat" przy imieniu Tadeusz wskazuje wprost o istnieniu rodzeństwa.
Czy jest w tej publikacji jakaś wzmianka o rodzeństwie Tadeusza, może są rodzice czy inni krewni z rodzin Tyrka, Nowaczyński, Sysło, Hollender?