Starzyńska Konstancja, Poszukiwany akt zgonu Warszawa 1830

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Dzięki !!!!

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
zago_a

Sympatyk

Post autor: zago_a »

Dorotko,

w Nekrologach Kuriera Warszawskiego1821-1939 też masz wzmiankę:

Konstancja z Tarnowskich STARZYŃSKA, małżonka dziedzica majętności Ozorków, zm. X 1830 w Ozorkowie. (Tom I, nr 1291)

Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Gazety kłamią - to jak widać nic nowego.
Najprawdopodobniej Starzyńska z domu była Jarnowska nie Tarnowska.
Sęczys faktycznie wskazuje na W-wę jako miejsce jej zgonu (podaje także pełną datę) ale szukać tak czy siak w Ozorkowie warto.

Okazuje się że i ja owymi Starzyńskimi jestem zainteresowany.
Szukam jakiś rodzinnych informacji o Florianie (ok. 1783-1828 Latowicz) bracie rodzonym Ignacego.
Florian 1815 roku był się ożenił z Teklą Lachmańską (par. Jamno).
Później dzierżawił maj. Niedźwiada k/Łowicza, był dziedzicem cząstkowym Kożuchowa i burmistrzem miasta Bielawy w Łódzkim.
Jedna z jego córek wyszła za mąż za Feliksa Domańskiego i właśnie głównie poprzez Domańskich Starzyńscy weszli w krąg moich zainteresowań.

Doroto, masz może jakieś rodzinne wspomnienia o Starzyńskich?

Pozdrawiam
Hubert
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marianna_Różalska »

Witam,

mieszkam w Ozorkowie i ciekawi mnie jego historia. Z tego co wiem dziedziczką Ozorkowa była Konstancja, ale Starzyńska z domu.
W 1788 r. właścicielem Ozorkowa i innych przyległości został Wincenty Boguta Starzyński. Prawdopodobnie zmarł on w 1803 r. Rodzinny majątek uległ licznym podziałom. Jedna z córek, Konstancja, otrzymała folwark, który na cześć jej urody nazwano jej imieniem.
Pozdrawiam
Marianna Różalska
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Hubercie - Konstancja była z domu TARNOWSKA a nie JARNOWSKA, choć takie nazwisko widnieje na akcie ślubu jednego z ich synów. To ewidentny błąd.

Do Marianny - Konstancja, o której wspominasz była dziedziczką KONSTANCJI, wsi - folwarku obecnie (od 1948 roku) wschodzącej w skład Ozorkowa. Obejmowała tereny obecnego Adamówka i rozciągała się aż do ulicy Kochanowskiego obejmując również część obecnej strefy ekonomicznej. W okolicy drogi odbijającej w kierunku Grotnik stał dwór. Z tym, że z tego co wiem, to sama Konstancja nie za bardzo się tym majątkiem interesowała.

Polecam lekturę "Wiadomości Ozorkowskich" (można je znaleźć i ściągnąć ze strony Miejskiej Biblioteki Publicznej). Od nr 8/2011 do co najmniej 7/2012 Pan Paweł Górny opisuje historię Ozorkowa zaczynając od pierwszych właścicieli czyli Szczawińskich, poprzez Starzyńskich a na Łubieńskich kończąc.

Mnie interesują głównie Starzyńscy, bo na ich temat mało co wiadomo, a Ignacy i jego rodzeństwo byli mocno związani z Ozorkowem. No i gdyby nie Ignacy miasto to nie byłoby takim jakim było i w sumie nadal jest (ulice wytyczone przez geometrę Dorsteina nadal istnieją).

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

I jeszcze coś dla miłośników historii Ozorkowa:

Paweł Andrzej Górny "Cmentarz ewangelicko-augsburski w Ozorkowie"

http://ozorkow.info.pl/wp-content/theme ... a-ozo2.pdf

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Moniko!
Znam tę książkę jak i jej autora. Chodząca encyklopedia wiedzy o mieście i jego historii. A ta pozycja jest szczególnie ciekawa ze względu na fakt, że większość ludzi narodowości niemieckiej przyczyniła się do rozwoju miasta i przemysłu włókienniczego. Ozorków kwitł, kiedy Łódź była od niego o wiele mniejsza.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marianna_Różalska »

dorocik133 pisze:Polecam lekturę "Wiadomości Ozorkowskich" (można je znaleźć i ściągnąć ze strony Miejskiej Biblioteki Publicznej). Od nr 8/2011 do co najmniej 7/2012 Pan Paweł Górny opisuje historię Ozorkowa zaczynając od pierwszych właścicieli czyli Szczawińskich, poprzez Starzyńskich a na Łubieńskich kończąc.
Mam istną bibliotekę z wycinków z WO i dodatków wszelkiej maści o historii Ozorkowa. Plus publikacje, m.in. o skarbie groszy znalezionych w Ozorkowie. Tak się składa, że teren, który odziedziczyła Konstancja, to "moja okolica" i miejsce zamieszkania :)

Pozdrawiam
Marianna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”