Dzięki.
Próbuję rozgryźć to co do słowa, może uda się jeszcze jakąś informację wyłuskać z tekstu.
Pierwsza strona jeszcze jakoś mi poszła, z drugą kłopot mam sporo większy.
Na razie wygląda to tak:
Działo się w Jędrzejowie,
Dnia pierwszego Maia Tysiąc Ośmset OsienastegoRoku
Przede mną Józefem Majewskim pisarzem sądu Pokoiu powiatu Jędrzejowskiego oraz zastępcą Sędziego Pokoiu powiatu Jędrz. stawił się osobiście pracowity (?) Józef Dziuba w Klemencicach zamieszkanie swe maiący i upraszał(?), aby dla braku Metryki Urodzenia Akt znania był mu wydany, ?????????????? pracowitych(?) Macieya Mrozińskiego(?) lat 50, tuzdież Mateusza Molęda lat 58 liczących w Klemencicach zamieszkałych, nie Krewnych, któ®zy osobiście stawiwszy się zeznali, iż wspomniany Józef Dziuba iest synem Mateusza i Katarzyny Dziubów od lat 20 iuż zmarłych, utrzymuiących się z zagrodz(?)y ????????????????? w Galicyi Austryackiey, zaś żądaiący Aktu znania zamieszkanie w wsie Klemencicach ?????????????????????????????????????????????? bez żenny, któ®ego żona w tym roku zmarła – maiąc lat czterdzieści pięć – Metryki Urodzenia mieć nie może, z powodu, iż w Galicyi ?????????????????????? w wsi Szczepanowic ???? zrodzony które zeznanie ??????? że ????? ????? ????? zeznali ????? ??? zapisać się ????? ?????
JMajewski
Sąd
Pokoiu Powiatu Jędrzejowskiego
Kluczowe informacje (oprócz imion rodziców) to miejsce urodzenia (Szczepanowice) oraz to, że świadkowie to nie-krewni (niestety). Nie wiem, czy jest tam coś jeszcze istotnego.
Te Szczepanowice to chyba wieś, która po rozbiorach przypadła Austrii, a po Napoleonie - Rosji. W pow. Miechowskim jedne Szczepanowice były w parafii Miechów, drugie - w par. Niedźwiedź (stan na 1827r). Sprawdzę ten Niedźwiedź, ale akt z Miechowa z tego okresu chyba nie ma...