Ostrów w Galicyi - jaka to parafia?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

olenski_jan

Sympatyk
Adept

Post autor: olenski_jan »

A może Ostrów miedzy Jarosławiem i Radymnem? Parafia Łowce.
Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
Jacek_Górski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jacek_Górski »

Był jeszcze Czarny Ostrów opodal Proskirowa (dziś Chmielnicki), ten jednak po pierwszym zaborze znalazł się w Rosji. Do Galicji stąd jednak kawałek
marcus

Sympatyk

Post autor: marcus »

Póki co odpuszczam poszukiwania, bo za dużo Ostrowów a za mało danych ;-)
Kluczem pewnie byłoby znalezienie aktu małżeństwa lub zapisu w tabelach, lecz wątpliwa sprawa aby coś z tych lat ok 1780-1795 coś się zachowało...

Dam znać jak pojawią się jakieś nowe szczegóły.
marcus

Sympatyk

Post autor: marcus »

Odświeżam temat:
Natrafiłem na kolejny trop, może nie związany bezpośrednio z poszukiwanym Ostrowem w Galicyi, a raczej z imionami i
nazwiskami przodków.

Jakiś czas temu szukałem wspomnianego Ostrowa, niestety do tej pory bezskutecznie bo żadnych poszlak nie ma. Był to zapis z aktu zgonu Bartłomieja Zygmunta, pod spodem wklejam wspomniany fragment:
http://img836.imageshack.us/img836/6765/0yuo.jpg

Postanowiłem więc wpisać w wyszukiwarkę, rodziców osoby zmarłej, gdzie w akcie zgonu z 1814 sa wymienieni rodzice zmarłego oraz wspomniany Ostrów w Galicyi.

Wpisując bezpośrednio w google:
Wojciech Zygmunt Agnieszka Zygmunt

Natrafiam na taki link:
http://www.lazar.of.pl/rodlazara/pafg204.htm

Ku mojemu zaskoczeniu widzę:
Wojciech Zygmunt [Rodzice] urodził się dnia 27.04.1675 w miejscowości Łagisza. On poślubił dnia 7.04.1706 Agnieszka Jazowa w miejscowości Grodziec.

Agnieszka Jazowa urodziła się w miejscowości Grodziec. Ona poślubiła dnia 7.04.1706 Wojciech Zygmunt w miejscowości Grodziec.

Urodziły im się następujące dzieci:

M i Wawrzyniec Zygmunt
M ii Piotr Zygmunt
M iii Adam Zygmunt urodził się dnia 22.12.1715 w miejscowości Łagisza.
F iv Katarzyna Zygmunt urodziła się dnia 7.03.1719 w miejscowości Łagisza.
U v Wojciech Zygmunt urodziło się dnia 15.04.1722 w miejscowości Łagisza.
F vi Dominika Zygmunt urodziła się dnia 10.08.1726 w miejscowości Łagisza.

Wszystko fajnie, bowiem zgadzają się imiona i nazwiska rodziców. W czasie tez "mniej wiecej" by się zgadzało.

Choć jak umierał Bartłomiej Zygmunt w 1814 miał niby 50 lat, czyli mógł sie urodzić w 1764 a tu już raczej mało prawdopodobne by jego rodzicami były te osoby, które brały ślub w 1706 roku, gdyż byłyby po prostu za stare wg tych dat (w 1764 mogli mieć okolo 80-90 lat)
Domyślam się, że mogą być też duże rozbierzności w wieku osób, gdyż nie każdy wtedy dokładnie operował swoim wiekiem i liczbami.

Nie mniej jednak Wojeciech i Agnieszka Zygmunt jak dobrze widzę, mieli syna Wojciecha Zygmunta ur 1722 i tutaj moje nieśmiałe przypuszczenie, ze to on mógł być potencjalnie ojcem Bartłomieja o ile też ożenił się z Agnieszką... - tylko teraz kluczowe pytanie czy ten wypisany w akcie Ostrów to może być obecnie dzielnica Ostrowy Górnicze (Ostrowy, nazwane później Górnicze są obecnie dzielnicą Sosnowca), który kiedyś byływ obszarze Galicji ? Czy to może sie zgadzać? Czy też to jednak nie ten zasięg?

Byłbym wdzięczny za wasze opinie w tym temacie, może uda się wspólnie rozwikłać to i owo.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Nie napisze nic o Ostrowieale ale troche o Lagisza/ Lagisz.
Lagisz/ Lagisza wg Slownika Krolestwa Polskiego.... byl/a wsia lezaca nad Czarna Przemsza w pow. bedzinskim, w gm. Bobrowniki, par. Grodziec. Na jej terenie powstaly pozniej kolonie: Bary i Glinica. Byla wsia gornicza. Ostrow najprawdopodobniej zostala wchlonieta przez jedna z rozwijajacych sie osad/miast.

Zbyszek Maderski
flo_ag

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: flo_ag »

Mój Ostrów w Galicji znalazł się w niedaleko Stanisławowa :)
http://stanislawow.net/podzial_adm/stanislawow.htm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”