Nazwisko: Bajerlein

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=9857&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Halina_Echaust

Sympatyk

Post autor: Halina_Echaust »

Witam, mam w drzewie Marię Bajerlejn ur.28.01.1889 w Opalenicy z ojca Antoniego i Brygidy Trockiej. Maria 19.01.1901 r poślubuła Ludwika Echausta w Opalenicy. Maria zmarła w 27.12.1941 w Skarżysku Kamiennej. Wiem tylko, że miała siostrę Wandę i brata Józefa.
Pozdrawiam
Halina Echaust
DominikaP

Post autor: DominikaP »

Witam,

mam w zbiorach pocztówkę wysłaną 26.06.1908 z Opalenicy. Przedstawia ona młodą kobietę podpisaną jako "Marynia z Opalenicy", Marynia jest nadawcą. Odbiorcą jest moja praprababcia Marianna Bajerlein (1889 - 1934). Wiem, że Marianna i Marynia były kuzynkami.

Mam jeszcze jedną fotografię, na której najprawdopodobniej jest młoda Marynia.

W moim drzewie jest Antoni Bajerlein i Brygida. Antoni to brat ojca Marianny. Nic nie wiedziałam jednak o dzieciach Antoniego i Brygidy.
Nie potrafiłam również rozszyfrować tożsamości Maryni.

Dziewczyna ze zdjęć i Maria, o której Pani pisze to zapewne ta sama osoba.
Czy ma Pani może jakieś fotografie? Ja chętnie prześlę Pani skany moich zdjęć.
Czy wiadomo, jak Maria i Ludwik trafili do Skarżyska? Czy znane są losy dzieci Marii?

Z góry dziękuję za odpowiedź i przesyłam serdeczne pozdrowienia,

Dominika

PS. Zdaje się, że w Pani tekst zakradł się błąd - czy to możliwe, że Maria wyszła za mąż w wieku 12 lat?
mtala

Sympatyk

Post autor: mtala »

Dobry wieczór,

a może to Panią zainteresuje: https://www.facebook.com/pages/Kazimier ... 76?fref=ts

znalezione w necie

Pozdrawiam Monika
aniach

Post autor: aniach »

Witam,

Rodzicami Antoniego (1854-1920) byli Józef (1814) i Marianna Remlein (druga żona Józefa), to moi praprapradziadkowie, tak więc jesteśmy spokrewnione :)!. Antoni był najmłodszy i miał sześcioro rodzeństwa, w tym czworo przyrodniego (Józef żeniąc się z Marianną był wdowcem). Maria natomiast (córka Antoniego i Brygidy) miała siedmioro rodzeństwa:
Annę, józefa, Stefana, Wandę, Władysława, Bronisława i Antoniego.
W razie chęci służę dalszymi wyjaśnieniemi :)

Pozdrawiam serdecznie
Anna Chałupka

ps. Czy Pani jest córką Władysława ?
Gruszczyński_Paweł
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Gruszczyński_Paweł »

A w moim lesie genalogicznym jest Katarzyna Bajerlein za Andrzeja Genslera i Baierlein Piotr, mąż Katarzyny Kayser
Paweł Ulężałka
aniach

Post autor: aniach »

Katarzyna mogła być siostrą Józefa - Andrzeja poślubiła w 1841 w wieku 18l. w paraii Św. Wojciech w P-niu, tej samej, w której Józef Bajerlein poślubił Mariannę Remlein w 1848 w wieku 33l., a wcześniej Barbarę pokrywkę w 1836r. - to są jedynie pdejrzenia, nie mam pewności, że byli rodzeństwem .....

Pozdrawiam serdecznie
Anna Chałupka
DominikaP

Post autor: DominikaP »

Według artykułu Agnieszki Szczepaniak-Kroll (Instytut Archeologii i Etnologii PAN, Pracownia Etnologiczna w Poznaniu) pt. BAMBERSKA RODZINA BAJERLEINÓW - JEJ WKŁAD W HISTORIĘ I KULTURĘ POZNANIA, Józef i Marianna (z d. Remlein) na pewno mieli córkę Katarzynę:

"Józef i Marianna Bajerlein doczekali się licznego potomstwa, a mianowicie 6 synów: Józefa, Jana, Andrzeja, Wojciecha, Wawrzyńca i Antoniego, oraz jed­nej córki, Katarzyny. (...) Spośród dzieci Józefa nie udało się odtworzyć losów jedynej jego córki, Katarzyny."
kwiat

Re: Nazwisko: Bajerlein

Post autor: kwiat »

Halina_Echaust pisze:Witam, mam w drzewie Marię Bajerlejn ur.28.01.1889 w Opalenicy z ojca Antoniego i Brygidy Trockiej. Maria 19.01.1901 r poślubuła Ludwika Echausta w Opalenicy. Maria zmarła w 27.12.1941 w Skarżysku Kamiennej. Wiem tylko, że miała siostrę Wandę i brata Józefa.
Pozdrawiam
Halina Echaust
kinga.b

Bajerlein

Post autor: kinga.b »

Dzień dobry

Jestem prawnuczką Antoniego Bajerlein i Brygidy Trockiej.

Dziećmi Antoniego byli Antoni, Bronisław, Władysław,Wanda, Stefan, Maria,Józef, Anna. Moim dziadkiem był Władysław. Jego dzieci to Krystyna, Wojciech, Maria. Ja jestem córką Wojciecha.

Pozdrawiam
Kinga Bajerlein
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”