Utknąłem w poszukiwaniach. Gdzie szukać dalej?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Dzieci Jozefa i Katarzyny

1. Maciej - ur. ok. 1803
2. Szymon - ur. ok. 1806
3. Grzegorz - ur. 1814

Szukalabym zgonu Katarzyny z Jakubowskich po 1814 roku. Zwracaj uwage na wszystkie Katarzyny gdyz moze sie okazac, ze jest zapisana jako Jakubowska.

U siebie mam takie przypadki, ze zgony kobiet zapisano z panienskiego nazwiska dopiero z tresci aktu wynikalo, ze zmarla zona pra....
Dosc dlugo szukalam zgonu pra...babci zony Bociana, nazwisko przybieralo rozne formy: Bocian, Bocianiak/owa, Bocianski/ska, Bocianiok .... a akt zgonu opiewa na nazwisko Bocinka :lol:

Pozdrawiam
Grazyna
Arek

Sympatyk

Post autor: Arek »

Aktu Zgonu Katarzyny na razie niestety nie znalazłem (szukam pod różnymi wariacjami nazwisk).

Natomiast z Szymonem i jego ojcem Józefem jest jakaś bardzo dziwna historia. Mam akt zgonu Józefa Dziuby, który zostawia owdowiałą Maryannę z Sumów (a zgon zgłasza Jakób Suma). Mam też 4 lata późniejszy akt zgonu Maryanny Dziubińskiej z domu Suma, wdowy, której zgon zgłasza syn Szymon. Mam też akt zgonu Katarzyny Zając z domu Dziuba, córki Józefa i Maryanny Dziubów.

Z tych akt wyłania się małżeństwo Józefa Dziuby(ińskiego), 1756-1830, i Maryanny Suma 1770-1834, któym ok 1807r rodzi się syn Szymon, a ok. 1808 córka Katarzyna.

Mam też akt małżeństwa Szymona Dziuby (ur ok 1806) z Julianną Biela, zawarty w 1834r, na którym to ślubie byli też rodzice Szymona - Józef i Katarzyna z Jakubowskich. Mam też akt zgonu Macieja (obecny na ślubie starszy brat Szymona) i aktu urodzenia Grzegorza Dziubińskiego (młodszy brat) oraz dziecka Szymona i Julianny, Andrzeja.

Z tego drugiego zestawu wyłania się z kolei małżeństwo Józefa Dziubińskiego (ur ok 1776) oraz Katarzyny Jakubowskiej (ur. ok 1789r), żyjących jeszcze w 1834r (są obecni na ślubie Szymona) mających w co najmniej trójkę dzieci - Macieja (ok 1803), Szymona (ok 1806) i Grzegorza (1814)

Daty urodzin Józefa1 i Józefa 2 odtwarzane na podstawie jego wieku deklarowanego w innych aktach różnią się o 20 lat, natomiast daty urodzin obydwu Szymonów (oraz zawód - owczarz) są te same. Drugie dziecko Józefa i Małgorzaty urodziło się przed narodzinami trzeciego dziecka pary Józef i Katarzyna, więc to raczej nie chodzi o powtóny ożenek.

Albo Józef był zatwardziałym bigamistą, albo nie wiem, jak to inaczej wyjaśnić... :|
Arek
Arek

Sympatyk

Chyba rozgryzłem zagadkę - mój Józef owdowiał w 1818r i od razu ponownie się ożenił. Co znaczy, że w paru aktach sa mniejsze czy większe błędy.

Poproszę jeszcz o podpowiedź. W akcie ponownego ślubu Józefa (1818) napisano:

"stawił się Józef Dziuba wdowiec któremu żona umarła w dniu dwudziestym pierwszym mca. stycznia roku bieżącego, iak niżey akt zeyścia pod numerem dziesiątym opiewa, gaiowy w wsi Klemięcicach parafii tey zamieszkały liczący lat czterdzieści pięć podług złożonego aktu znania sporządzonego na dniu pierwszym miesiąca maia roku bierzącego przez Ur. Majewskiego Pisarza Sądu Pokoiu a wnioskowanego na dniu drugim tegoż miesiąca i roku przez ur. Morawskiego zastępcę prokuratora Królewskiego w Sądzie Pokoiu Powiatu Jędrzejowskiego, Syn Mateusza i Katarzyny Dziubów zagrodników w Galicyi Austryackiey zamieszkałych iuż od dwudziestu lat nieżyiących iak tenże akt opiewa, w asystencyi Jana Musiała zagrodnika "

Gdzie mogę znaleźć akta, które Józef przedstawił chcąc uzyskać ślub? Nie wiem, co to jest ów "akt znania", ale wygląda na to, są tam dokładniejsze dane n/t Józefa i jego rodziców...
Arek
majkuss

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

W załącznikach (alegatach) do aktu ślubu.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Arek

Sympatyk

To jakaś oddzielna księga (przepraszam za banalne pytanie...)? Czy może to część "zwykłej" księgi urodzin/zaślubin/zgonów?
Arek
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
"akt znania" był wystawiany przez Sąd Pokoju w obecności wiarygodnych świadków(którzy z racji wieku lub urzędu mogli potwierdzić wiek, stan cywilny,miejsce urodzenia osoby dla której wystawiano akt); wystawiano go gdy aktu chrztu nie można było znaleźć w księgach: pożar, zaginięcie lub brak wpisu oraz gdy z powodów odległości zainteresowany nie mógł dostarczyć metryki. Jeśli się zachowały Aneksy(alegata) z tego rocznika ,to tam go znajdziesz. Powinien być też w księgach Sądu Pokoju wystawianych dla tej parafii, oczywiście jeśli przetrwały to w odpowiednim AP.
pozdrawiam monika
PS Aneksy mogą być oddzielną księgą lub razem z innymi
Arek

Sympatyk

Dziękuję za informację.
W księdze z Krzcięcicy z 1818r nie widzę aneksów, nie ma też niestety w genbazie odrębnej księgi z aneksami.
Popytam w kieleckim AP - ten "akt znania" to może być coś bardzo interesującego, jeżeli tylko się gdzieś zachował...
Arek
Arek

Sympatyk

Bardzo proszę o pomoc w rozczytaniu trzech stron poniżej - to wprawdzie po polsku, ale nie jestem pewien co najmniej połowy słów....

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Arek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Arek i tak w skrócie co odczytałem ; jest to z powodu braku metryki urodzenie pracowitego ( gajowy ) Józefa Dziuby ? lat 45 bezżenny ( żona ? zmarła tego roku ) zamieszkałego w Klemencicach z świadczeniem dwóch świadków (nie krewnych ) z Klemencic ; Macieja Mrowińskiego i Macieja Molędy, wydany akt znania przez Sąd Pokoju w Jędrzejowie dnia 1 maja 1818 roku - Julian
Awatar użytkownika
frisgaard

Sympatyk
Mistrz

Post autor: frisgaard »

Józef Dziuba urodzony w Szczepanowie w Galicji, syn Mateusza i Katarzyny (zagrodników ze Szczepanowa zmarłych 20 lat wcześniej), wdowiec (żona zmarła w tym samym roku, tj 1818).

Łukasz
Łukasz.
Arek

Sympatyk

Dzięki.
Próbuję rozgryźć to co do słowa, może uda się jeszcze jakąś informację wyłuskać z tekstu.
Pierwsza strona jeszcze jakoś mi poszła, z drugą kłopot mam sporo większy.
Na razie wygląda to tak:

Działo się w Jędrzejowie,
Dnia pierwszego Maia Tysiąc Ośmset OsienastegoRoku

Przede mną Józefem Majewskim pisarzem sądu Pokoiu powiatu Jędrzejowskiego oraz zastępcą Sędziego Pokoiu powiatu Jędrz. stawił się osobiście pracowity (?) Józef Dziuba w Klemencicach zamieszkanie swe maiący i upraszał(?), aby dla braku Metryki Urodzenia Akt znania był mu wydany, ?????????????? pracowitych(?) Macieya Mrozińskiego(?) lat 50, tuzdież Mateusza Molęda lat 58 liczących w Klemencicach zamieszkałych, nie Krewnych, któ®zy osobiście stawiwszy się zeznali, iż wspomniany Józef Dziuba iest synem Mateusza i Katarzyny Dziubów od lat 20 iuż zmarłych, utrzymuiących się z zagrodz(?)y ????????????????? w Galicyi Austryackiey, zaś żądaiący Aktu znania zamieszkanie w wsie Klemencicach ?????????????????????????????????????????????? bez żenny, któ®ego żona w tym roku zmarła – maiąc lat czterdzieści pięć – Metryki Urodzenia mieć nie może, z powodu, iż w Galicyi ?????????????????????? w wsi Szczepanowic ???? zrodzony które zeznanie ??????? że ????? ????? ????? zeznali ????? ??? zapisać się ????? ?????
JMajewski

Sąd
Pokoiu Powiatu Jędrzejowskiego

Kluczowe informacje (oprócz imion rodziców) to miejsce urodzenia (Szczepanowice) oraz to, że świadkowie to nie-krewni (niestety). Nie wiem, czy jest tam coś jeszcze istotnego.
Te Szczepanowice to chyba wieś, która po rozbiorach przypadła Austrii, a po Napoleonie - Rosji. W pow. Miechowskim jedne Szczepanowice były w parafii Miechów, drugie - w par. Niedźwiedź (stan na 1827r). Sprawdzę ten Niedźwiedź, ale akt z Miechowa z tego okresu chyba nie ma... :(
Arek
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

*utrzymujących się z zagrody w wsi Szczepanowie w Galicyi Austriackiey
*zaś żądający aktu znania zamieszkuje w Klemencicach w powiecie ...? utrzymujący się z pracy rąk swoich za gajowego, bezżenny to jest wdowiec
*iż w Galicyi Cesarskiej Austriackiej w wsi Szczepanowie jest zrodzony, które zeznanie świadkowie pod obowiązkiem przysięgi zeznali, a pisać nie umieją

EDIT: zmieniłam nazwę wsi
Ostatnio zmieniony śr 08 sty 2014, 16:19 przez Bryś_Martyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witam,

Działo się w Jędrzejowie,
Dnia pierwszego Maia Tysiąc Ośmset OsienastegoRoku

Przede mną Józefem Majewskim pisarzem sądu Pokoiu powiatu Jędrzejowskiego oraz zastępcą Sędziego Pokoiu powiatu Jędrz. stawił się osobiście pracowity Józef Dziuba w Klemencicach zamieszkanie swe maiący i upraszał, aby dla braku Metryki Urodzenia Akt znania był mu wydany, w tem celu przedstawia świadków to iest pracowitych Macieya Mrozińskiego lat 56, tudzież Mateusza Molędę lat 58 liczących w Klemencicach zamieszkałych, nie Krewnych, którzy osobiście stawiwszy się zeznali, iż wspomniany Józef Dziuba iest synem Mateusza i Katarzyny Dziubów od lat 20 iuż zmarłych, utrzymuiących się z zagrody w wsi Szczepanowie w Galicyi Austryackiey, zaś żądaiący Aktu znania zamieszkuie w wsie Klemencicach w powiecie tutejszym leżącey i utrzymuie się z pracy rąk swych za gaiowego, iest bez żenny, którego żona w tym roku zmarła - ma czterdzieści pięć lat. Metryki Urodzenia mieć nie może, z powodu, iż w Galicyi Cesarstwie Austryackim w wsi Szczepanowie iest zrodzonym, które zeznanie świadomie pod obowiązkiem przysięgi zeznali a ??pisać nie umieią ?? ?????
JMajewski

Sąd
Pokoiu Powiatu Jędrzejowskiego

Trochę zniknęło pytań. A ta wieś to Szczepanów pow. Brzesko, a drugi Szczepanów pow. Podhajce

Pozdrawiam,
Monika

PS. Ooo! Zbiegłyśmy się z Martyną. Ale zostawiam to w całości.
Arek

Sympatyk

Bardzo dziękuję wszystkim :)
Np Szczepanów a Szczepanowice to jednak nie to samo ;)

A'propo jeszcze tego Szczepanowa - jaka to była parafia na przełomie XVIII i XIXw?
W historii Szczepanowa czytam, że Szczepanów był wsią parafialną. Niestety, w bazie Pradziad jedyny Szczepanów to ten w Wałbrzyskiem, czyli inny. Z kolei w "Tabelli miast, wsi, osad Królestwa Polskiego, z wyrażeniem ich położenia i ludności, alfabetycznie ułożonei w Biórze Kommissyi Rządowéy Spraw Wewnętrznych i Policyi" też występuje tylko jeden Szczepanów, ale tym razem w Sandomierskiem :(
O co chodzi z tymi Szczepanowami? :|
Arek
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Arku, zobacz tutaj: http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_XI/842
Może tu znajdziesz.
Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”