oczywiście chodzi o wyniki w głównej wyszukiwarce
Geneteka, Metryki -ilość osób na stronie,jak rozwinąć listy?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Cirdan pisze:Czy można dorobić w wynikach wyszukiwania wyświetlanie poziomych linii tabeli? Gdy wynikami są tylko pojedyncze małżeństwa ciężko jednym rzutem oka ocenić do jakiego terenu są przypisane.
Skoro więcej osób jest tego zdania, nie było wyjścia poprawiłem czytelność wierszy.zetka pisze:Podpisuję się pod prośbąoczywiście chodzi o wyniki w głównej wyszukiwarce
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
I teraz jest super, dziękiMłochowski_Jacek pisze:Cirdan pisze:Czy można dorobić w wynikach wyszukiwania wyświetlanie poziomych linii tabeli? Gdy wynikami są tylko pojedyncze małżeństwa ciężko jednym rzutem oka ocenić do jakiego terenu są przypisane.Skoro więcej osób jest tego zdania, nie było wyjścia poprawiłem czytelność wierszy.zetka pisze:Podpisuję się pod prośbąoczywiście chodzi o wyniki w głównej wyszukiwarce
Pozdrawiam
Bożenna
-
marlenasek
Geneteka - jak rozwinąć listy?
Witam, jestem tu nowa i potrzebuję pomocy odnośnie geneteki. Nie wiem jak z niej korzystać, jak wpiszę nazwisko w danym regionie to wysletla mi się tylko 5 nazwisk a np wyników jest 17, nie mogę zobaczyć reszty. I druga kwestia znalazłam dane o osobie prawdopodobnie z mojej rodziny, ale nie wiem ile z takiej geneteki mogę się dowiedzieć, chodziłoby mi np o imiona rodziców. Dziękuję Pozdrawiam
-
historyk99

geneteka
Witam,
Prawdopodobnie reszta wpisów nie wyświetla się z uwagi na ochronę danych osobowych (na 99%) - dotyczy aktów młodszych niż 100 lat. Zagadnienie to było już szeroko omawiane.
Co do bardziej szczegółowych danych - mogą je mieć (ale nie muszą) osoby indeksujące daną parafię. Wszystko zależy z jakich materiałów źródłowych korzystały i co z nich wypisywały.
Na pewno wszystkie potrzebne informacje są w aktach albo w parafii albo w odpowiednim Archiwum Państwowym.
Pozdrawiam,
Jurek D.
Prawdopodobnie reszta wpisów nie wyświetla się z uwagi na ochronę danych osobowych (na 99%) - dotyczy aktów młodszych niż 100 lat. Zagadnienie to było już szeroko omawiane.
Co do bardziej szczegółowych danych - mogą je mieć (ale nie muszą) osoby indeksujące daną parafię. Wszystko zależy z jakich materiałów źródłowych korzystały i co z nich wypisywały.
Na pewno wszystkie potrzebne informacje są w aktach albo w parafii albo w odpowiednim Archiwum Państwowym.
Pozdrawiam,
Jurek D.
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

geneteka
Marleno - w zakładce Księga ustawiaj np urodzenia -wszystkie księgi, wówczas ilość wpisów widocznych na stronie możesz ustawić nawet na 50 i zobaczysz wszystkie wpisy umieszczone w genetece z zindeksowanej księgi. Będziesz miała rok i numer aktu lub stronę i imię i nazwisko osoby, której akt dotyczy, pozostałe dane musisz odszukać w odpowiednim archiwum Grażyna Rebell
-
marlenasek
- Janusz_Mielcarek

Potrzebuję pomocy geneteka
marlenasek porada okazała się skuteczna - u mnie nie
Dla pełnej jasności opiszę to tak:
1. zaznaczam w określonym województwie - np urodzenia - nazwisko - wszystkie księgi - liczba pozycji na stronie 20
2. wyświetla się... 5 nazwisk z informacją, że jest ich 18. Liczba w okienku >>pozycji na stronie<< wraca na 5 rekordów.
3. poprawienie na 20 rekordów - nic nie daje, uparcie wyświetlane są 5 nazwiska, a rekordy z 20-ki wracają na 5!
4. po ponownym uruchomieniu geneteki - wyświetla się zaznaczona wcześniej liczba 20 rekordów, ale próba wyszukania nazwisk kończy się niepowodzeniem opisanym w p. 2
Co mam z tym fantem zrobić? Ratunku!
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
1. zaznaczam w określonym województwie - np urodzenia - nazwisko - wszystkie księgi - liczba pozycji na stronie 20
2. wyświetla się... 5 nazwisk z informacją, że jest ich 18. Liczba w okienku >>pozycji na stronie<< wraca na 5 rekordów.
3. poprawienie na 20 rekordów - nic nie daje, uparcie wyświetlane są 5 nazwiska, a rekordy z 20-ki wracają na 5!
4. po ponownym uruchomieniu geneteki - wyświetla się zaznaczona wcześniej liczba 20 rekordów, ale próba wyszukania nazwisk kończy się niepowodzeniem opisanym w p. 2
Co mam z tym fantem zrobić? Ratunku!
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Re: Potrzebuję pomocy geneteka
Ograniczenie do 5 rekordów funkcjonuje TYLKO przy wybraniu zakresu w polu Księga [Wszystkie-Wszystkie księgi]. Jeśli ustawimy dowolny inny zakres w polu Księga wówczas ograniczenie do 5 rekordów znika.Janusz_Mielcarek pisze:marlenasek porada okazała się skuteczna - u mnie nie![]()
1. zaznaczam w określonym województwie - np urodzenia - nazwisko - wszystkie księgi - liczba pozycji na stronie 20... a rekordy z 20-ki wracają na 5!
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
- Janusz_Mielcarek

Geneteka - jak rozwinąć listy?
Dzięki Jacku! Działa
, ale... mam sugestię. Czy nie byłoby wskazane dodać kilka zdań instrukcji wyszukiwania
Temat był kilka razy "wywołany".
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
Temat był kilka razy "wywołany".
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
-
Karin_Gudhart
Genaszukacz nadal tak podaje dla IE przy urodzeniach. konkret Nazwisko Jodlowski podaje ur w kuj- pom 1 ,a jak klikniesz to brak
Jest jeszcze inny problemik jesli na poszukiwaniach w genetece nazwisk jest wiecej niz 20 ,10, 5 a ustalisz ze ma tyle wyswietlac na stronie to nie ma jak przejsc do następnych. dopiero przy 50 dział dobrze.
Jest jeszcze inny problemik jesli na poszukiwaniach w genetece nazwisk jest wiecej niz 20 ,10, 5 a ustalisz ze ma tyle wyswietlac na stronie to nie ma jak przejsc do następnych. dopiero przy 50 dział dobrze.