Wodzyńscy ziemia płocka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Artur_Galas

Sympatyk
Ekspert

Wodzyńscy ziemia płocka

Post autor: Artur_Galas »

Prababcia mojej żony nazywała się Marianna (Maria) Wodzyńska. Rodzinna legenda mówi, że pochodziła z rodziny hrabiowskiej, która posiadała dobra w ziemi płockiej. Przed 1894 r. popełniła mezalians wychodząc za mąż za człowieka o niższym statusie społecznym - Józefa (?) Zdrojewskiego. Syn tej pary - Roman - urodził się w Wyszogrodzie w 1894 r.
Próbuję (jak dotąd bez powodzenia) ustalić czy i gdzie w Płockiem w drugiej połowie XIX w. mieli dobra hrabiowie Wodzyńscy i gdzie urodziła się Marianna.

Prośba o pomoc, wskazówki do poszukiwań ....

Pozdrawiam
AG
anczarn

Sympatyk

Post autor: anczarn »

Najpierw trzeba poszukać aktu zgonu Marianny, tam powinno być jej miejsce urodzenia i rodzice. Akt ten powinien jeszcze być w USC, bo zakładam, że zmarła po 1914r ;)

Anna
_Katarzyna_

Post autor: _Katarzyna_ »

Ród Wodzyńskich / Wodzińskich posiadał dobra w miejscowości KTERY w okolicy STRZEGOCINA- dawne woj. płockie a obecnie woj. łódzkie.
Ostatnio zmieniony pn 06 sty 2014, 12:52 przez _Katarzyna_, łącznie zmieniany 1 raz.
DanutaP

Sympatyk

Post autor: DanutaP »

Wodzińscy byli dziedzicami Zaborówka w parafii Leszno (jest w metrykach)
pozdrawiam
Danuta
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Witam,
mój prapradziadek Wodziński również przekazał swoim wnukom podobną historię, jakoby jego ród wywodził się ze zubożałej(w jednym pokoleniu) szlachty. Jak ustaliłem, rodzina rzeczywiście nie była miejscowa, przybyła w początkach XIX w. na tereny na północny zachód od Łodzi, ale raczej ze szlachty się nie wywodziła. Ostatni ślad prowadzi do Koźmina w Wielkim Księstwie.

Jeśli chodzi o wskazówki, szukałbym aktu ślubu Marianny Wodzyńskiej. Jeśli nie będzie go w okolicy Wyszogrodu, wtedy trzeba będzie znaleźć jej akt zgonu i liczyć na informację o jej pochodzeniu. Zwyczajem było zawieranie małżeństw w parafii panny młodej.
Warto też na samym początku przeszukać dostępne w internecie bazy danych-Genetekę, Poznan Project itd.

Kuba
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Była rodzina hrabiowska, ale nie Wodzyńskich, tylko Wodzickich - bardzo wielu przedstawicieli jest sklasyfikowanych tutaj -> http://www.sejm-wielki.pl/s/i.php?qt=Wodzicki&rozwin=1
Mam hipotezę (oby błędną :D ), że owa literówka powyżej to nie jest przypadek - dziadkowie mogli mieszkać blisko dóbr hrabiowskich, a że nazwisko jest ewidentnie podobne mogli ową historię wymyślić...
Ale to tylko moja myśl.
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Nie, Wodzińscy czy też Wodzyńscy to był jeden z ważniejszych rodów:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria: ... %C4%99biec

Kuba
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Mowa jest o rodzinie hrabiowskiej, co jest powiedziane jasno - Wodzińscy, mimo pieniędzy i arystokratycznych krewnych, tytułu nie otrzymali (nie zależało im?). Mogła nastąpić tu literówka i tym sposobem Wodziński mógł stać się Wodzickim, lub na odwrót - choć w owych kręgach było to mało prawdopodobne.
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Artur_Galas

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Artur_Galas »

Dziękuję wszystkim za wskazówki. Dziś legenda runęła. Archiwum w Płocku opublikowało skany metryk z Wyszogrodu i znalazłem tam swoich Wodzyńskich wykonujących conajmniej od połowy XIX w. (skądinąd bardzo szanowaną) profesję szewską :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”