Nazwisko Asik

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

asikM

Sympatyk

Nazwisko Asik

Post autor: asikM »

Witam,
Jestem zainteresowana pochodzeniem tegoo nazwiska. Nie wystepujo ono częst, najcześciej w województwie świętokrzyskiem( Wiśniowa, Staszów Chmielnik). Gdzie mogę sprawdzić jego pochodzenie?
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Nazwisko Asik

Post autor: Brozek_Oskar »

Poszukując swoich przodków o tym nazwisku. :-)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
asikM

Sympatyk

Nazwisko Asik

Tych przodków już troszkę mam, ale chodzi mi o samo pochodzenie nazwiska
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Nazwisko Asik

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj asikM i Oskar,

Bardzo trudno wam pomóc, ponieważ Asik nie występuje w polskiej etymologii (Rymut, Kaleta i inni), Rymuta "rozmieszczenie nazwisk" na podstawie spisu powszechnego 1990 r. podaje:
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Asik 17 Łd:1, Tb:16
A więc głównie Tarnobrzeskie.
Co zatem? Tylko przypuszczenia. Moim zdaniem jest skrótowym fonetycznie lokalnym nazwiskiem od Adasik (notowane od 1743), a te od bibilijnego Adam, częste w Polsce od XII wieku. Samo Adam określało praojca rodu ludzkiego, może od sumeryjskiego Ada-mu (mój ojciec).
Jak widzicie zajechałem dla was aż do Sumerów ;)
Ale mogę kompletnie nie mieć racji, może ktoś inny wpadnie na inny trop.

Udanego Nowego 2014 Roku wam i wszystkim poszukującym rodzinnych korzeni i historii rodziny, bo z tego historia narodu.
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
asikM

Sympatyk

Nazwisko Asik

Panie Tdeuszu,
Dziękuje bardzo za podpowiedź, bardzo Pan w przeszłosć wybiegł. Być może to dobry trop, kto wie?;) Wiem tylko, że w Turcji mieszka spora liczba osób o tym nazwisku, byc może to też jest jakiś trop. Zobaczymy co wyniknie z moich poszukiwań.
Pozdrawiam i życze również owocnych poszukiwań:)
Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”