Wojnarowicz, Wojnarowski (Peresołowice-Werbkowice) imię żony

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

zuzia_sz

Sympatyk

Post autor: zuzia_sz »

Może ktoś wie jak miała na imię żona zastrzelonego w marcu 1944 roku w domu rodzinnym Peresołowicach Józefa Wojnarowskiego (Wojnarowicza). Podobno człowiek ten był odpowiedzialny za śmierć i aresztowanie kilkunastu Polaków z Grabowca i okolic. Tragizm sytuacji dopełniał fakt, że to był przedwojenny major, dyplomowany Wojska Polskiego, kawaler Orderu Virtuti Militari, uhonorowany również wręczeniem pistoletu z osobista dedykacją od Józefa Piłsudskiego. Przed wojną ożenił się z córką księdza prawosławnego w Hostynnem.
Dręczy mnie ten temat ponieważ szukałam informacji o żonie przedwcześnie zmarłego brata mojego dziadka, która po jego śmierci wyszła drugi raz za mąż. Nie wiem za kogo. Usłyszałam historię, że pewien pop z tamtych okolic (nie chcę podawać nazwiska, aby nie sugerować) miał syna i córkę i córka ta wyszła za Wojnarowskiego. Dla wdowy po bracie mojego dziadka chyba byłby trochę za stary?
Pisałam do USC w Werbkowicach nic nie mogą znaleźć.
Nie miałam wpływu na tamte wydarzenia i chciałabym poznać prawdę, może ktoś wie gdzie szukać odpowiedzi.

zuzia_sz
Augusiak_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Augusiak_Andrzej »

Może książka "Łuny nad Huczwą i Bugiem" da Ci odpowiedź...
Awatar użytkownika
Janusz_Mielcarek

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Janusz_Mielcarek »

Do Augusiak_Andrzej - czy byłbyś tak uprzejmy i uzupełnił informację o autora/ów, kto i kiedy wydał tę książkę?
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Post autor: MateuszS »

Może w tej książce: K. Wróblewski "Maryśka", Jak zginął Wojnarowski [w:] A. Glińska, Zamojszczyzna w okresie okupacji hitlerowskiej, Warszawa 1968 str. 267. Jest to tylko przypis z książki Wacław Jaroszyński "Siedem wieków Grabowca" Lublin 1991.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”