Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Berendzik_Malgorzata

- Jan.Ejzert

Tomasz Sobieraj urodził się 13.11.1892 r. w kol. Ruszków.Berendzik_Malgorzata pisze:Grażynko, mam pytanie jeszcze odnośnie armii carskiej. Trochę mnie nurtuje to, że mój pradziadek służył w armii carskiej, a nie było go w spisie, którym dysponujesz. Mieszkał w Brzeźniu, sieradzkie ziemie, urodzony ok. 1890 roku (nie mam aktu urodzenia, niestety). Moja babcia rodziła się w 1924, nie wiem, kiedy jej rodzice brali ślub, bo jeszcze nie otrzymałam aktów. Gdzie w takim razie mógł służyć Tomasz Sobieraj? Rodząc się pod koniec XIX wieku mógł wstąpić do armii przed ukończeniem 18 lat? Czy może zamiast armii carskiej była to armia pruska? Jestem w kropce. Proszę, jeśli możesz, pomóż.
Pozdrawiam.
Gosia
Rodzice: Ignacy i Małgorzata z Kaczmarków.
Akt nr. 183 z 1892 roku jest w Genbazie.(str. 49)
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,85487,49
Musisz się zalogować
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
- Berendzik_Malgorzata

Dziękuję za wieści, ale niestety to nie jest mój Tomasz, bo ten umiera w 1904 roku. Muszę poczekać na moje dokumenty, albo się wybrać do parafii Brzeźnio - może mnie tam pokierują gdzie potrzeba.Jan.Ejzert pisze: Tomasz Sobieraj urodził się 13.11.1892 r. w kol. Ruszków.
Rodzice: Ignacy i Małgorzata z Kaczmarków.
Akt nr. 183 z 1892 roku jest w Genbazie.(str. 49)
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,85487,49
Musisz się zalogować
- Grazyna_Gabi

- Grazyna_Gabi

- Grazyna_Gabi

- Grazyna_Gabi

Wandziu,WandaJJ pisze:Grażyno, czy mogłabyś sprawdzić Jana Januszewskiego, urodzony w 1888 roku w Chełmnie nad Nerem, słuzył w Armii Carskiej
Sprawdzilam, nie ma.
Jest tylko Andrzej z gub. radomskiej.
UWAGA do wszystkich poszukujacych w tym temacie,
prosze podawac miejsce zamieszkania w owym czasie oraz gubernie -
to ulatwia poszukiwania.
Grazyna
Dziękuje za odpowiedz. Szkoda że nie ma. Gdzie mogę jeszcze szukać ?Grazyna_Gabi pisze:Stanislawa Koneckiego brak zarowno na listach armii cesarskich jak i carskich.familie pisze: Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Stanisław Konecki ur.1886 w GrzmiącaParafia Skuły był w wojsku cesarskim do około 1911-12
Grazyna
-
Ewa_Wojciechowska

Witam
Zastanawiam się gdzie szukać mojego pradziadka Wojciecha Tylki ur 1880 r w Kościelnicy który służył w armii carskiej, podobno mieszkał w Kaliszu a po odzyskaniu niepodległości ożenił się i miał dzieci. Jeśli nie ma go w spisie to gdzie szukać? Może to była jakaś policja nie wojsko? Tego nie wiem.
Gdzie go szukać, ma ktoś jakiś pomysł...?
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję za wskazówki
Ewa
Zastanawiam się gdzie szukać mojego pradziadka Wojciecha Tylki ur 1880 r w Kościelnicy który służył w armii carskiej, podobno mieszkał w Kaliszu a po odzyskaniu niepodległości ożenił się i miał dzieci. Jeśli nie ma go w spisie to gdzie szukać? Może to była jakaś policja nie wojsko? Tego nie wiem.
Gdzie go szukać, ma ktoś jakiś pomysł...?
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję za wskazówki
Ewa
-
Grzegorz.Gogacz

-
Gałkowski_Andrzej

Witam serdecznie,
Czy zechciałaby Pani sprawdzic mojego prapradziadka od strony mamy Adama Mickiewicza z miasteczka Kamionka z gubernii grodzieńskiej. Nie znam daty urodzenia ale w metryce urodzenia corki (mojej prababci) w 1879 byl okreslany stopniem sierzant a w metryce kolejnej corki w 1883 juz jako sierzant dymisjonowany.
Z gory dziekuje za sprawdzenie i pzdr
Andrzej Gałkowski po kadzieli Prokopowicz po prababce Mickiewicz
PS
Nie wiem czy to adekwatne miejsce ale poprosilbym o rekomendacje jakiejs ksiazki po polsku o armi carskiej, Polakach w armii carskiej. chcialbym sie dowiedziec ile musial sluzyc, kim byl sierzant w armii carskiej.
Czy zechciałaby Pani sprawdzic mojego prapradziadka od strony mamy Adama Mickiewicza z miasteczka Kamionka z gubernii grodzieńskiej. Nie znam daty urodzenia ale w metryce urodzenia corki (mojej prababci) w 1879 byl okreslany stopniem sierzant a w metryce kolejnej corki w 1883 juz jako sierzant dymisjonowany.
Z gory dziekuje za sprawdzenie i pzdr
Andrzej Gałkowski po kadzieli Prokopowicz po prababce Mickiewicz
PS
Nie wiem czy to adekwatne miejsce ale poprosilbym o rekomendacje jakiejs ksiazki po polsku o armi carskiej, Polakach w armii carskiej. chcialbym sie dowiedziec ile musial sluzyc, kim byl sierzant w armii carskiej.