Skura-Skoczyński Bronisław "Robotnik" ur..? zm..?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Skura-Skoczyński Bronisław "Robotnik" ur..? zm..?

Post autor: AlicjaSurmacka »

T:"Bronisław Skura-Skoczyński "Robotnik" ur..? zm..?"

Witam!
Bronisław Skura - Skoczyński ( czasami zapisywany jako Skóra- Skoczyński) był jednym z najdzielniejszych partyzantów AK w Obwodzie Radomsko.
Dużo na temat jego działalności dowiedziałam się z różnych puplikacji w tym kilku autorstwa Wojciecha Zawadzkiego - często obecnego na naszym forum.
Zarówno w Łodzi jak i w Radomsku są ulice nazwane Jego imieniem.
Podczas wojny Bronisław Skura Skoczyński przez jakiś czas ukrywał się w Wierzbowcu pod Przedborzem u rodziny Wincentego Bartnika ur. 1890 r - bratanka mojego dziadka Aleksandra Bartnika ur. w 1879 roku.
Nigdzie natomiast nie mogę odszukać zarówno daty i miejsca urodzenia jak i daty zgonu. Podobno zmarł w Łodzi i jest pochowany na cmentarzu na Dołach, tyle, że "wyszukiwarka " tego nie pokazuje.
Ja natomiast chcę prześledzić jego związek z rodziną Bartników a konkretnie czy matka Wincentego Bartnika - Petronela ze Skórów ur 19.05.1859 roku
zm. 14.03.1925 była z nim spokrewniona.
Alicja
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Bronisław Skura-Skoczyński "Robotnik" ur..? zm..?

Post autor: Sofeicz »

Jedyne co znalazłem.
Por. Bronisław Skóra- Skoczyński "Robotnik" (mieszkał na Wierzbowcu) wielka klasa. Kawaler Virtuti Militari, kilkukrotnie ranny, partyzant-legenda, zmarł po wojnie wskutek ciężkiej nieuleczalnej choroby Burgera, spoczywa w Łodzi na Dołach.
Pisał pamiętnik
Pamiętnik „Robotnika” w oprac. Grzegorza Drzewowskiego [w:] „Komu i Czemu” odc. 1-37
Rzeczywiście, datę śmierci nie można znaleźć - pewnie jest na tablicy z nazwą ulicy. Być może będę tamtędy przejeżdżał, to sprawdzę.

Udało się, znalazłem datę śmierci
"Por. Bronisław Skura-Skoczyński ps. „Robotnik” zmarł po ciężkiej chorobie w 1962 r."
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam Pani Alicjo!

Dziękuję za pamięć. Rzeczywiście kilkukrotnie zabiegałem o pamięć o Bronisławie Skura (tak!) - Skoczyńskim.
Wg oprac. Karola Walaszczyka (dostępne m.in. w Muzeum w Radomsku) BS urodził się 29 VII 1909 r. w rodzinie Wawrzyńca i Anny z Jabłczyńskich. Zmarł (wg danych z odszukanego przeze mnie nagrobka na cmentarzu katolickim "Na dołach" w Łodzi) 20 IV 1962 r.
Lokalizacja grobu: kw.60-14-19.
Tam występuje taka właśnie pisownia jego nazwiska (Skura) i ją uszanujmy.

Pozdrawiam
WZ
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
Dziękuję obu Panom za informacje. :D Pamiętniki czytałam, a drugiego z Panów znam osobiście.
Pozdrawiam Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”