W słowie – dwadziesia litera –d- ma dwa rózne kształty.
Wg mnie wpisujący odruchowo, wczesniej wpisał Szmidt, przekreślił „laseczkę’ w literze –d-.
Aby jednoznacznie zinterpretować zapis, należałoby odszukać inne zapisy, w których występuje Karol Szmidt i kim była ta osoba. Chociaż wtedy może być lokajem a nie kamerdynerem.
___
Krystyna
Ostatnio zmieniony śr 08 sty 2014, 18:55 przez kwroblewska, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja też bym obstawiał kamerdynera. Proszę zobaczyć na slowo "pod liczbą" d jeszcze inne. Czasem widzę w aktach, że wlasnie ciągnie ktoś kreche przy d. Moze taki charakter pisma. A jak wyglada to w sąsiednich dokumentach?
Ostatnio zmieniony czw 09 sty 2014, 00:13 przez Małgorzata_Kulwieć, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Ale czemu niewczesne ?? - też tak kombinowałem - datę aktu odczytałem jako 11 sierpnia 1829, a podaną datę urodzenia jako 5 sierpnia, więc spóźnienia raczej nie ma , a może te daty źle odczytałem ???????
Ostatnio zmieniony śr 08 sty 2014, 23:55 przez jarymi, łącznie zmieniany 1 raz.