Nazwisko: Bernat

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=7928&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
aniaosin

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: aniaosin »

Moi Bernatowie mieszkali w Parafii Łopuszno na pewno od przełomu XVIII i XIX wieku Józef Jan 1800 urodzony w Baryczy syn Józefa i Katarzyny z Zatorskich .Skąd przybyli lub czy mieszkali tam od 100-leci ,mam nadzieje znależć odpowiedz w 2014 roku .
Ostatnio zmieniony pn 01 sty 2018, 13:13 przez aniaosin, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
marek14

Sympatyk

Post autor: marek14 »

W moim drzewie genealogicznym pojawili się Bernatowie z Rakowa - Kornel Bernat ur, około 1892 rok jego żona Bronisława Bernat zd Malinowska ich syn Tadeusz Bernat (1922-1980) wszyscy Raków, woj. świętokrzyskie- pozdrawiam Marek- kontakt e-mail wojtek273@op.pl
Bernaciak_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Bernaciak_Łukasz »

Również w moim drzewie pojawia się nazwisko Bernat, parafia Odechów, mazowieckie.

________
Łukasz
Awatar użytkownika
aniaosin

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: aniaosin »

Najstarszy odszukany aktualnie przodek z linii Bernat to Kazimierz urodzony ok 1700, który mieszkał w parafii Łopuszno, zmarł 1778. W tym czasie w prafii mieszkali wraz z rodzinami Maciej Bernat i Stanisław Bernat
Szukam wcześniejszych informacji.
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
Bernaciak_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Bernaciak_Łukasz »

W moim drzewie dla, którego pozyskuję informację, według mnie nastąpiło kształtowanie się nazwiska. Dopiero od około 1830 roku w aktach figuruje Bernaciak, a we wszystkich wcześniejszych Bernat.

Wykluczyłem jakieś pomyłki.

W aktach urodzeń te same matki i ojcowie.

Dla przykładu :

w 1797 urodzony Karol Bernat a zmarł jako Karol Bernaciak, rodzice Ci sami w aktach zarówno w urodzeniu jak i zejścia.

___________-
Łukasz
Slawek_Wojsa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Slawek_Wojsa »

Wśród moich przodków pojawia się nazwisko Bernat(d)?

Raków ślub Michała Wojsy i Katarzyny Bernat w 1897.

Katarzyna urodzona w Gnojno Zawada w 1862 jako nieślubna córka Agnieszki.
Pozdrawiam Sławomir Wojsa
monmiz3735

Post autor: monmiz3735 »

Witam,

moja mama z domu jest Bernat. Dziadek Aleksander pochodził z miejscowości Stary Rachów woj. lubelskie. W czasie wojny ożenił się z Czesławą i zamieszkali w miejscowości Józinek woj. Płockie.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Fornalski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krzysztof_Fornalski »

Nazwisko Biernat, parafia Sienno, obecne woj. mazowieckie.
Podobnie dużo Biernatów na północ od Ostrowca Św.
Krzysztof Wojciech Fornalski
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
voidrave99

Nieaktywny

Post autor: voidrave99 »

Właśnie natrafiłem w poszukiwaniach na mojego prapradziadka Onufrego Kucharskiego, którego rodzice to Antoni Kucharski i Marianna Bernat. Onufry pochodził ze wsi Sulbiny pod Garwolinem, a zamieszkał pod Siedlcami w Wołyńcach. Nt. jego rodziców jeszcze nie mam informacji, ale może ktoś coś akurat będzie szukał tutaj.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Nazwisko: Bernat

Post autor: Arek_Bereza »

voidrave99 pisze:Właśnie natrafiłem w poszukiwaniach na mojego prapradziadka Onufrego Kucharskiego, którego rodzice to Antoni Kucharski i Marianna Bernat. Onufry pochodził ze wsi Sulbiny pod Garwolinem, a zamieszkał pod Siedlcami w Wołyńcach. Nt. jego rodziców jeszcze nie mam informacji, ale może ktoś coś akurat będzie szukał tutaj.
Indeksy metryk z Garwolina i okolic znajdziesz tu
http://garwolin.org/metryki
Wieliczanka

Sympatyk

Re: Nazwisko: Bernat

Post autor: Wieliczanka »

Dzień dobry
Nazwisko Bernat występuje w małopolskiej parafii Wieliczka .
Przeglądając księgi metrykalne parafii Wieliczka w jednym z najstarszych rejestrów metrykalnych ślubów widnieje zapis z którego wynika że Bernatówna Agnieszka i Zuzek Jan ( z miejscowości Grajów) w dniu 29 czerwca 1637 złożyli przysięgę małżeńską.
W najstarszym rejestrze metrykalnym zgonów w roku 1755 odnotowano w parafii Wieliczka 2 zgony na nazwisko Bernat w miejscowościach Grajów i Koźmiczki.
Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”