Mapa katastralna 1849

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

buraska

Sympatyk
Mistrz

Mapa katastralna 1849

Post autor: buraska »

Witam!
Zamieszczam poniżej czarno-białe ksero fragmentu mapy katastralnej małego miasteczka w Galicji z 1849 roku. Większość oznaczeń jest dla mnie czytelna, tzn. wiem jak zaznaczano budynki, ogrody, drogi itp. Nie rozumiem co znaczy oznaczenie literowe „B. Sz.” na działce nr 47 i „GW” na działce obok kościoła. Może ktoś zetknął się z taki oznaczeniami? Dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Pozdrawiam
Halina

Obrazek
Awatar użytkownika
Akszeingar

Sympatyk
Nowicjusz

Mapa katastralna 1849

Post autor: Akszeingar »

Może B. Sz. to budynki szkolne?
CzuczuStanisław

Sympatyk

Mapa katastralna 1849

Post autor: CzuczuStanisław »

GW, to grunty wspólne. Grunty te należały do wspólnoty. Nie wiem, jak to było w mieście, ale na wsi tak oznaczone grunty należały do gromady i były użytkowane wspólnie przez gospodarzy, np. jako miejsce do wypasu bydła. W miasteczku tym mogło być podobnie.
Mam pytanie. Może ktoś wie, co oznacza na mapie katastralnej kwadracik lub prostokącik z flagą.
Stanisław
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Mapa katastralna 1849

Post autor: matix123 »

Z tego co wiem i pamiętam z map topograficznych z Galicji to prostokącikiem z flagą oznaczane były karczmy. Analizowałem dokładnie mapę mojej wsi i tam występowały tego typu oznaczenia. Natomiast nie wiem jak sprawa wyglądała na mapach katastralnych. Moim zdaniem to było to samo.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Mapa katastralna 1849

Post autor: Bibi »

Skąd bierzecie te mapy ?
pozdrawiam
Basia
CzuczuStanisław

Sympatyk

Mapa katastralna 1849

Post autor: CzuczuStanisław »

Witam. W interesującej mnie wsi były 2 karczmy. I faktycznie, dwa prostokąciki z flagą znajdują się tam gdzie były te dwie karczmy w środku wsi. Ale na mapie są 4 takie prostokąciki. Trzeci z nich znajduje się przy wjeździe do wsi z północy, czwarty przy wjeździe do wsi od południa, tuż przy jej granicy. Może to jakieś komory celne lub strażnice?
Co się tyczy pytania buraski litery BSz nie oznaczają budynku tylko jakiś plac (na mapie jest to teren niezabudowany).
Stanisław
buraska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: buraska »

Witam! Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, ale nie miałam ostatni dostępu do Internetu. Dziękuję za informacje odnośnie skrótu GW - to rzeczywiście do dziś jest grunt wspólny. Mapa pochodzi z AP w Rzeszowie. Drugi skrót może też z czasem uda się rozszyfrować. Na innej mapie widziałam podobny " B:St" - może tutaj też jest taki sam, ale niewyraźnie zapisany. Dziękuję za pomoc
Halina
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witam.

Osobiście nie przekonuje mnie myśl aby były to jakiegoś rodzaju strażnice celne. Jak dobrze kojarzę znakami tymi były oznaczane Schrony czyli budynki podobne do karczem. Co do skrótów nie koniecznie szukałbym ich znaczenia dosłownego w języku polskim, mapy tworzyli Austriaccy czyli język niemiecki wchodzi w grę. Gdy analizowałem mapy topograficzne mojej wsi spotkałem się ze skrótami z języka niemieckiego przy karczmach W. H. przy dworach i folwarkach M. H. Nie pamiętam już teraz jak one się tłumaczyły na język niemiecki dokładnie. Podaję link do oznaczeń map, wiele w moim przykładnie mi ten spis pomógł: http://www.mapywig.org/m_documents/PL/M ... p_1930.pdf

Mam nadzieję że uda się tutaj coś znaleźć ciekawego.
Pozdrawiam.
Mateusz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”