Geneteka, Metryki -ilość osób na stronie,jak rozwinąć listy?

Zgłaszanie i pomoc w rozwiązywaniu problemów technicznych na naszej stronie w tym Rejestracja - brak hasła

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Podpisuję się pod prośbą :)
oczywiście chodzi o wyniki w głównej wyszukiwarce
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Cirdan pisze:Czy można dorobić w wynikach wyszukiwania wyświetlanie poziomych linii tabeli? Gdy wynikami są tylko pojedyncze małżeństwa ciężko jednym rzutem oka ocenić do jakiego terenu są przypisane.
zetka pisze:Podpisuję się pod prośbą :) oczywiście chodzi o wyniki w głównej wyszukiwarce
Skoro więcej osób jest tego zdania, nie było wyjścia poprawiłem czytelność wierszy.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

Młochowski_Jacek pisze:
Cirdan pisze:Czy można dorobić w wynikach wyszukiwania wyświetlanie poziomych linii tabeli? Gdy wynikami są tylko pojedyncze małżeństwa ciężko jednym rzutem oka ocenić do jakiego terenu są przypisane.
zetka pisze:Podpisuję się pod prośbą :) oczywiście chodzi o wyniki w głównej wyszukiwarce
Skoro więcej osób jest tego zdania, nie było wyjścia poprawiłem czytelność wierszy.
I teraz jest super, dzięki

Pozdrawiam
Bożenna
marlenasek

Geneteka - jak rozwinąć listy?

Post autor: marlenasek »

Witam, jestem tu nowa i potrzebuję pomocy odnośnie geneteki. Nie wiem jak z niej korzystać, jak wpiszę nazwisko w danym regionie to wysletla mi się tylko 5 nazwisk a np wyników jest 17, nie mogę zobaczyć reszty. I druga kwestia znalazłam dane o osobie prawdopodobnie z mojej rodziny, ale nie wiem ile z takiej geneteki mogę się dowiedzieć, chodziłoby mi np o imiona rodziców. Dziękuję Pozdrawiam
historyk99

Sympatyk
Ekspert

geneteka

Post autor: historyk99 »

Witam,
Prawdopodobnie reszta wpisów nie wyświetla się z uwagi na ochronę danych osobowych (na 99%) - dotyczy aktów młodszych niż 100 lat. Zagadnienie to było już szeroko omawiane.
Co do bardziej szczegółowych danych - mogą je mieć (ale nie muszą) osoby indeksujące daną parafię. Wszystko zależy z jakich materiałów źródłowych korzystały i co z nich wypisywały.
Na pewno wszystkie potrzebne informacje są w aktach albo w parafii albo w odpowiednim Archiwum Państwowym.
Pozdrawiam,
Jurek D.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

geneteka

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Marleno - w zakładce Księga ustawiaj np urodzenia -wszystkie księgi, wówczas ilość wpisów widocznych na stronie możesz ustawić nawet na 50 i zobaczysz wszystkie wpisy umieszczone w genetece z zindeksowanej księgi. Będziesz miała rok i numer aktu lub stronę i imię i nazwisko osoby, której akt dotyczy, pozostałe dane musisz odszukać w odpowiednim archiwum Grażyna Rebell
marlenasek

Post autor: marlenasek »

ślicznie dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam Marlena
Awatar użytkownika
Janusz_Mielcarek

Nieaktywny
Mistrz

Potrzebuję pomocy geneteka

Post autor: Janusz_Mielcarek »

marlenasek porada okazała się skuteczna - u mnie nie :(
Dla pełnej jasności opiszę to tak:
1. zaznaczam w określonym województwie - np urodzenia - nazwisko - wszystkie księgi - liczba pozycji na stronie 20
2. wyświetla się... 5 nazwisk z informacją, że jest ich 18. Liczba w okienku >>pozycji na stronie<< wraca na 5 rekordów.
3. poprawienie na 20 rekordów - nic nie daje, uparcie wyświetlane są 5 nazwiska, a rekordy z 20-ki wracają na 5!
4. po ponownym uruchomieniu geneteki - wyświetla się zaznaczona wcześniej liczba 20 rekordów, ale próba wyszukania nazwisk kończy się niepowodzeniem opisanym w p. 2 :mrgreen:
Co mam z tym fantem zrobić? Ratunku!
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Potrzebuję pomocy geneteka

Post autor: Młochowski_Jacek »

Janusz_Mielcarek pisze:marlenasek porada okazała się skuteczna - u mnie nie :(
Dla pełnej jasności opiszę to tak:
1. zaznaczam w określonym województwie - np urodzenia - nazwisko - wszystkie księgi - liczba pozycji na stronie 20... a rekordy z 20-ki wracają na 5!
Ograniczenie do 5 rekordów funkcjonuje TYLKO przy wybraniu zakresu w polu Księga [Wszystkie-Wszystkie księgi]. Jeśli ustawimy dowolny inny zakres w polu Księga wówczas ograniczenie do 5 rekordów znika.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Janusz_Mielcarek

Nieaktywny
Mistrz

Geneteka - jak rozwinąć listy?

Post autor: Janusz_Mielcarek »

Dzięki Jacku! Działa :D , ale... mam sugestię. Czy nie byłoby wskazane dodać kilka zdań instrukcji wyszukiwania
Temat był kilka razy "wywołany".
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
Awatar użytkownika
rudy_dzil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: rudy_dzil »

Mam powyższy problem z nazwiskiem Pukszta. Wyświetla się w kujawsko-pomorskim
przy małżeństwach ale wchodząc na województwo brak rezultatów wyszukiwania.

MIREK
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Mirek
Może jest taka sytuacja ,że nie minęło jeszcze 100 lat i dane nie będą wyświetlane
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
rudy_dzil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: rudy_dzil »

Rzeczywiście sporo ksiąg zahacza o tą setkę. Dziękuję.
Chyba domyślam się teraz nawet kto jest tym Puksztą.
Karin_Gudhart

Post autor: Karin_Gudhart »

Hello
are you related to the Rudi, Rudy or Rude from Suwalki Lithuania area, aka Poland, germany, Russia?

Thanks
Karin
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

Genaszukacz nadal tak podaje dla IE przy urodzeniach. konkret Nazwisko Jodlowski podaje ur w kuj- pom 1 ,a jak klikniesz to brak
Jest jeszcze inny problemik jesli na poszukiwaniach w genetece nazwisk jest wiecej niz 20 ,10, 5 a ustalisz ze ma tyle wyswietlac na stronie to nie ma jak przejsc do następnych. dopiero przy 50 dział dobrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”