Mikrofilmy Mormonów -CHR, FamilySearch
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Zamówiłam film i okazało się, że na filmie nie ma tych lat, które widniały w katalogu Family Search w opisie zamówionego filmu (miały być lata 1867-1875, a były 1867 i 1870-1875).
Mnie interesowały lata 1868-69, których właśnie brakowało na filmie, mimo iż widniały w opisie.
Film zamówiony więc na marne, bo pozostałe lata są dostępne w NAC.
Czy mieliście taką sytuację? Czy mozna zwrócić się do Family Search o wypożyczenie za darmo innego filmu za ten wybrakowany- zapłaciłam 15 zł za coś, czego mi nie dostarczyli.
Czy coś takiego w ogóle jest praktykowane?
Kasia
Mnie interesowały lata 1868-69, których właśnie brakowało na filmie, mimo iż widniały w opisie.
Film zamówiony więc na marne, bo pozostałe lata są dostępne w NAC.
Czy mieliście taką sytuację? Czy mozna zwrócić się do Family Search o wypożyczenie za darmo innego filmu za ten wybrakowany- zapłaciłam 15 zł za coś, czego mi nie dostarczyli.
Czy coś takiego w ogóle jest praktykowane?
Kasia
Próbować zawsze możesz powołując się na niezgodność opisu ze stanem faktycznym.
Nikt ci za to głowy nie urwie. Mam nadzieję że uwzględnią reklamację.
Sprawdziłem tylko czy przypadkiem nie ma gdzieś szczegółowego opisu mikrofilmu niż tylko daty (de facto) skrajne.
A tymczasem, może ten mikrofilm komuś innemu się przyda?
Nikt ci za to głowy nie urwie. Mam nadzieję że uwzględnią reklamację.
Sprawdziłem tylko czy przypadkiem nie ma gdzieś szczegółowego opisu mikrofilmu niż tylko daty (de facto) skrajne.
A tymczasem, może ten mikrofilm komuś innemu się przyda?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- 33szuwarek

Mormoni - mikrofilmy
Dzień Dobry,
Proszę poinformować, czy ktos z Państwa korzystał z mikrofilmów u Mormonow? Czy sa dobrym stanie, czy sa nagrane na rolce lub CD-romie? Jest to moja pierwsza transakcja u Nich i nie mam pojecia czy będę poinformowany o dotarciu mikrofilmu. Byłbym bardzo wdzięczny za informację od państwa.
Pozdrawiam, Piotr
Proszę poinformować, czy ktos z Państwa korzystał z mikrofilmów u Mormonow? Czy sa dobrym stanie, czy sa nagrane na rolce lub CD-romie? Jest to moja pierwsza transakcja u Nich i nie mam pojecia czy będę poinformowany o dotarciu mikrofilmu. Byłbym bardzo wdzięczny za informację od państwa.
Pozdrawiam, Piotr
-
Gabriela_Galińska

- Kontakt:
Mormoni - mikrofilmy
Stan pewnie zależy od danego mikrofilmu, ale z moich doświadczeń wynika, że na ogół są w dobrym stanie (takim jak w AP). Mikrofilmy są nagrane na rolce, a informacje o przybyciu mikrofilmu dostaniesz mailem. Potem trzeba sobie tylko zaklepać termin odwiedzin. W Warszawie jest zawsze sympatyczna atmosfera i ktoś do pomocy w razie problemów technicznych.
- 33szuwarek

Mormoni - mikrofilmy
Dzieki Gabriela za informację. A czy można zamówić lub samemu zrobić zdjęcie danego aktu metrykalnego?
Piotr
Piotr
- Stradowski_Jacek

Re: Mormoni - mikrofilmy
Wyjaśniam, że mikrofilmy nie są nagrywane na rolce.Gabriela_Galińska pisze:Stan pewnie zależy od danego mikrofilmu, ale z moich doświadczeń wynika, że na ogół są w dobrym stanie (takim jak w AP). Mikrofilmy są nagrane na rolce, ..........
Negatywy ze zdjęciami dokumentów są kopiowane tradycyjną metodą fotograficzną na taśmę światłoczułą (bez otworów perforacji). To jest bardzo długa niepalna taśma z obrazkami jak slajdy w ubiegłym stuleciu. Taśma jest nawinięta na rolkę. Rolkę umieszcza się w elektrycznym czytniku, który wyświetla pojedyńcze obrazki na ekran metodą odwróconej projekcji.
Identycznie, jak w czytelniach archiwów państwowych.
Pozdrawiam
-
Gabriela_Galińska

- Kontakt:
Można samodzielnie robić zdjęcia. Jeśli dobrze pamiętam ze strony Mormonów, to nie robią reprodukcji. Nagrywanie na rolkę to skrót myślowy - wiadomo, o co chodzi, niemniej jednak dziękuję za doprecyzowanie 
- 33szuwarek

Jesczce raz bardzo dziękuję Gabriela.
Pozdrawiam, Piotr
Pozdrawiam, Piotr
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
O ile pamiętam, a zapewne zostaniesz o tym poinformowany formalnie, istnieje ograniczenie w robieniu zdjęc do bodaj 50 fotek na rolkę. Ale robisz sam z ekranu.
Cos podobnego jest AP. Skad to ograniczenie u Mormonów mogę zrozumieć - pewnie z jakiejś umowy. Ale czemu w AP nie wiem.
Potwierdzam, ze w czytelni w Warszawie jest bardzo miła atmosfera. Kiedys raz w tygodniu na wsparciu siedział ktos anglojęzyczny a poza tym krajowcy.
Mikrofilmy sa składowane wg nazwisk użytkowników ale jesli zamawiasz wiecej weź ze soba spisane numerki i co na którym jest bo na pudełkach nie ma nazwy parafii ani roczników.
Czytników sa bodaj 3 typy, na miejscu ocenisz co ci się podoba - chyba wszystkie pozwalaja na powiekszanie.
jesli tego nie robiłeś nigdy poproś o założenie pierwszej rolki - trzeba wiedziec jak - inaczej czeka cie kilka prób i ryzykujesz frustrację bo masz 4 możliwości a tylko jedna dobra.
Ze zdjęciami uważaj na ostrość - zdjęcia z ekranów są takie sobie, autofocus może różnie działać, ja ważne rzeczy fotografuję więcej niż jeden raz.
Termin i czytnik bookujesz najlepiej telefonicznie. Godziny otwarcia sprawdz na stronie CHR.
Parkowanie, autobusy i tramwaje blisko.
pozdrawiam
Cos podobnego jest AP. Skad to ograniczenie u Mormonów mogę zrozumieć - pewnie z jakiejś umowy. Ale czemu w AP nie wiem.
Potwierdzam, ze w czytelni w Warszawie jest bardzo miła atmosfera. Kiedys raz w tygodniu na wsparciu siedział ktos anglojęzyczny a poza tym krajowcy.
Mikrofilmy sa składowane wg nazwisk użytkowników ale jesli zamawiasz wiecej weź ze soba spisane numerki i co na którym jest bo na pudełkach nie ma nazwy parafii ani roczników.
Czytników sa bodaj 3 typy, na miejscu ocenisz co ci się podoba - chyba wszystkie pozwalaja na powiekszanie.
jesli tego nie robiłeś nigdy poproś o założenie pierwszej rolki - trzeba wiedziec jak - inaczej czeka cie kilka prób i ryzykujesz frustrację bo masz 4 możliwości a tylko jedna dobra.
Termin i czytnik bookujesz najlepiej telefonicznie. Godziny otwarcia sprawdz na stronie CHR.
Parkowanie, autobusy i tramwaje blisko.
pozdrawiam
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Sroczyński_Włodzimierz

"Cos podobnego jest AP. Skad to ograniczenie u Mormonów mogę zrozumieć - pewnie z jakiejś umowy. Ale czemu w AP nie wiem. "
Jest jakieś ograniczenie co do ilości w kopiowaniu w AP? Materiałów APowskich?
Było, chyba już dość dawno nie ma. Spotkałeś się z takim oggraniczeniem w ciągu ostatnich kilku miesięcy? W którym z APów?
Jest jakieś ograniczenie co do ilości w kopiowaniu w AP? Materiałów APowskich?
Było, chyba już dość dawno nie ma. Spotkałeś się z takim oggraniczeniem w ciągu ostatnich kilku miesięcy? W którym z APów?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- piotr_nojszewski

- Kontakt: