Czestochowa-Wwa Sw. Krzyza. Prosze o pomoc szukam aktu slubu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Witam. Od przeszlo roku nie daje sobie rady z odnalezieniem w Czestochowie aktu malzenstwa 3xpradziadkow : Tadeusza Gutkowskiego i Adolfiny Faleckiej. Informacje o zawarciu zwiazku malzenskiego w Czestochowie (spisana w lacinie) znalazlam w Kosciele Sw. Krzyza (parafii panny mlodej) w Warszawie w 1828r. Przeszukalam czestochowskie ksiegi na Familly Search ... bez rezultatu w dacie zblizonej do daty zapisanej w akcie z Sw. Krzyza.
Wiec .... postanowilam zwrocic sie o pomoc na forum.

A wiec Sw. Krzyz :
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.php? ar=9&zs=9243d&sy=310&kt=1&skan=124.jpg

Tlumaczenie tego dokumentu uzyskalam od Christoforusa na forum genealodzy.pl za co jestem mu niezmiernie wdzieczna, tlumaczenie wspaniale, natomiast tekst pelen roznych "kadryli" grzeczniosciowych, nazwisk "najprzewielebniejszych", "najjasniejszych" .... a mnie najbardziej brakuje informacji o rodzicach, o wieku mlodych itd .... jako ze szukam przodkow czyli rodzicow tychze 3xpradziadkow.

Tlumaczenie brzmi tak:
... poświadczonym czynię, iż w księdze metrycznej zaślubionych kościoła jasnogórskiego znaleziono, co następuje:

Roku Pańskiego tysiącznego ośmsetnego dwudziestego ósmego, dnia siedemnastego miesiąca września,

Ja, Ojciec Teodor Fortuński, Zakonu Paulinów prowincjał prowincji polskiej i krakowskiej oraz przeor jasnogórski, Doktor Świętej Teologii, mocą upoważnienia z dnia 5 września br. przez Jego Ekscelencję Najjaśniejszego i Najprzewielebniejszego Jana Pawła herbu Pawęża Woronicza, Arcybiskupa oraz Prymasa Królestwa, pieczęcią i podpisem ręki własnej potwierdzonego, po pierwszej zapowiedzi w kościołach metropolii warszawskiej, tak u Najświętszej Maryi Panny, jak i u Najświętszego Krzyża, dnia 31 sierpnia tegoż roku ogłoszonej, po udzieleniu przez tegoż Jego Ekscelencję Arcypasterza dyspensy od dwóch zapowiedzi, poprzedziwszy przed ołtarzem w Cudy Wielmożnej Panny Maryi uroczystą Ofiarą Mszy Wotywnej, pobłogosławiłem małżeństwo pomiędzy Dostojnym i Wielmożnym Państwem, mianowicie Tadeuszem Gutkowskim, kawalerem, parafianinem warszawskim NMP za zgodą Najjaśniejszego Przełożonego Kościoła Adama Sawickiego, a Adolfiną Falęcką, panną w granicach parafii Świętego Krzyża za zgodą Przewielebnego Księdza Marcina Łaszcza, tegoż kościoła przełożonego /: przy braku przeszkód cywilnych czy kanonicznych :/ w obecności wielu wiary godnych świadków, mianowicie Jaśnie Wielmożnego Piotra Gniazdowskiego, prezesa sekcji dóbr rządowych Komisji Skarbu Królestwa, jak również Wielmożnego Pana Józefa Cybulskiego, obywatela krakowskiego.

Na dowód czego niniejsze ręką własną podpisane oraz pieczęcią kościoła mariackiego zatwierdzone, wydałem.

Na Jasnej Górze Częstochowskiej, dnia 18 września roku 1828.
Podpisano: O. Feliks Paryża, kustosz kościoła, ręką własną.

Czy ktos bardziej zorientowany moze mi pomoc, nie rozumiem dlaczego tego dokumentu nie ma w Czestochowie. Czy taki akt moze byl spisany w jakis innych ksiegach (co to jest "ksiega metryczna?) ..... a moze jeszcze cos innego! O co tu chodzi?
Bede bardzo wdzieczna za wszelka pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.
Elzbieta
:k:
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Elżbieto i może ciut Ci podpowiem choć niektórzy mi tu mają za złe że piszę, wiem z praktyki ze w klasztorze choć mógł być ślub to klasztor nie jest parafią i tam nie będzie metryk, tyko spisaną oddają do parafii do której należy klasztor w Częstochowie, bo widzę że pisze nie ksiądz tylko ojciec, czyli zakonnik to pisał. Po drugie to ślub tam gdzie panna i rok 1828 powinno być pisane według kodeksu Napoleona po polsku i z rodzicami i wiekiem podane, jak nie oryginał to duplikat powinien gdzieś być. Po trzecie, po łacinie tak pisali bez rodziców, a wiek młodych powinien być w metrykach ich dzieci ; pozdrawiam - Julian
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

w księgach ASC nie ma, bo Jasna Góra takich ksiąg nie miała
ślub z licencją, wpisany do Św. Krzyża kościelnych, do cywlnych także "powinien" być wpisany albo w Św. Krzyżu albo w Pannie Marii
do sprawdzenia czy został wpisany do ASC
Częstochowa jest tylko miejscem, gdzie młodzi sobie ślubowali i tyle
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Julianie i Wlodku, dziekuje za podpowiedzi. Tak wiec powinnam szukac w Warszawie na Krzywym Kole?? Jest to dla mnie o tyle wazne, jako ze bede za tydzien w Warszawie i nie na dlugo wiec uscislenie gdzie moge szukac bardzo mi ulatwi zycie przy nawale spraw do zalatwienia. Gdzie poszukiwac to nie jest moja "najmocniejsza strona" ;-))

Pozdrawiam
Elzbieta

PS; A co to znaczy, o jakie ksiegi chodzi : "... poświadczonym czynię, iż w księdze metrycznej zaślubionych kościoła jasnogórskiego znaleziono, co następuje..."???
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

w szukajwarchiwach poszukaj
wizyty na Krzywym Kole jesli chodzi o ten zakres czasu są w zasadzie zbędę, mogą być uzupełnieniem poszukiwań robionych w sieci, ale nie podstawą:)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

W moim mniemaniu to był brudnopis ( refektarz ) w klasztorze z którego przepisywali do ksiąg metrykalnych ( tu metrycznych ) w podległej dla klasztoru ; parafii, Włodek ma Warszawę w jednym pacu, to pomoże - Julian
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

OK, dziekuje. Ale Wlodku napisales, ze .... "do sprawdzenia czy został wpisany do ASC ". Czy tu miales na mysli Krzywe Kolo??? Jesli nie to ASC to ktore??
A w szukajwarchiwach to w NNMP i Sw Krzyz, czy jeszcze gdzies indziej???? W Czestochowie nie ma sensu???

Elzbieta :k:
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

tak Krzywe Koło, ale to co jest na Krzywym Kole z tych lat a ASC rzymskokatlickich jest też w szwa
czego nie ma w szwa a jest "na Krzywym Kole"- to tylko aneksy
ale wpierw znajdź ASC
poza tym aneksy ze Św. Krzyża robią Mormoni

czego nie ma z podstawowych ksiąh na szwa to i na KK nie ma, może w poczekalni lub metryki jest
przejrzeć trzeba

w Częstochowie wpisu ASC nie powinno być, nie jest to właściwy terytorialnie USC. Bywa różnie, ale jako zasada to Częstochowa nie ma nic do rzeczy przy tym ślubie;)
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Dziekuje, zaraz zaczne przesiewanie metryk ... tylko "O!! zlosliwosci losu" (zlosliwosci bo dzisiejszy dzien mam pelen pechowych wydarzen, problem z przegladaniem metryk to taki najmniejszy) az rozwiaze problem z przegladarka ...Nie moge wejsc na szwa :-( !!!

Elzbieta

PS; jedna z corek Gutkowskich tez "slubowala" na Jasnej Gorze ale ten akt byl w parafii panny mlodej z cytowanym "dokumentem" z Jasnej Gory. Ciekawe skad taki pomysl, ale tego juz ja zapewne nigdy nie dowiem sie.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

może nie możesz wejść, bo mimo święta jest aktualizacja i będę nowe skany;)
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Wow!!!!!! Fakt, zapomnialam ze to wolny dzien (bo niestety nie wszedzie na swiecie) i .... ida nowe skany!!!! Przeciez licze na obiecane a tak do tej pory ignorowane: Plock i Kalisz kolejny (tak wazne polskie miasta, hmmmm) :-) :-) :-)
Aha, Wlodku. Gdy nie znalazlam wersji polskiej aktu slubu u Sw Krzyza w genetece to nie szukalam ani w poczekalni ani w metrykach sadzac ze tam sila rzeczy tez nie bedzie. I tu ciekawa Twoja uwaga, dzieki! A ja ciagle poruszam sie po tych roznych stronach troche na oslep ....

Elzbieta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”